Hoe kom je ‘s ochtends makkelijk je bed uit?

min. lezen
tip-makkelijk-opslaan

Wat hebben 10 keer snoozen, doen alsof je slaapt en doen alsof je ziek bent gemeen? Het zijn allemaal excuses om niet je bed uit te hoeven. Toch zul je echt een keer uit je nest moeten komen om bijvoorbeeld naar school te gaan. Maar hoe zorg je dat je ‘s ochtends makkelijk uit bed komt? Daar hebben we tips voor.

Word wakker met een fijn muziekje

In plaats van een harde, irritante wekker kun je kiezen voor een wat vriendelijker deuntje. Een waarvan je niet telkens wakker schrikt, of waar je bij het horen van het geluid strontchagrijnig wordt. Kies een deuntje die een beetje zen is, of waar je vrolijk van wordt. Het kan natuurlijk upbeat zijn, maar zorg dat je in ieder geval niet hyper wakker wordt. Dat helpt ook niet.

Laat het gordijn een beetje open

Van natuurlijk licht word je beter wakker. Je lichaam heeft een biologische klok die is afgestemd op de op- en ondergang van de zon. Als je je gordijnen net een beetje open laat voordat je gaat slapen, komt er ‘s ochtends zonlicht binnen en word je fijner wakker.

Natuurlijk begrijpen we dat je lekker in het donker wil slapen met je gordijnen dicht. Als alternatief kun je gebruik maken van wake-up lights. Dit soort lampen simuleert en is afgestemd met de zonsopkomst. Deze kosten ergens tussen de 45 en de 200 euro.

plannen
Goed plannen is goed slapen

Zo leer je plannen

Ga op tijd naar bed en creëer een regelmatig slaapritme

Goed slapen draait om een goed dag-nacht ritme. Ga dus op tijd naar bed en sta op tijd op. Gemiddeld heb je zo’n acht uur slaap nodig. Sommigen hebben zes uur nodig, anderen weer tien uur . Dat wil dus zeggen: ga om 23.00 uur naar bed en sta om 07.00 uur op. Zo pak je én je acht uur slaap én heb je een goed ritme.

Nog een groot voordeel hieraan is dat wanneer je een vast ritme heb, je makkelijker uit je bed komt. Het wordt namelijk een gewoonte. Je lichaam raakt gewend aan je ritme. Als je je hieraan houdt, slaap je makkelijker in en wordt je makkelijker wakker. Het is dan ook verstandig om in het weekend nooit meer dan 45 minuten later op te staan. Zo verstoor je het ritme niet. Natuurlijk, als je een keer op stap gaat slaap je wat langer door, je verlegt dan niet meteen je ritme, maar doe je dat vaker, dan loopt je wel dat risico.

Zet je wekker aan de andere kant van de kamer

Snoozen is heerlijk, en heel makkelijk als je wekker naast je bed ligt. Je steekt je arm uit, drukt op ‘snooze’ en je hebt weer een paar minuten extra om je nog eens lekker om te draaien en weer in te dommelen.

Om dit te voorkomen, kun je je wekker aan de andere kant van de kamer leggen. Zo moet je je bed uit. En als je toch je bed uit moet om die irritante wekker uit te zetten, kun je net zo goed opstaan. Je telefoon wegleggen helpt trouwens ook erg goed bij het volgende punt.

Leg je telefoon weg

Nog even op je telefoon kijken voor het slapen gaan is geen goed idee. Je denkt misschien dat het helpt met rustig worden, maar in werkelijkheid zijn je hersenen druk bezig met het verwerken van de informatie op het scherm. Daarnaast draagt het ook bij aan een kortere slaaptijd. Want als je langer op je scherm kijkt, heb je minder tijd om te slapen.

