Ik hou van techniek en van avontuur, wat kan ik later worden?

min. lezen
Defensie-branded-2-1
ministerie-van-defensie-logo
Deze blog is gemaakt voor het Ministerie van Defensie

Branded content

Waar denk jij aan bij het woord techniek? Misschien wel aan computers, of aan huizen bouwen, of het opvoeren van je e-bike. Het leuke is: waar je ook aan denkt bij techniek, je kan het later allemaal gaan doen bij dezelfde werkgever.

Misschien denk je: “Defensie is toch alleen maar schieten en vechten? Een beetje oorlogje spelen?” Deels waar, maar denk er eens over na: bij defensie komt een heleboel techniek kijken! Om maar een paar voorbeelden te geven: een tank kan niet zomaar wegrijden, daar zit veel onderhoud aan. Een vliegtuig kan niet opstijgen voordat het helemaal nagekeken is door iemand die het onderhoud pleegt. Een marineschip kan ook niet zomaar wegvaren en ga zo maar door. Om jou een beter beeld te geven bij wat je bij de Technische Dienst van Defensie kunt doen, lichten we een aantal voorbeelden uit.

Informatie en communicatietechniek (ICT)

Het leger kan niet zonder superstrakke communicatie, want je wilt niet dat er iets fout gaat in een actie. Communicatie gaat vaak over grote afstanden en een appje sturen met “ik sta nu op het dorpsplein en het is hier gevaarlijk, kom helpen” is niet genoeg. Daarom zijn er mensen nodig die ervoor zorgen dat er op de meest geavanceerde manier met elkaar kan worden gepraat. Zo’n systeem heet: Communicatie Informatie Systemen (CIS, het leger kort alles af. Wen er maar vast aan 😉). Er zijn bij Defensie drie eenheden die zich bezighouden met verschillende vormen van communicatie: telecommunicatie, automatisering en radar- en verkeersleidingsystemen (vanaf de grond).

Defensie heeft altijd het beste van het beste en het allernieuwste spul. Dus stel, je vindt dit cool en wilt bij Defensie gaan, dan ga je daarmee werken!

Werken bij de Genie

Stel je gaat op uitzending, want avontuur hoort bij dit werk, dan moeten er allerlei dingen gebouwd worden. Een militair kamp ontstaat niet zomaar. Er moeten gebouwen worden gemaakt, uitkijkposten worden neergezet en iedereen moet natuurlijk hun behoefte kunnen doen. Daar komt de Genie bij kijken. Zij zorgen er onder andere voor dat alles gebouwd wordt op de militaire kampen. Mocht jij nou later in de bouw aan de slag willen en je houdt ervan om eropuit te gaan en dingen te zien, dan is de bouw bij het leger misschien iets voor jou. Het lijkt dus op een bouwbedrijf, maar net even anders.

Maar weten over de Genie? Hou dan Studiekeuzelab goed in de gaten, want volgende maand komt er een blog waarin wordt uitgelegd wat de Genie precies inhoudt en hoe jij bij de Genie kan komen te werken. Kun je niet wachten en wil je nu meer informatie? Vul dan het contactformulier in onderaan de blog en ga in gesprek!

Autotechniek

Defensie heeft veel soorten voertuigen, van auto’s tot vrachtwagens en van bushmasters tot takelwagens. Alles met wielen moet tip top in orde zijn. Het is natuurlijk niet zo handig dat wanneer je op pad gaat met de bushmaster, hij niet werkt. 

Je gaat dus dagelijks aan de slag met onderhoud en herstel. Dit betekent dat wanneer iets stuk gaat of vervangen moet worden, jij aan de slag gaat! Je leert natuurlijk ook om te gaan met een wapen, je bent ten slotte ‘gewoon’ militair.

ministerie-van-defensie-logo
werkenbijdefensie.nl Werken bij Defensie?

Kijk alvast wat je kan worden.

Werken met wapensystemen

Heb jij het altijd leuk gevonden om met (elektro)techniek bezig te zijn? Bouwde jij vroeger van een colafles en een fietspomp zelf raketten? Misschien wil je daar wel je beroep van maken. Dat kan bij Defensie! De luchtmacht doet van alles met raketten. De meeste hangen onder een vliegtuig, maar er zijn ook zogenaamde ‘grondraketten’.

Bij deze baan ga je aan de slag met grondraketten. Het mooie is, je hoeft er geen raketgeleerde voor te zijn! Je moet wel een mbo3-opleiding elektrotechniek hebben afgerond. Dus wil jij werken met raketsystemen? Kijk dan vooral naar hoe deze baan precies in elkaar steekt.

Techniek op het schip

Een marineschip is 1 bonk techniek. Van de wapensystemen, tot de radar en van de motoren tot aan de megatronica: een marineschip kan niet zonder. Dus hou je van techniek en wil je veel van de wereld zien? Dan is techniek op een marineschip wat voor jou!

Je werkt op verschillende delen van het schip en zorgt ervoor dat het altijd tip top in orde is. Je zorgt voor controle en onderhoud. Je lost storingen op en je houdt bij welke storingen er hebben plaatsgevonden in het storingsboek. Het is afwisselend werkt en omdat je soms wel weken op zee zit, maak je vrienden voor het leven. Bekijk de video over Jim, die matroos technische dienst is op een onderzeeër!

Hoe word je dit?

Nu denk je misschien: ‘oke, maar hoe kan ik technicus worden bij defensie? Welke opleiding moet ik dan doen? Dat is natuurlijk de vraag. Bij de meeste van de richtingen die je kan doen bij het leger moet je al een vooropleiding hebben gehad. Je kunt wel als mbo’er de VEVA doen, maar voor een specialistische opleiding wordt het aangeraden om een studie te kiezen waarbij je niet specifiek tot militair wordt opgeleid. Dat geldt voor havo en vwo leerlingen.

Het mooie is, als je beslist om een mbo, hbo of wo studie te gaan doen en daarna voor Defensie te gaan werken, betaalt Defensie nu al je studie, je boeken, je laptop, werkkleding, gereedschap en noem maar op! Je krijgt sowieso een stage en hebt baangarantie!

Lijkt jou dit gaaf en wil je hier meer over weten? Ga dan naar werkenbijdefensie.nl