Hoe overleef ik: mijn kind tijdens de examens?

min. lezen
hoe-overleef-ik-mijn-kind-tijdens-examens-1076x715

De examenperiode is voor veel leerlingen een stressvolle en intense periode waarin ze worden geconfronteerd met uitdagende toetsen die hun toekomst kunnen beïnvloeden. Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind en ze ondersteunen tijdens deze belangrijke periodes. Maar hoe kun je dat het beste doen? Hier zijn enkele tips om je kind door de examens heen te helpen.

1. Bied emotionele steun

Examenperiodes kunnen erg stressvol zijn voor leerlingen, dus het is belangrijk om ze emotioneel te ondersteunen. Laat je kind weten dat je trots op ze bent, ongeacht de resultaten van de examens. Moedig ze aan om te praten over hun gevoelens en angsten, en luister naar wat ze te zeggen hebben. Soms is alles wat ze nodig hebben een luisterend oor. Probeer dan ook niet altijd een respons te geven of het ‘beter te weten’ want dat werkt vaak averechts. Soms moet je ze ook zelf dingen laten ondervinden.

2. Creëer een goede studieomgeving

Een rustige en georganiseerde studieomgeving kan wonderen verrichten voor de concentratie van je kind. Zorg ervoor dat ze een opgeruimde en comfortabele plek hebben om te studeren, zonder afleidingen zoals veel losliggende spullen, een televisie of smartphone. Tover een bepaalde ruimte in huis dan ook tijdelijk om tot een studeerruimte, zodat de benodigde studeerspullen niet steeds bij elkaar gezocht hoeven te worden, dat scheelt ook weer tijd wat besteed kan worden aan het studeren zelf.

3. Moedig gezonde gewoonten aan

Een gezonde levensstijl draagt bij aan een gezonde geest. Zorg ervoor dat je kind voldoende slaapt, gezond eet, voldoende drinkt en regelmatig beweegt tijdens de examenperiode. Breng bijvoorbeeld af en toe eens een geschild appeltje naar boven of ga er samen op uit door een rondje te hardlopen. Dit zal hun energieniveau en concentratievermogen verbeteren, waardoor ze beter kunnen presteren tijdens de examens.

zo-kunnen-ouders-helpen-bij-studiekeuze-7-handige-tips
Hulp bij de studiekeuze?

Alvast weten hoe je kunt helpen bij de studiekeuze? Check dit artikel!

4. Help bij het plannen en organiseren

Het plannen van studietijd en het organiseren van studiemateriaal kan overweldigend zijn voor sommige leerlingen. Help je kind bij het maken van een realistische studieplanning en het organiseren van hun notities en studiemateriaal. Geef suggesties over effectieve studiemethoden en moedig hen aan om regelmatig pauzes te nemen om overbelasting te voorkomen. Laat ze zelfstandig een studieplanning maken en probeer ze hier aan te houden, zodat ze hun studietijd effectief kunnen indelen. Heeft je kind moeite met plannen? Vorm het maken van een studieplanning dan om tot een leuke en interactieve activiteit die je samen kunt doen, zoals een moodboard bijvoorbeeld. Zo kun je ook gelijk wat quality time met elkaar doorbrengen.

5. Blijf positief en optimistisch

Het is belangrijk om een positieve en optimistische houding te behouden, zelfs als de stress toeneemt. Moedig je kind aan om zelfvertrouwen te hebben in hun capaciteiten en herinner hen eraan dat ze hun best doen. Geef complimenten voor hun inspanningen en benadruk dat falen geen einde betekent, maar een kans biedt om te leren en te groeien. Denk dan ook eens aan een extraatje hier en daar; trakteer ze eens op hun favoriete magazine of chocolade bijvoorbeeld!

6. Praat over de toekomst

Help je kind om het grotere plaatje te zien en herinner hen eraan dat examens slechts een tijdelijke uitdaging zijn. Praat met hen over hun toekomstplannen en doelen, en hoe het behalen van goede resultaten tijdens de examens daarbij kan helpen. Bied ondersteuning en begeleiding bij het verkennen van verschillende studie- en carrièremogelijkheden.

Door deze tips te volgen, kun je je kind helpen om succesvol en gesteund door de examens heen te komen en met vertrouwen naar de toekomst te kijken. Blijf betrokken, ondersteunend en geduldig, en vergeet niet om trots te zijn op alle inspanningen die je kind levert. Met de juiste ondersteuning en begeleiding zullen ze de examens met succes kunnen doorstaan, leren jullie nog iets van elkaar en zijn ze weer een beetje verder klaargestoomd voor wat de toekomst voor hen in petto heeft.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.