Hoe zorg jij ervoor dat je jouw goede voornemens in 2023 wel haalt?

min. lezen
goede-voornemens-2023

Nieuw jaar, nieuwe kansen! Vorig jaar zaten we nu in een lockdown, kun je het nog herinneren? Er gebeurde veel in 2022, en dat was lang niet allemaal positief. Dus laten we snel vooruitblikken op het nieuwe jaar. Daar horen natuurlijk goede voornemens bij. Maar zoals elk jaar is het best lastig om je eraan te houden. Daarom geven we jou een aantal goede tips. Weg met die slechte gewoontes, dit jaar haal je jouw nieuwe doelen wél!

Goede voornemens halen

Zo'n 80% van de goede voornemens zoals stoppen met roken, gezonder leven en afvallen sneuvelt. Dat is mega veel. Hoe zorg jij ervoor dat je jouw goede voornemens wel volhoudt? In deze blog hebben een aantal tips voor je en een lijstje met de populairste goede voornemens. Lees maar snel verder, want met deze tips maak je een frisse start en wordt de kans een stuk groter dat je slaagt.

Begin klein

De eerste tip om jouw goede voornemens in het nieuwe jaar te halen is de volgende: begin klein. Dat is al een goed voornemen op zich. Maak een lijstje met makkelijke goede voornemens die je met een beetje discipline al snel kunt volbrengen. Wil je minder geld besteden in de kantine op school? Laat je portemonnee in je locker liggen tijdens de pauze. Wil je meer bewegen? Neem dan de fiets in plaats van de bus. Het kost wat doorzettingsvermogen, maar vaak kom je met wat kleine aanpassingen al een heel eind.

Goede voornemens

Inspiratie nodig voor nieuwe goede voornemens? Wij hebben een lijst met de populairste goede voornemens gemaakt.

  1. Afvallen, meer sporten, fitter worden en gezonder eten
  2. Stoppen met roken
  3. Minder alcohol drinken
  4. Meer tijd met familie en vrienden doorbrengen
  5. Meer tijd besteden aan reizen of nieuwe ervaringen opdoen
  6. Meer tijd besteden aan studie, werk of carrière
  7. Duurzamer leven
  8. Meer sparen en beter beheren van financiën
  9. Meer tijd besteden aan vrijwilligerswerk, een goed doel of het helpen van anderen

Beloon jezelf

Met kleine aanpassingen bereik je al snel de beste resultaten. Dat is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom kan het een goed idee zijn om jezelf te belonen. Door jezelf te belonen voor het behalen van (een deel) van je goede voornemens of je goed gedrag, geef je jezelf weer nieuwe energie om verder te gaan.

Een manier om jezelf te belonen is om af en toe juist datgene te doen wat je af wilt leren of aan jezelf wil veranderen. Wil je gezonder eten? Neem dan één dag in de week waarop je mag cheaten en een lekkere pizza of burger eet. Je zult zien dat het gemakkelijker gaat om je goede voornemens voor 2023 te behalen als je af en toe de touwtjes wat los laat. Je hoeft echt niet altijd streng voor jezelf te zijn als je dingen wilt veranderen.

Hou het realistisch

Miljonair worden is een van de populaire goede voornemens. Maar hoe realistisch is het om dat doel in december 2023 al te bereiken? Beter is het om een goede balans te vinden tussen wat haalbaar is voor jou en wat je tegelijkertijd uitdaagt. Maak er een leuke challenge van. Zo lukt het je, met wat moeite, om vaker iets nieuws te leren.

Stel dat je bijvoorbeeld meer wilt gaan sparen. Bekijk dan eerst wat je iedere maand kunt missen en welke niet-noodzakelijke aankopen je kunt schrappen. Vervolgens bepaal je een streefbedrag per maand en een eindbedrag voor 2023. Met een beetje doorzettingsvermogen heb je aan het einde van het jaar je spaardoel behaald!

Schrijf je doelen op

Schrijf de doelen op die je wilt behalen, doe dit zo concreet mogelijk en maak je doelen meetbaar. Hoe ga je dit aanpakken en welke consequenties zijn er wanneer je je doel niet behaalt (zoals afgelopen jaar waarschijnlijk gebeurde)?

Een goede manier is door je doel op te delen in stappen. Wil je bijvoorbeeld de halve marathon lopen? Begin dan eerst eens met 5 kilometer (of 3, of zelfs 1 kilometer – het gaat erom dat je het in kleine mootjes hakt), daarna 10 en bouw het zo op. Schrijf op hoe je dat gaat doen, hoe lang je nodig denkt te hebben en meet je voortgang. Zo houd je focus. En telkens als je een van je kleine doelen hebt behaald, vier het dan!

Wat zijn smart doelen?
wikipedia.com Wat zijn SMART doelen?

SMART doelen kunnen je helpen. Hoe? Klik hier.

Bespreek het met vrienden en familie

Het opschrijven van je voornemens werkt natuurlijk goed. Zo vergeet je nooit wat het precieze doel nou ook alweer was. Maar om toch voor een stok achter de deur te zorgen, is het ook slim om het eens met je familie en vrienden te bespreken. Zo gaat het voornemen 'leven'. Wil je iets nieuws leren, een nieuwe hobby, op reis gaan, meer sporten/bewegen of meer tijd besteden aan je familie? Vertel wat je wilt bereiken.

Deze mensen kunnen je ook nog eens bij de les houden. Dreig je af te wijken, of te verslappen? Dan kan iemand je daarop wijzen. Van een beetje groepsdruk is nog nooit iemand slechter geworden.

Hou vol

Het kan wel eens gebeuren dat je je doel een keer niet haalt, dat weten we allemaal. Soms is dat bewust, zoals tijdens die ene cheatday, maar soms is het onbewust – bijvoorbeeld als je een keer niet kunt sparen, of als je een keer niet kunt sporten. Dan kan het best balen zijn als je het een keertje niet haalt.

Het gaat echt wel eens voorkomen dat het even niet lukt, dat kan gebeuren. Onthoud dan: het is niet het einde van de wereld! Maar geef niet meteen op, hou vol en je gaat zien dat het (uiteindelijk) wel lukt. Dus ga niet meteen bij de pakken neer zitten. Recht je rug en ga door.


Welke goede voornemens je voor 2023 ook hebt, een goede aanpak is het halve werk. Je zult zien dat je veel voldoening haalt uit het behalen van jouw persoonlijke doelen als je deze daadwerkelijk haalt. Zo wordt 2023 jouw jaar! Veel plezier.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.