Het studieroer om: van psychologiestudente naar documentairemaakster

min. lezen
Sophie wisselde van studie en is daar gelukkig mee

Wat doe je als je de studie die jij gekozen hebt écht niet meer ziet zitten? Ga je door of switch je? Sophie van Bree (26) koos voor de laatste optie. Na twee jaar een studie Maatschappelijk Werk koos zij uiteindelijk met haar hart, en begon ze aan een filmstudie aan de HKU.

In het kort vertelt Sophie hoe zij bij haar uiteindelijke keuze gekomen is. “Ik had eigenlijk altijd wel al interesse in schrijven en presenteren. Het liefst wilde ik heel graag de muziek in, om een carrière als musicalster achterna te gaan. Maar helaas was dat wat te hoog gegrepen.”

Toelating voor Kunstacademie

Zo begon Sophie aan haar studie Psychologie. Maar na een tijdje kwam ze erachter dat dit toch niet de juiste keuze was, zo vertelt ze. “Op een gegeven moment zei mijn moeder iets dat me raakte: ‘Sophie, ik zie je eigenlijk steeds ongelukkiger worden’. Vanaf toen ben ik verder gaan kijken, en ben ik -zonder dat veel mensen dat wisten- toelating gedaan bij de HKU, én tegelijkertijd ook aan het Conservatorium. Uiteindelijk werd ik bij die laatste optie niet toegelaten, maar mocht ik wel aan de filmopleiding van de HKU beginnen.”

Denk jij er ook over na om te stoppen met je studie? Check dan eens deze blog over stoppen met studie: praktische tips.

Tijd voor Sophie om een nieuwe weg in te slaan. Sophie: “Ik vond het wel eng om volledig voor deze kunststudie te kiezen na twee jaar. Want eigenlijk is er dan geen weg meer terug en heb je ook geen basis waarop je terug kan vallen. Maar ik had het geluk dat mijn moeder me erg gemotiveerd heeft om toch mijn hart te volgen, waardoor ik de twijfels die ik had aan de kant kon zetten. En eigenlijk is het een van de beste keuzes die ik gemaakt heb.

Portfolio opbouwen

Na haar keuze, nu zo’n zes jaar geleden, maakte Sophie haar studie af en inmiddels werkt zij als beginnend maakster van documentaires. “De afgelopen jaren heb ik een aantal korte documentaire-items gemaakt in het kader van een werkervaringsplek en nu werk ik aan een nieuwe korte documentaire. Op de korte termijn ben ik bezig met hoe ik echt van het maken van films en documentaires kan leven, momenteel doe ik er nog copywriting bij om te zorgen dat ik genoeg inkomen heb.”

Voor de toekomst heeft Sophie ook grote plannen: “Het zou geweldig zijn als ik een gevestigde filmmaker kan worden, en opdrachten voor bijvoorbeeld de NPO kan vervullen. Het liefst met betrekking tot televisie en de festivalwereld of afgewisseld met documentaires die ik in het buitenland kan doen.”

Bekijk een korte documentaire van Sophie!

Tips voor andere studenten

Door haar hart te volgen, heeft Sophie uiteindelijk een pad gekozen dat haar veel beter lag, en hier heeft ze nog geen dag spijt van gehad. “Natuurlijk heb ik niet voor de makkelijkste weg gekozen als freelancer in de filmwereld, maar ik doe nu iets waar echt mijn passie ligt en waar ik energie van krijg.”

Als ‘ervaringsdeskundige’ weet Sophie hoe het voelt om te worstelen met je studiekeuze. Welke tips heeft zij voor studenten die in hetzelfde schuitje zitten? “Ik denk dat praten heel belangrijk is. Praat met mensen in je omgeving die jou goed kennen over wat je passies zijn. En ook al is je tweede keuze een studie met wat meer onzekerheden: zolang je je hart volgt kom je er wel. Daar ben ik van overtuigd.”

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.