Het studiekeuze verhaal van: Evie

min. lezen
studiekeuzeverhaal-evie-che
Christelijke Hogeschool Ede - CHE
Deze content is gemaakt door CHE

Branded content

Wat als je op de middelbare school de gedachten had om je aan te melden voor een bepaalde studie, maar dat het toch anders liep dan je dacht? Dat gebeurde Evie (21). Zij zat op het vwo met het profiel Natuur en Gezondheid. Haar doel was om Geneeskunde of Neurowetenschappen te gaan studeren, maar dat liep anders toen ze de CHE bezocht.

“Ik dacht: nu kan ik gelijk iets afstrepen"

“Ik kwam op de open dag in eerste instantie kijken bij de opleiding Verpleegkunde. Dat leek een logische keuze: je bent meer praktisch bezig dan wanneer je bijvoorbeeld Geneeskunde studeert. Maar ik had gelijk door dat die opleiding niet bij mij paste. Het was mijn moeders idee om toch nog even bij Journalistiek en Communicatie te gaan kijken. Ik ging maar mee, want we waren er nu toch. En dan kon ik gelijk iets afstrepen wat ik niet wilde. Ten minste: dat dacht ik. ”

evie-che-studiekeuze-journalistiek

“Het was niet de meest logische, maar wel de beste keuze”

Toen Evie voorlichting kreeg over de opleiding Journalistiek, leefde ze helemaal op. “Ik kon me gelijk identificeren tijdens die voorlichting. Terplekke besloot ik dat ik zou gaan voor datgene waar ik echt een goed gevoel bij kreeg. Het was niet de meest logische keuze in combinatie met mijn vakkenpakket en vwo achtergrond, maar mijn gevoel was sterker. Mijn vader vond dat best lastig: waarom zou je niet naar de universiteit gaan als dat kon? Maar als je doet waar je hart ligt, komt die baan vanzelf. Ik ga nu naar het vierde jaar en ik ben ontzettend blij dat ik deze keuze heb gemaakt.”

“Praat met studenten en streep af wat niet bij je past”

Evie volgt nu haar passie, en dat was niet eens gepland. Haar tip is dan ook om overal rond te kijken, en echt je gevoel te volgen. “Je voelt vanzelf of je ergens enthousiast van wordt of denkt: liever niet. En door opleidingen te bezoeken, kan je ook afstrepen wat niet bij je past. Dat werkte voor mij goed. En ik heb ook veel met studenten gepraat. Hoe is de sfeer? Wat vinden zij prettig aan een hogeschool of opleiding? Wat zijn de minpunten? Dan krijg je veel meer boven dan dat je alleen een voorlichting volgt. Zo kwam ik erachter dat de CHE een christelijke hogeschool is, maar dat iedereen welkom is. Ik was eerder bang voor een ‘christelijke bubbel’, maar dat bleek niet zo te zijn. ”

Evie vlogt voor de CHE. Check hier haar vlog: Hoe maak je de juiste studiekeuze?

"Het is heel tof om als freelancer te werken"

De Journalistiek student startte in het tweede jaar haar eigen bedrijf, en momenteel maakt ze video’s voor Oranjehelpers en werkt ze als journalist bij Indebuurt Ede.

“Ik krijg veel energie van mijn werk en de opleiding. En het is heel tof dat ik nu al als freelancer aan de slag ben. Ik zie bij mijn vriendinnen dat zij na drie jaar knokken nu pas gaan starten met stage in de praktijk. En ik verdien al mijn geld met wat ik het liefst doe. Natuurlijk: iedereen is anders. Maar het is wel belangrijk om te kiezen voor wat het beste bij je past.”

Evie’s studiekeuze tips

  • Bedenk tijdens het bezoeken van een open dag of je jezelf hier ziet zitten. Welk gevoel krijg je bij de studenten en docenten?

  • Laat alles even los en kijk naar wat jij nou echt leuk vindt om te doen. Dat stukje wat je er uiteindelijk mee gaat worden, komt later wel.

  • Vraag aan je ouders, goede vrienden of leraren wat ze bij jou vinden passen. En vraag ook zeker wat ze jou vooral niet zien doen. Die gesprekken kunnen echt een eye opener zijn.

Welke studie ga jij volgen? Of heb je echt nog geen idee?

Ook het doen van een studiekeuzetest kan helpen! Check ‘m via onderstaande button.

Doe de studiekeuzetest

Volg CHE op Instagram @dehogeschoolede voor meer studentverhalen, studiekeuzetips & meer!

che-evie-studiekeuze