Met deze tips overleef je Blue Monday

min. lezen
blue-monday

Je hebt er misschien wel van gehoord: Blue Monday of de winterblues. Vandaag is het weer zover, het is officieel de meest deprimerende dag van het jaar. Maar wacht nog heel even voordat je nu met je dekbed over je hoofd getrokken de hele dag het nieuwste album van Billie Eilish op repeat gaat zetten, of -beter nog- een enkeltje naar de Bahama’s boekt.

In deze blog gaan we je door die Blue Monday heen trekken, zodat jij het allemaal snel weer wat zonniger inziet.*

*Dit artikel gaat puur over het winterdipje dat Blue Monday of de Winterblues genoemd wordt.

Wat is Blue Monday precies?

Laten we eerst eens kijken naar wat het precies inhoudt. Blue Monday is een dag in januari die door de meeste wetenschappers als ‘de meest deprimerende dag van het jaar’ beschouwd wordt. Dit komt door een aantal dingen: 

  • Het is nog hartje winter, het duurt nog wel even voordat de dagen weer merkbaar warmer en langer worden

  • De feestdagen zijn voorbij, het werkende/studerende leven is weer begonnen

  • Het is nog steeds donker, waardoor je lichaam minder vitamine D opneemt. Dat kan leiden tot lusteloosheid. En toegegeven: van grijze regenwolken krijgt werkelijk niemand energie.  

Maar gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om dit lusteloze gevoel een beetje tegen te gaan. En voor je het weet is het weer april, en worden de dagen weer langer én warmer.

1. Probeer iets nieuws, of pak een oude hobby op

Het is misschien al dik twee weken 2023, maar je hoeft écht niet op 1 januari met een nieuwe hobby te beginnen. Nu is juist de tijd om iets nieuws te leren, in de zomer wordt het al gauw te druk met al die barbecues en (examen)feestjes.

Misschien heb je altijd al yogalessen willen nemen, of een muziekinstrument leren spelen. Begin ermee, en je zult zien dat je er veel voldoening uit haalt.

2. Connect met familie of vrienden

Door met je familie of vrienden te connecten zorg je ervoor dat je die blue monday te lijf gaat. Door met anderen iets leuks te doen maak je namelijk stofjes in je brein aan waardoor je je gelukkiger gaat voelen. En dat kan om te beginnen heel makkelijk hè: pak de telefoon en bel je oma.

3. Pamper jezelf

Het grote voordeel van die donkere winterse dagen is dat je soms ook lekker de hele dag in je joggingbroek kunt Netflixen. Als dat jouw idee van selfcare is: vooral doen. Ook kun je jezelf pamperen door een goed boek te lezen, je lievelingskostje te koken (of te bestellen via UberEats, handig!) of een gezichtsmasker, compleet met komkommerschijfjes op je ogen, te nemen. Zolang jij je er maar goed bij voelt. Door een beetje rustig aan te doen voel jij je zo weer als herboren.

4. Knuffel met (huis)dieren

Door te knuffelen maak je een gelukshormoon aan: erg belangrijk om die blue monday te doorstaan. En huisdieren zijn natuurlijk uberschattig. Dus - mits je niet allergisch bent - geef je kat of hond vandaag een extra aai over de bol: daar worden ze zelf ook blij van.

5. Een grote opruiming

Een nieuw jaar, een nieuwe start. Tijd om schoon schip te maken, en je door de jaren heen verzamelde spulletjes eens door te gaan spitten en te kijken of je dat allemaal wel écht nog nodig hebt. Juist door goed op te ruimen maak je een frisse start en krijg je een voldaan gevoel. 

Pro tip: heb je veel spulletjes en kleding die je niet meer nodig hebt? Verkoop ze dan via Marktplaats of Vinted en verdien een centje bij. Of je kunt ze gratis weggeven aan vrienden, familie of een goed doel.

Je bent niet de enige

Jij bent lang niet de enige die struggelt met de Blue Monday, anders hadden ze er immers geen naam voor bedacht. Door je dat te realiseren, zorg je ervoor dat je niet het gevoel krijgt dat je er alleen voor staat. Gelukkig is het voor je het weet weer lente en zie je het - letterlijk - weer wat zonniger in. Naar de Bahama’s kun je altijd nog. 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.