Defensie = soldaatje spelen... of toch niet?

min. lezen
meer-dan-soldaatje-spelen
ministerie-van-defensie-logo
Deze content is gemaakt voor Ministerie van Defensie

Branded content

Waar denk jij aan bij het woord Defensie? Het maakt niet zoveel uit aan wie je het vraagt, want het antwoord is vaak hetzelfde: een beetje in de bossen bivakkeren en schieten. Juist.. In werkelijkheid komt er veel meer bij kijken. In deze blog wordt Defensie helemaal ontleed. We zetten 4 prangende vragen op een rij.

Waarom is Defensie er?

Laten we bij het begin beginnen, waarom is het leger er eigenlijk? Die is er natuurlijk om Nederland te beschermen als er oorlog is. Maar er is meer. Dit zijn de drie hoofdtaken die uitleggen waarom Defensie er is:

Taken van defensie

Waarom is defensie er?

  • Om Nederland en de landen waar we een samenwerking mee hebben te beschermen tegen gevaar van buitenaf;
  • Om ervoor te zorgen dat andere landen stabiel zijn. Dat wil zeggen dat er vrede is in andere landen;
  • Om de Nederlands burgers te helpen bij rampen die anders zijn dan oorlog, zoals de overstroming van dijken of hulp bij de huidige coronacrisis.

Het komt er dus op neer dat Defensie te hulp schiet als Nederland – of andere landen waar we afspraken mee hebben, zoals Duitsland – direct in gevaar zijn. Ook als er in Nederland geen oorlog is, maar wel een ramp, helpt Defensie. Misschien heb je laatst in het nieuws gezien dat militairen helpen in verzorgings- en ziekenhuizen en bij het vervoeren van zieke mensen. Kortom: het leger is er om ons veilig te houden en mensen in nood te helpen.

Hoe zit Defensie in elkaar?

Dit is een lastige vraag, want Defensie zit best ingewikkeld in elkaar. Defensie staat namelijk voor alle ‘krijgsmachtdelen' (dat staat dus voor legeronderdelen): Landmacht, Luchtmacht, Marine en de Marechaussee.

Deze 4 zijn weer onderverdeeld in kleinere onderdelen. De Landmacht is het grootst en heeft drie kleinere ‘eenheden’ (zo noemen ze dat bij defensie): gevechtseenheden, gevechtsondersteunende eenheden en logistieke eenheden. Ook die bestaan weer uit allemaal kleinere onderdelen. Dan zijn er ook nog eens verschillende rangen die je grofweg kunt verdelen in officieren (zoals generaal, kolonel en kapitein), onderofficieren (zoals sergeant) en soldaten (zoals korporaal en soldaten). Zo zit dat ook ongeveer bij de Luchtmacht, Marine en Marechaussee.

Zie je? Defensie zit best ingewikkeld in elkaar. Daarnaast zijn er ook nog een heleboel ‘burgers’ die zelf niet vechten maar het leger van een afstand ondersteunen op verschillende manieren. Burgers werken dan in de ICT, HR, logistiek of bij het Ministerie van Defensie (in Den Haag) zelf. Dat brengt ons bij de volgende vraag.

ministerie-van-defensie-logo
defensie.nl Krijgsmachten, wat zijn dat?

Meer weten over hoe het leger in elkaar steeks? klik hier!

Wat kan je allemaal doen bij Defensie?

Je hebt vast weleens oorlogsfilms gekeken waarin veel geschoten wordt. Dat ziet er cool uit maar dat is maar een onderdeel van je werkzaamheden als militair. Werken bij Defensie gaat verder dan alleen soldaatje spelen. Het is eigenlijk net als bij iedere andere baan: je komt ‘s ochtends op je werk, gaat aan de slag en ‘s avonds ben je klaar.

De verschillen met een kantoorbaan zijn dat je bij Defensie in een uniform loopt, je oefent veel, je kan altijd sporten en je gaat eigenlijk altijd wel een keer op missie. Je doet verschillende dingen in omstandigheden die je op een normaal kantoor niet zult doen, ziet veel van de wereld, beschermt anderen en helpt mensen in nood. Het is dus behoorlijk avontuurlijk!

En wist je dat je zo’n beetje alles kan worden bij Defensie? Bedenk het, en het kan. Kijk maar: Arts? Kan! Piloot? Kan! Automonteur? Kan! Iets met computers? Kan! Iets facilitairs? Kan! Iets in de logistiek? Ja hoor, kan ook! Zie je, de opties zijn eindeloos. Het gaat dus echt veel verder dan alleen ‘soldaatje spelen’.

58 3-luik

Kan je er een opleiding volgen?

Jazeker! Defensie heeft een aantal opleidingen. Je kunt direct vanuit de middelbare school een opleiding volgen. Als je vwo hebt gedaan kun je naar de Koninklijke Militaire Academie. Als je de havo hebt gedaan, kun je naar de Koninklijke Militaire (Lucht) School.

Met een vmbo diploma kun je bij Defensie zelf twee mbo (BBL) opleidingen volgen: autotechniek of de genie (dan ga je dingen bouwen). Het vette is dat je niet alleen een auto leert maken, je bent ook veel aan het sporten en dingen aan het doen. Lekker actief dus! Je kun ook naar de VeVa <https://veva.nl/>. Dat doe je via een ROC. Je kunt daar 10 verschillende opleidingen volgen van autotechniek tot logistiek en zorg. Je wordt dus binnen een vakgebied klaargemaakt voor werken bij Defensie.

Ohja, je studie wordt trouwens betaald en je krijgt salaris vanaf dag één! Lijkt jou dit wat en wil je weten of jij en en Defensie een match zijn? Ga dan naar werkenbijdefensie.nl