Zeker, Evelien uit Dieren heeft ook andere opties overwogen en is bij andere opleidingen gaan kijken. Maar als tweedejaars student Land- en Watermanagement aan Hogeschool Van Hall Larenstein (HVHL, locatie Velp) zit ze prima op haar plek, ontdekte ze. En ja, het is een hbo-opleiding die actueler is dan ooit. De stijgende zeespiegel en klimaatverandering, landen die zuchten onder droogte of juist overstromingen en de roep om schoon drinkwater: er is een grote vraag naar mensen die ‘onze’ waterproblemen kunnen oplossen.
Als Evelien haar hbo-opleiding heeft afgerond, heeft ze grote plannen. “In ons derde jaar gaan we op stage, en ik probeer nu al te regelen dat ik die in het buitenland kan gaan doen. Na mijn studie wil ik ook in het buitenland gaan werken.”
In het het eerste jaar haalde Evelien al haar propedeuse. Daarmee zou ze bijvoorbeeld kunnen overstappen naar de WUR (Wageningen Universiteit) om op universitair niveau een vergelijkbare studie (International Watermanagement) te gaan doen. “Maar ik denk dat het hbo beter bij me past. Op de universiteit is het vooral theorie, bij ons is het theorie én praktijk, dat vind ik fijner.”
Evelien studeert Land- en Watermanagement
Bij haar studiekeuze lette Evelien niet alleen op de inhoud. Land- en watermanagement sloot aan bij haar twee favoriete vakken op de havo (wiskunde en aardrijkskunde). Maar ook de grootte en de locatie van de opleiding speelden een belangrijke rol. Zo kan ze thuis blijven wonen en voelt ze zich goed bij de kleinschalige Hogeschool Van Hall Larenstein. “Vorig jaar begonnen we met vijftig studenten in het eerste jaar, dit jaar zijn het er 65. Maar dat is nog altijd een klein aantal in vergelijking met andere studies. Ik ben bijvoorbeeld ook gaan kijken naar hbo-opleidingen in Utrecht. Ik vond dat zó massaal en verdwaalde direct. Dit kleinschalige past beter bij me; het is gezellig en docenten hebben veel aandacht voor je.”
En nee, niet álles is leuk. “Ik verheug me bijvoorbeeld op de module ‘duurzame delta’ waarmee we dit jaar aan de slag gaan. Maar afgelopen jaar heb ik ook wel zitten zuchten omdat ik gewoon niet zo goed ben met GIS, het geografisch informatiesysteem waarmee je heel veel kunt.”
Gelukkig voor Evelien zijn er veel meer zaken die haar wél aanspreken. En dat Nederland (bijvoorbeeld bij waterschappen) en de rest van de wereld zit te springen om afgestudeerde land- en watermanagers, is natuurlijk mooi meegenomen. “Eerst wilde ik eigenlijk al in het buitenland gaan studeren. Maar toen ik me erin verdiepte, bleek dat Nederland wereldwijd de beste plek is om watermanagement te studeren, er is hier zóveel kennis. Na natuurrampen als overstromingen worden ook vaak deskundigen uit Nederland ingevlogen. En al gun ik geen enkel land een natuurramp, het lijkt me wel mooi om in dat soort situaties te gaan helpen om het watermanagement te verbeteren.”
28 oktober 2022 geschreven door Leo van Marrewijk