Hoe ga je om met faalangst? 5 tips

min. lezen
faalangst-hoe-ga-je-daarmee-om

Misschien ken je het wel: voordat je een belangrijke toets, tentamen of rij-examen moet afleggen, bekruipt een verlammende angst je. Van blackouts tot regelrechte paniekaanvallen: faalangst is heel vervelend, maar gelukkig kun je er ook voor zorgen dat dit rottige gevoel weer verdwijnt. In deze blog geven we je een aantal tips om met jouw faalangst om te gaan.

Maar wat is faalangst precies? Faalangst heeft alles te maken met de angst om fouten te maken. Het gevolg van faalangst is dat je niet graag nieuwe dingen probeert en niet de stappen zet die nodig zijn om je doelen te behalen. En dat is jammer, want zo ga je niet vooruit.

Overwin je faalangst

Gelukkig kun je faalangst ook overwinnen waardoor je sterker in je schoenen staat en nieuwe deuren voor jezelf opent. De volgende vijf tips geven je een eerste houvast om je faalangst te overwinnen.

1: Zoek hulp op je school

Eigenlijk is de belangrijkste tip er eentje die je op iedere school op kunt volgen: wanneer je faalangst echt te heftig wordt, kun je hier het beste hulp voor zoeken. Je school heeft vast een vertrouwenspersoon of coach waar jij terecht kunt voor hulp. De coach gaat met jou aan de slag om te kijken waar de angst vandaan komt en hoe je hiermee om kunt gaan. Je zult zien dat het snel beter gaat wanneer je het probleem op een doelgerichte manier aan kunt vliegen.

2: Geloof in jezelf

Faalangst is een vorm van onzekerheid: je bent niet zeker van je eigen talenten of denkt dat je nergens goed in bent. Door te werken aan je zelfvertrouwen en je te focussen op je eigen talenten ga je beter over jezelf denken. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je jouw angsten gemakkelijker kunt overwinnen.

3: Stap uit je comfortzone

Om van je faalangst af te komen, is het belangrijk dat je je angsten onder ogen ziet, zodat je deze uiteindelijk opzij kunt zetten. Vraag jezelf: ‘wat is het ergste wat er kan gebeuren?’ meestal valt dit best mee en als je je hiervan bewust wordt, zul je zien dat de angst snel minder wordt. Focus dus op jezelf en op de positieve resultaten die je behaalt wanneer je uit je comfortzone stapt en datgene toch doet, waarvoor je eigenlijk een beetje bang bent.

4: Stop met uitstellen

Van uitstel komt afstel. Helaas is deze uitspraak maar al te waar. Natuurlijk is het begrijpelijk dat je die dingen waarvoor je faalangst voelt juist zo lang mogelijk wilt uitstellen. Maar daar schiet je eigenlijk niets mee op. Je zult zien dat je door toch actie te ondernemen zekerder wordt, waardoor je het de volgende keer weer iets makkelijker wordt.

5: Sta jezelf toe om fouten te maken

Fouten maken is niet het eind van de wereld. Iedereen maakt fouten, zo kom je juist verder in het leven. Durf fouten te maken, en met vallen en opstaan te leren.

En eigenlijk geldt dit ook voor het overwinnen van je faalangst. Door af en toe fouten te maken kom je uiteindelijk iedere keer een stapje verder, waardoor je uitdagingen uiteindelijk beter kunt overwinnen en die vervelende faalangst voor eens en voor altijd uit je leven kunt schoppen!

Worstel jij met faalangst en wil je daar graag professionele hulp voor? Ga dan eerst in gesprek op je school, meestal is er iemand die jou hiermee kan helpen. Neem dus contact op en zet de eerste stap naar het overwinnen van je faalangst!

Wil je liever direct met een professional praten over je faalangst? Dan kun je altijd de hulpinstantie MIND bellen, whatsappen of mailen. De professionele psychologen en maatschappelijk werkers van MIND kunnen je persoonlijke hulp of advies geven.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.