Eerste hulp bij studiekeuze

min. lezen
CHE eerste hulp bij studiekeuze
Christelijke Hogeschool Ede
Deze content is gemaakt door Christelijke Hogeschool Ede

Branded content

De deadline voor het inschrijven voor een studie komt steeds dichterbij. Misschien heb je zelfs het gevoel dat deze in je nek hijgt. Er komt nog aardig wat bij kijken. Sommigen weten van jongs af aan al wat ze later willen worden, maar anderen nog niet. De CHE zet nog even wat tips voor je op een rijtje.

Er is wellicht een branche die je aanspreekt, maar weet je niet wat je dan moet studeren of op welke school. Wil je van je hobby je baan maken? Of heb je een favoriet schoolvak waar je je in wilt verdiepen? Kortom, een hoop vragen om te beantwoorden voor je de studiekeuze kan maken.

1. Maak een overzicht van wat je leuk vindt

Laten we bij het begin beginnen. Wat vind jij leuk om te doen? Misschien een heel simpele vraag, maar het is verstandig om bij jezelf te beginnen. Wat zijn je hobby’s? Welke schoolvakken volg je graag? Wat zijn jouw talenten, waar ben je goed in? Het is namelijk belangrijk dat je vooral naar je eigen inzichten luistert. Scholieren ervaren vaak de druk om een bepaalde keuze te maken. Misschien hebben je ouders wel een idee van wat jij moet studeren of denk je erover om hetzelfde als je vriend of vriendin te kiezen. Toch moet je uiteindelijk kiezen voor iets waar jij gelukkig van wordt.

che-logo
Waar liggen jouw talenten?

Kom erachter met deze quiz

2. Vul een studiekeuzetest in

Er bestaan verschillende testen die je kunnen helpen bij het maken van de studiekeuze. De vragen in zo’n quiz gaan bijvoorbeeld over je hobby’s, je favoriete vakken en je kwaliteiten. Vaak duren ze enkele minuten, maar zetten ze je even stil bij wat jij belangrijk vindt in een opleiding. Na het invullen van de quiz blijf je over met een lijst van opleidingen die bij jou passen. Soms is het een bevestiging van opleidingen die al in je hoofd zaten, maar soms kom je ook uit bij een opleiding waar je in eerste instantie nog niet aan dacht. Wil je zo’n test doen om erachter te komen welke studies bij jou passen? Vul dan hier die van de CHE in.

3. Bezoek de scholen

Vervolgens wil je natuurlijk weten waar je een studie wilt volgen. Daarom is het leuk en handig om eens sfeer te proeven op de scholen waar de opleidingen van jouw interesse aangeboden worden. Je maakt zo kennis met het gebouw, de studenten en docenten. Je krijgt vaak de gelegenheid om al je vragen te stellen en een kijkje in de opleiding te nemen. Vaak houden hogescholen open dagen of kun je meelopen met studenten. Sfeerproeven op de CHE? Op deze pagina vind je alle voorlichtingsactiviteiten van de CHE.

4. Maak je niet te druk

Tot slot is het voor het maken van je studiekeuze belangrijk dat je jezelf er niet te druk om maakt. Het maken van een studiekeuze lijkt een hele grote stap en misschien wel iets dat je hele leven gaat bepalen. Toch hoeft dit helemaal niet het geval te zijn. Wist je namelijk dat uit onderzoek blijkt dat ruim 75% van de werkende mensen na 25 jaar niet meer werkt in de branche waarin ze een studie kozen? Kortom, je kunt nog alle kanten op!

Meer weten? Journalistiek studente Evi deelt in de video video nog wat tips met je.

Bezoek een open dag of avond bij de CHE!

Check de website van de Christelijke Hogschool Ede

GA NAAR DE WEBSITE

 

Bezoek een open dag bij de CHE