De schoolcarrière van Tamara (22) heeft iets weg van een achtbaan: begonnen met een vmbo-kaderadvies klom ze verder via de mavo naar mbo-bouwkunde. Tamara: “Dat was wel gezellig, maar de lessen vond ik eigenlijk niet zo uitdagend.” Er volgde een nieuwe stap: de havo (via volwassenenonderwijs, vavo), die ze afrondde met mooie cijfers.
Vervolgens haalde Tamara glansrijk (bijna cum laude) haar propedeuse voor biomedisch laboratoriumonderzoek (hbo) aan de Hogeschool Leiden. Een studie Geneeskunde (universitair) lonkte (“dat leek me gewoon heel leuk”), maar ze besloot eerst toch nog het vwo te gaan doen, weer via het volwassenonderwijs.
Voor iemand die geïnteresseerd is in geneeskunde, nam ze weer een opmerkelijke afslag: “Ik doe nu bedrijfskunde aan de Open Universiteit.’’ Lachend: “Ik vind nu eenmaal veel interessant, er zijn zoveel leuke studies. Het was voor mij wel een lange zoektocht. De meeste leerlingen kiezen na het voortgezet onderwijs één opleiding en dan is het klaar. Bij mij is het dus heel anders gelopen. Ik heb nergens spijt van, al was het fijn geweest als er op school eerder aandacht was geweest voor het ontwikkelen van mijn talenten. Maar eerlijk gezegd ben ik zelf ook lange tijd niet erg bezig ben geweest met de vraag: wat wil ik nu echt?”
over wat zelfkennis en studiekeuze met elkaar te maken hebben
Tamara van der Laan heeft veel interesses waardoor haar studiekeuze een lange zoektocht was.
Nu ze die vraag wel heeft beantwoord, denkt ze dat ze op haar plek zit. “Als ik bedrijfskunde heb afgerond, lijkt het me mooi om projecten te leiden, misschien wel mijn eigen bedrijf op te zetten en als digital nomad rond te reizen.”
Voor het zover is, studeert ze online (“ik moet alleen heel af en toe naar Den Bosch”) bedrijfskunde. Die discipline heeft ze inmiddels, ontdekte Tamara. “Ik vind het prima om op afstand te studeren, ook omdat je er relatief gemakkelijk iets naast kunt doen. Het is een voltijdopleiding, maar je hebt heel veel vrijheid. Ik ben nu op zoek naar een parttime baan naast mijn studie.”
Dat is ook nuttig om een andere reden: voor een opleiding aan de Open Universiteit kom je niet in aanmerking voor reguliere studiefinanciering via DUO. Tamara: “Je kunt wel een beroep doen op het ‘levenlanglerenkrediet’ (een lening die je moet terugbetalen, red.) en een STAP-subsidie.” Die laatste bedraagt maximaal duizend euro per jaar, maar gelukkig voor Tamara betalen haar ouders haar opleiding.
geschreven door Leo van Marrewijk