Leg daarom je telefoon weg. Zo raak je niet in de verleiding om dat ding op te pakken. En je moet ‘s ochtends uit je bed komen om je wekker uit te zetten. Win win! Zet wel je telefoon op slaapstand. Zo krijg je ook geen meldingen vlak voor je in slaap dommelt.

Het kan even duren voordat je hieraan gewend bent. Het kan zelfs zijn dat je de drang voelt om je telefoon op te pakken en toch even je feed te checken, maar laat het liggen. Na een paar nachten heb je minder de behoefte om je telefoon op te pakken.

Eet gezond

Gezond eten, dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Uitspraken als “je lichaam is een tempel”, klinken daarom vaak toch wat geforceerd. Toch wil je ‘s ochtends fris je bed uit komen zonder al te veel moeite. Daar draagt gezond dieet aan bij.

Dat betekent niet dat je vanaf nu alleen maar op blaadjes sla moet kauwen en een potje voedingssupplementen per dag moet slikken. Integendeel. Het gaat erom dat je over de dag verspreid voldoende binnen krijgt. Daarnaast is het slim om pistachenoten en amandelen te eten. Niet vlak voor het slapen, maar bijvoorbeeld bij het ontbijt, of ergens tussendoor.

Het is tot slot ook slim om je porties anders in te delen. Een warme lunch bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je aan het einde van de dag minder honger hebt, waardoor je een kleinere portie eet in de avond. Hierdoor krijgen je darmen meer rust en kun je beter inslapen. Je wordt dan waarschijnlijk ook beter wakker – en dat is toch waar we naartoe willen. Dat komt omdat je rustiger hebt geslapen aangezien je darmen minder hard hebben moeten werken om je avondeten te verteren.

Wat moet je dan niet eten voor het slapen? Suiker, vet, cafeïne en alcohol. Van suiker en cafeïne krijg je energie en vet verteert moeilijk. En natuurlijk verstoort alcohol altijd je nachtrust. Dus heb je een belangrijke toets en wil je goed uitgerust wakker worden? Ga dan geen liters koffie drinken, vreet je niet helemaal vol met McDonalds en doe een beetje rustig aan met die M&M’s.

Stop met snoozen

Je kunt natuurlijk ook gewoon stoppen met snoozen en direct na de wekker opstaan. Kap met die snooze stand en sta gewoon op. Dit is typisch zo’n gevalletje ‘makkelijker gezegd dan gedaan’. Dit is namelijk super moeilijk, helemaal als je gewend bent om drie of vier keer te snoozen. Hoe stop je hiermee?

Afbouwen: Doe het rustig aan en bouw het snoozen af. Stel, je snoozed normaal gesproken vier keer. Begin dan met drie keer en hou dat een tijdje vol, tot je het gevoel hebt dat het werkt. Ga dan naar twee keer snoozen, en bouw het zo geleidelijk aan af.

Cold turkey: Dit is iets moeilijker. Je stopt namelijk in één keer. Lukt jou dit? Dan ben je in een keer van je snooze probleem af en sta je elke ochtend bij de eerste ochtendgloren fris en fruitig op. De kans is alleen groot dat je even moet wennen aan deze abrupte methode. Het vergt dan ook wat discipline. Denk je dat je dit aankan? Vooral doen! En lukt het echt niet? Dan kun je altijd nog rustig aan afbouwen.

Drink water als je wakker wordt

Na een nacht slapen is je lichaam lichtelijk uitgedroogd. Dat klinkt erger dan het is. Maar je lost het vrij eenvoudig op: namelijk door een glas water te drinken. Het heeft nog een bijeffect. Door een glas water te drinken zodra je wakker wordt, slaat je maag-darmsysteem aan en word je sneller wakker. Het helpt echt.

Welke methode past het beste bij jou?

Met (één van) deze tips heb jij straks geen probleem meer om fris en fruitig op te staan en aan de dag te beginnen. Kijk wat voor jou werkt en ga ervoor! Je zult zien dat je als een ander mens wakker wordt.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.