Het verhaal van Robin Bhaggan: uitblinken in de praktijk

min. lezen
Robin Bhaggan vertelt over zijn studiekeuze

Ons ‘rare’ schoolsysteem is totaal niet ingericht op kinderen die graag praktisch bezig zijn, vindt Robin Bhaggan. Maar áls er een vuurtje in het kind wordt aangewakkerd, dan is de beer los. Zelf is hij daar een exponent van.

School als noodzakelijk kwaad

Op de basisschool én op het vmbo was Robin een leerling die school vooral zag als noodzakelijk kwaad. Robin: “Ik was zó niet geïnteresseerd in leren, heb met de hakken over de sloot mijn vmbo-diploma gehaald. Het was compleet onverwacht dat ik het haalde; samen met een decaan zijn we halsoverkop op zoek gegaan naar een vervolgopleiding.”

Robin werd last minute toegelaten tot de ‘sprintklas’ van het CIOS in Groningen, en dat bleek een levensveranderende opleiding. “Een docent leerde me dat je niet alles goed kunt doen in het leven. Hij hield me voor dat ik moest verbeteren waar mijn kracht ligt. Op het CIOS zijn bergen verzet om mij mijn talenten te laten doorontwikkelen.”

De knop omgezet

Dat had een enorm effect: Robin kwam als jonkie terecht als assistent volleybalcoach in de eredivisie, later ook als profcoach in de VS, Denemarken en Zwitserland. Daar ontdekte hij dat veel topvolleyballers met pijn spelen en dat er weinig aandacht is voor revalidatie. Met dat inzicht – en met de ervaring van zijn eigen ernstige blessureleed – ging er een knop om bij Robin: hij besloot zich als behandelaar te gaan specialiseren in pijnbestrijding en revalidatietechniek. 

Een docent leerde me dat je niet alles goed kunt doen in het leven. Hij hield me voor dat ik moest verbeteren waar mijn kracht ligt."

Robin Bhaggan ging naar het CIOS in Groningen en volgde de opleiding pijnbestrijding en revalidatietechniek voor sporters.

Doorleren

Inmiddels heeft hij een goedlopende behandelpraktijk waar hij onder andere topsporters en acteurs behandelt. Robin bleek dus wél uitstekend te kunnen leren, als het maar om praktijkgerichte opleidingen ging. Robin: “Ik heb ontzettend veel opleidingen gedaan, ook op hbo-niveau en ga komend jaar beginnen aan een master. Omdat het me interesseert, omdat het me verder brengt, omdat ik gefascineerd ben door het lichaam en beweging. Maar door mijn schoolcarrière heb ik altijd een hekel gehouden aan droge theorie, ik heb daar echt een knauw van gekregen.”

Praktijkgericht

De andere kant van het verhaal is dat hij schittert als hij medische kennis praktisch kan toepassen. Robin: “Dan zit ik bij zo’n opleiding orthopedische revalidatie en moet je dingen voordoen. Daar ben ik goed in, ik voel me als een vis in het water, terwijl sommige andere – academisch – geschoolden daar met trillende handjes zitten.”

Doe waar je goed in bent

Robin heeft met een florerend bedrijf (corerelease.nl) waar zijn hart én zijn talenten liggen, iets waar hij met ziel en zaligheid aan werkt. Hij is dankbaar voor zijn CIOS-docenten, die het in hem zagen zitten en zijn talenten aanwakkerden. Robin: “Het blijft triest dat kinderen in ons onderwijssysteem wegkwijnen op school. Aan de andere kant hoop ik dat ik met mijn verhaal kan laten zien – al is het maar aan één jongere – dat je dan alsnog een mooie opleiding of baan kunt vinden waarin je uitblinkt. Dat gun je toch ieder kind?”

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op AD.nl

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.