Werken voor het bouwbedrijf van Defensie

min. lezen
Werken voor het bouwbedrijf van Defensie
ministerie-van-defensie-logo
Deze blog is gemaakt voor het Ministerie van Defensie

Branded content

Misschien heb je het je ouders ooit wel eens horen zeggen als je iets slims had bedacht: “Je bent een genie.” Wist je dat je dit ook kunt doen voor je werk? Dan mag je jezelf pas echt Genie noemen. Hoe dat precies zit, leggen we in deze blog uit.

De Genie moet je zien als het bouwbedrijf van Defensie. Zij werken voor iedere krijgsmacht. Ze zorgen ervoor dat de kampen worden opgezet wanneer Nederlandse militairen op uitzending zijn, dat er bruggen worden gebouwd als er tanks moeten oversteken over het water, of dat er mijnen worden geruimd zodat je collega’s veilig verder kunnen. Kortom: de Genie is het aannemersbedrijf van het leger.

Zoals je kunt lezen, doet de Genie verschillende dingen. Elk onderdeel leggen we uit, zodat je precies weet hoe dit deel van Defensie eruitziet en wat jij er kunt doen!

Pantsergenie

De Pantsergenie zorgt ervoor dat iedereen veilig van A naar B komt en dat alle obstakels die ze tegenkomen, opgeruimd worden. Het werkt ook andersom. Als pantsergenist leer je namelijk ook om juist dat soort hindernissen op te werpen voor de vijand, zodat zij niet meer of langzamer verder kan.

Dat gaat zo: een groep militairen is op weg van A naar B. Onderweg komen ze mijnen tegen, of moeten ze een rivier over, maar de brug is opgeblazen. Op dat moment hebben ze een probleem want ze kunnen niet verder, dus wordt de pantsergenie ingeschakeld. Zij trekken eropuit om deze explosieven op te sporen en onschadelijk te maken of om snel een nieuwe (tijdelijke) brug te bouwen.


Een super verantwoordelijke taak dus! En tegelijkertijd heel uitdagend, want iedere keer kom je met je team een ander obstakel tegen dat jullie uit de weg moeten ruimen. Juist als je een handige teamplayer bent die er graag op uit gaat, is dit echt iets voor jou. Mocht je meer een bouwer zijn, kijk dan vooral naar de constructiegenie.

Constructiegenie

De Constructiegenie zijn de bouwers van Defensie. “Waar normale bouwbedrijven stoppen, beginnen wij.” Denk hierbij aan een oorlogsgebied of een oefenmissie ver weg. Tijdens een uitzending moeten er bijvoorbeeld kampen, bruggen of een spoorweg worden gebouwd. Je gaat dus met graafmachines, hijskranen, bruggenbouwers en bulldozers aan de gang om ervoor te zorgen dat er dingen gebouwd of gerepareerd worden zodat jij en je collega-militairen een goed onderkomen hebben.

Dat niet alleen, er zijn allerlei specialisten die werken bij de constructiegenie die niet alleen met grote machines werken. Denk aan timmermannen, lassers en elektriciens. Allemaal zijn ze nodig bij het opzetten van een legerkamp. Want zo’n kamp is eigenlijk net een klein dorp. Er moeten wegen worden aangelegd, er moeten tenten staan, waterleidingen en elektriciteit worden aangelegd, maar er moeten ook wachttorens en omheiningen worden gebouwd. 


En weet je, Defensie zit om zulke handige mensen te springen! Dus ben jij toch van al plan om de bouw in te gaan, of zit jij al in de bouw? Check dan de website van Defensie eens, want hier kun je zo aan de slag!

CBRN

Er is nog een eenheid binnen de Genie, namelijk het CBRN. Deze eenheid zorgt ervoor dat alle Chemische, Biologische, Radiologische en Nucleaire dreigingen worden weggenomen. Als CBRN-genist vecht je dus voornamelijk tegen een onzichtbare vijand. 

Denk hierbij aan gifgassen, of nucleaire wapens waar straling bij vrijkomt, of aan virussen als het coronavirus. Het CBRN is gespecialiseerd in het bestrijden van dit soort gevaren. Zo hebben ze vorig jaar een hele tourbus ontsmet toen deze uit Italië kwam waar een grote groep passagiers corona had. 

Als je bij het CBRN werkt ben je dus een specialist in het opsporen en onschadelijk maken van onzichtbare vijanden. Je weet veel van chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen of stralingen. Denk je nu: “Oke, gaaf, maar ik weet nog niet zoveel van deze stoffen af.” Geen punt, want Defensie geeft je sowieso een opleiding. Dus, wil jij net als in Breaking Bad met gevaarlijke stoffen werken, maar dan voor the good guys? Dan is het CBRN iets voor jou!

ministerie-van-defensie-logo
werkenbijdefensie.nl Meer weten over CBRN?

Neem dan eens een kijkje op de werkenbijdefensie.nl

Dus, ben jij een Genie?

Misschien denk je nu wel: “Hé, dat is iets voor mij!”, maar heb je nog geen idee hoe jij je moet aanmelden of hoe je Genist wordt. Dat geeft niet. Ga dan naar werkenbijdefensie.nl