Eenzaamheid tijdens corona: zo ga je ermee om!

min. lezen
eenzaamheid tijdens corona

Het is weer zo ver, na een korte tijd van versoepelingen kwamen de strenge gezichten van Mark Rutte en Hugo de Jonge weer op tv. En ja hoor: we zitten (op moment van schrijven) in de tweede coronagolf, met alle vervelende gevolgen die daarbij horen.

Komen de muren tijdens deze lockdown inmiddels op je af en voel je je eenzaam? Lees dan deze blog om te bekijken hoe je die vervelende corona-eenzaamheid kunt tegengaan! Want er zijn genoeg dingen die je kunt doen, zelfs in de meest strenge lockdown.

Beschrijf je gevoel

Eenzaamheid kan veel gevolgen hebben. Je humeur, sociale leven en opleiding, studie of werk lijden onder de gevolgen van de zoveelste lockdown. Zelfs degenen die het hardst roepen dat ze het liefst de hele dag binnen zitten, krijgen vroeg of laat gegarandeerd last van het gebrek aan ‘echt’ contact.

En dat is meteen een steunpunt, want zo’n beetje iedereen heeft hetzelfde probleem. Je bent dus zeker niet de enige die zich eenzaam voelt. Daarom is het belangrijk om te beschrijven hoe je je voelt. Praat erover met je familie of je vrienden, en je zult zien dat je samen de eenzaamheid kan doorbreken.

Zoek (digitaal) contact

Waarschijnlijk zit je in een hele hoop verschillende appgroepen. ‘Voor corona’ gingen die vooral over feestjes, vakantieplannen en weekendjes weg. Misschien zijn een paar van die groepen een beetje doodgebloed en is het stil. Tijd om nieuw leven in te blazen. Deel een grappige meme, of breng een nieuw gespreksonderwerp in. Tijd om te praten! 

Ook kun je via Skype of Zoom een gezellig avondje samen met je vrienden organiseren. Maak er een echt event van door een gek thema af te spreken. Het voordeel hiervan is dat je met veel vrienden tegelijk toch af kunt spreken, zonder dat je bang hoeft te zijn voor corona.

Sport, werk en socialize! 

Natuurlijk wil je graag dat je oude leventje zo snel mogelijk weer terugkomt. Nog even volhouden: je kunt dit! Bekijk waar je wel nog in contact komt met leeftijdsgenoten. Heb je nog geen baantje? Zoek er een of begin je eigen bedrijf. Door te werken kom je in contact met leeftijdsgenoten en verdien je ook nog eens geld. Mooi meegenomen, toch? 

Je kunt ook altijd nog gaan sporten. Teamsporten zijn momenteel lastig, maar er is genoeg wat je wel kunt doen. Tennissen, hardlopen of skeeleren met een vriend of vriendin bezoeken mag nog steeds. Door te sporten kom je niet alleen in contact met leeftijdsgenoten, maar zorg je tegelijkertijd voor de aanmaak van bepaalde ‘geluksstofjes’ in je brein. Hierdoor ga je lekkerder in je vel zitten, waardoor je beter om kunt gaan met corona-eenzaamheid!

ondernemen-tijdens-studie
Wil je weten hoe je onderneemt terwijl je nog op school zit?

Lees dan meteen deze blog over ondernemen!

Breng tijd door met je familie

Natuurlijk zit je het liefst bij je vrienden en ga je nog liever weer eens lekker op pad met een grote groep. Voor nu zal dat even moeten wachten, maar je kan deze tijd ook benutten om door te brengen met je familie. Misschien kun je je broer of zus af en toe wel achter het behang plakken, maar ook zij maken een zware tijd door. 

Geheel volgens de richtlijnen van Rutte mag je gewoon met je gezinsleden leuke dingen blijven doen. Denk aan spelletjesavonden, of stel eens voor om samen met je broer of zus te koken. Zo leer je meteen een nieuwe skill!

Hulp bij eenzaamheid 

Voel je je echt eenzaam en heb je het gevoel dat er niemand is waarmee je in contact kan komen? Dan kun je terecht bij Join Us, een organisatie speciaal voor jongeren vanaf 12 jaar. Schrijf een berichtje, lees verhalen en voor je het weet heb jij nieuwe vriendschappen opgebouwd. Ook op de website Eenzame Jongeren kun je terecht om in contact te komen met leeftijdsgenoten. 

Eenzaamheid is niets om je voor te schamen, en zeker in deze tijd hebben veel jongeren te maken met gevoelens van eenzaamheid. Je zult zien dat veel leeftijdsgenoten in hetzelfde schuitje zitten. Zoek dus vooral het contact op en voor je het weet kun je weer als vanouds met al je vrienden afspreken. You got this!

Join us
Join us Voel jij je eenzaam?

Wil je in contact komen met andere jongeren? Bezoek dan de website van Join Us.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.