Studies vergelijken op TikTok? 6 tips om de knoop door te hakken!

min. lezen
studies-vergelijken-op-tiktok-6-tips-header-1076x715
lg_saxion_rgb
Deze content is gemaakt door Saxion Hogeschool

Branded content

Ooit weleens afgevraagd of TikTok je kan helpen bij het maken van jouw studiekeuze? Twijfel je tussen twee studies die op het eerste gezicht erg op elkaar lijken? Geen stress, wij zetten de verschillen op een rijtje. Met onze TikTok-studievergelijker en 6 gouden tips kan je die knoop doorhakken.

Twee studies, één dilemma?

Jouw studiekeuze maken: een periode vol spanning en verwachting, maar soms ook met een flinke dosis twijfel. Zeker als je hart uitgaat naar twee opleidingen die veel overeenkomsten lijken te hebben. Maar wat doe je als beide studies je even leuk lijken? Om je gelijk gerust te stellen; je bent niet de enige! Onze studenten maakten een TikTok-reeks om hun studies te vergelijken. En natuurlijk hebben we nog meer handige tips. 

En waar is die TikTok videoreeks?

Benieuwd naar video's waarin we populaire studies met elkaar vergelijken? Check ze snel op saxion.nl! Zin in meer tips? Lees hieronder verder!

1. Duik dieper de studie in

Dit is geen nieuws, maar we blijven het toch zeggen: ga op onderzoek uit en leer meer over de details van beide opleidingen. Verdiep je in de vakken, hoe je eerste jaar eruit ziet, welke stages je kunt verwachten en wat de carrièreperspectieven zijn. Is er een bepaalde richting die je meer aanspreekt? Of zie je jezelf juist in een mix van beide specialisaties? Kan ook nog! Door alle onderdelen te bestuderen, krijg je een scherper beeld van waar jij kan vlammen. Bekijk hier alle opleidingen bij Saxion.

2. Ervaar het zelf

Niets is zo overtuigend als je eigen ervaring. Dat begint al bij het bezoeken van open dagen. Maar next level is toch wel proefstuderen. Volg een proefles of loop de hele dag mee met een student. Ook kun je in gesprek gaan met docenten en al jouw vragen stellen. Zo ervaar je de sfeer van de opleiding en proef je alvast aan de inhoud. Vergeet ook niet de studieplekken en studentensteden te checken. Is de ene campus moderner? Of heeft de andere stad een bruisender uitgaansleven? Niet onbelangrijk.

3. Praat met anderen

Een golden oldie: praat met mensen die al studeren aan de opleidingen waar je tussen twijfelt. Wat vinden zij van hun studie? Wat voor type student moet je hiervoor zijn? Waar moet je goed op gaan? Vraag naar hun ervaringen, maar ook naar de lastigste vakken, hoe het zit met stageverplichtingen en wat zij voor zich zien als carrière. Ook op TikTok kun je reageren bij onze vergelijkingsvideo’s om je vragen te stellen!

4. Maak een lijst met voor- en nadelen

Vroeger zouden we zeggen, ‘pak pen en papier, en zet het op een rijtje’. De notes-app in je telefoon werkt net zo goed! Schrijf alle plus- en minpunten van beide studies op. Zo krijg je een helder overzicht van de voordelen en nadelen van elke opleiding. Weeg de punten goed tegen elkaar af en bekijk welke factoren voor jou nou het belangrijkst zijn. Is het bijvoorbeeld de verhouding tussen theorie en praktijk, of de sfeer op de opleiding? Jouw studie, jouw voorkeuren

5. Blijf realistisch

Laat je niet leiden door vage toekomstbeelden of druk van anderen. Kies de studie die écht bij jou past en waar je je gemotiveerd voor voelt. En heel goed om te bedenken: vergeet niet dat je later altijd nog kunt bijscholen of switchen van richting. Het is belangrijker om een studie te kiezen waar je met plezier en passie aan begint, dan om genoegen te nemen met een opleiding die goed klinkt, maar niet echt bij je past.

6. Vergeet de deadline niet

Praktische tip als afsluiter: bekijk goed wanneer de deadline voor aanmelding is. Ooit was dat 1 mei, maar voor de meeste opleidingen is dat tegenwoordig 15 augustus. Maak je dus geen zorgen als je nog niet helemaal zeker bent. Op woensdag 26 juni organiseert Saxion het Last Minute Studiekeuze Event. Hier kun je in gesprek gaan met studieadviseurs, studenten en docenten van verschillende opleidingen. Perfect om je laatste twijfels weg te nemen en met een gerust hart je keuze te maken. Bekijk het programma en meld je binnenkort aan om erbij te zijn!

Kijkje nemen bij Saxion Hogeschool?

Bekijk hier de data van de open dagen bij Saxion

MELD JE AAN VOOR ONZE OPEN DAGEN

cta-banner-saxion