Hoe weet ik welke studie ik wil doen? Zo dus.

min. lezen
Hoe weet ik welke studie ik wil doen
Saxion Hogeschool
Deze content is gemaakt door Saxion Hogeschool

Branded content

Ah, de vraag die studiekiezers toch telkens maar zo hardnekkig blijft bezighouden: hoe weet ik nou welke studie bij me past? Het korte antwoord: dat weet je pas als je de mogelijkheden verkent en probeert. Weet jij bijvoorbeeld welke soorten opleidingen en onderwijsvormen er zijn binnen het hbo? Beginnen we daar!

Het is ook echt ontzettend lastig. Hoe kom je er in vredesnaam achter welke studie je moet gaan doen als er zó veel mogelijkheden zijn? En bestaat er eigenlijk wel zoiets als dé perfecte opleiding? Oké, die laatste vraag wordt misschien wat filosofisch, maar voor die eerste vraag kunnen wij je best wat tips geven!

Checken en strepen

De tactiek die we je mee willen geven, kun je omschrijven als ‘inventariseren en elimineren’. Dat betekent eigenlijk gewoon dat je op een rijtje zet welke mogelijkheden er zijn en gaat kijken of ze bij je passen door ze te testen of proberen. Op die manier kom je er al snel achter welke branche je bijvoorbeeld leuk vindt en of je meer praktisch of theoretisch leert. Maar ook of je liever twee jaar, vier jaar of nog langer wilt studeren. Zo zet je voor je het weet al wat strepen door je lijstje van opties.

De wondere wereld van het hbo

Oké, hoe begin je? We focussen ons voor nu even op het hbo in voltijd. Nóg zo’n term! Voltijd betekent gewoon dat je fulltime studeert. Inkoppertje he? Op het hbo kom je over het algemeen drie onderwijsvormen tegen: bachelors, Associate degrees (Ad’s) en masters. Maar wat is het verschil? Hieronder leggen we het uit en geven je gelijk de oriëntatiemogelijkheden er zijn om ze te verkennen bij Saxion.

Bachelor in voltijd

Een bachelor is niet alleen de term voor een vrijgezel in een reality programma! Het is ook de term voor opleidingen binnen het hoger onderwijs (hbo en universiteit). Op het hbo duurt een bachelor vier jaar en op de universiteit drie jaar. Een ‘vierjarige bachelor in voltijd’ op een hogeschool is dus eigenlijk een manier om te zeggen ‘standaard hbo-opleiding’. En goed om te beseffen: een hbo-bachelor bij Saxion is vaak een combinatie van theorie en praktijk, ookwel ‘toegepast onderwijs’. Eens zien wat het aanbod is? Bekijk hier alle voltijdbachelors bij Saxion.

Associate degree (Ad) in voltijd

Een Associate degree is een tweejarige hbo-opleiding waarbij je wat je leert meteen kunt toepassen. Het focust zich meer op praktijk dan op theorie. En het mooie? Mocht je na twee jaar studeren de smaak te pakken hebben, dan kun je vaak gemakkelijk doorstromen naar een soortgelijke hbo-bachelor. Er is een niveauverschil met de bachelor. Het niveau ligt tussen mbo-4 en een hbo-bachelor.

Een Ad is dan ook met name bedoeld voor studenten met een mbo4-diploma en mensen met een aantal jaren werkervaring. Maar ook onder havisten en vwo’ers die liever bezig zijn met de praktijk dan de theorie is de Ad populair. Bekijk hier alle voltijd-Ad’s bij Saxion.

Kom langs bij de open dagen

Nu je dit weet: voor zowel de bachelors als de Ad’s geldt dat je kunt komen oriënteren om te zien of de opleiding bij je past. Dat doe je tijdens open dagen en proefstuderen:

Open dag
Dikke aanrader. Van tevoren kan je kijken naar de verschillende branches of interessegebieden. Alvast checken en strepen! Tijdens de open dag loop je daarna langs bij de opleiding(en) die je interessant vindt om je vragen te stellen, of kom je naar een voorlichting. Klinkt goed? Meld je hier aan voor de open dagen op 27 januari, 1 en 3 februari.

Proefstuderen
Heb je gekeken bij een studie tijdens de open dag en wil je weten of dit echt bij je past? Dan is het tijd voor proefstuderen! Hier volg je proefles waarin je college volgt, opdrachten maakt en een voorproefje krijgt van de opleiding. Of je meldt je aan voor het meelopen, waarin een huidige student je laat zien hoe ‘a day in the life of…’ eruit ziet. Bekijk hier de opties en meld je aan voor proefstuderen.

Master

Tot slot is er naast de bachelors en Ad’s nog een categorie hbo-opleingen: de hbo-masters bij Saxion. Misschien heb jij al een hbo- of universitair diploma op zak en wil je verder studeren. Saxion biedt ook praktijkgerichte masters. Je bent dan bezig met zowel het uitdenken van nieuwe mogelijkheden, als het toepasbaar maken. Dat is het grote verschil met de puur theoretische, universitaire master. Kijkje nemen? Bekijk hier de oriëntatiemogelijkheden van masters bij Saxion.

Kijkje nemen bij Saxion Hogeschool?

Bekijk hier de data van de open dagen bij Saxion in november

MELD JE AAN VOOR ONZE OPEN DAGEN

Kijkje nemen bij een Associate degree