Een ode aan de eeuwige twijfelaar

min. lezen
Een ode aan de eeuwige twijfelaar
Saxion Hogeschool
Deze content is gemaakt door Saxion Hogeschool

Branded content

Ach, lieve twijfelaar. Wat is het ongelofelijk lastig om erachter te komen wat je wil. Hoe weet je nou wat de juiste beslissing is? En hoe kom je verder als je twijfelt over je studiekeuze? Dat twijfelen ook een kracht kan zijn lees je hier. Een ode aan jou.

Waarom twijfelen we?

Aristoteles (Griekse filosoof, hij kon er wat van) zei ooit heel mooi: “Twijfel is het begin van wijsheid.” Zonder een betoog te houden over wat dat zou kunnen betekenen, zat hij wat ons betreft zeker niet verkeerd. Hoewel het bloedirritant kan zijn als je écht niet weet wat je moet doen, heeft twijfel ook nut. Tuurlijk, daar zijn gradaties in. Het is misschien minder handig als je bij het chips-gangpad in de supermarkt kortsluiting krijgt door de keuzemogelijkheden.

Maar twijfel is ook heel normaal. En sommige beslissingen vergen nou eenmaal wat meer nadenkwerk. Vooral als dit gevolgen heeft voor je toekomst, zoals het maken van een studiekeuze. Twijfelen heeft dan een functie; je weegt alle opties af en het leidt uiteindelijk tot een weloverwogen inzicht. Dus niet gevreesd! Speciaal voor alle eeuwige twijfelaars zetten we op een rijtje hoe je je gedachten kunt ordenen als het gaat om het kiezen van een studie die bij je past

Hoe zet ik mijn gedachten op een rijtje?

1. Pluk de vruchten van jouw brein
Weet je waar twijfelaars heel goed in zijn? Een mogelijkheid van alle kanten bekijken! Het probleem is dat we dit vaak allemaal in ons hoofd laten plaatsvinden. Pluk de vruchten van jouw afwegende brein en visualiseer wat je denkt. Bijvoorbeeld met een lijstje waarin je alle voor- en nadelen van de studies die leuk lijken op rijtje zet. Misschien een inkoppertje, maar het kan helpen om al je gedachten eens te ‘dumpen’, aanvoelen wat belangrijk is voor jou, en van een afstandje de situatie te observeren. Klinkt als jouw kopje thee? Op deze pagina vind je dit soort tips en meer hulp bij je studiekeuze.

2. Duik in het diepe
Na al dat wikken en wegen komt er een moment dat je in de actiestand zal moeten gaan. Vaak heb je het namelijk nodig om iets te ervaren zodat je je twijfels kunt toetsen. Een duik in het diepe dus, maar dan hoeft niet altijd gelijk een bommetje te zijn! Voorzichtig iets proberen kan ook. Veel hogescholen bieden de mogelijkheid om bijvoorbeeld te komen proefstuderen. Dan kun je een dag meelopen met een student of de vakken volgen die je bij een bepaalde opleiding zult tegenkomen. Klaar om een plonsje te wagen? Hier lees je meer over proefstuderen bij Saxion.

3. Praten
Het maken van een keuze doe je misschien alleen, maar jouw twijfels kun je delen. Iedereen twijfelt, there’s no shame in the game! Sterker nog, onze tip; praten, praten, praten. Het kan ontzettend opluchten om je gedachten uit te spreken. Misschien zoek je niet naar oplossingen, maar is het al fijn om gehoord te worden. Als studiekiezer ga je toch ook vaak samen met vrienden of familie naar open dagen? Kom je er echt niet uit en kun je wat professionele hulp gebruiken bij jouw studiekeuze, dan is er veel mogelijk op het gebied van studiebegeleiding. Bijvoorbeeld in gesprek gaan met een (gratis) loopbaancoach.

Omarm de twijfel

Tot slot, eeuwige twijfelaar, willen we je complimenteren. Want waar jij misschien jouw twijfelende brein vervloekt, zien wij fantastische eigenschappen.

Jij ziet nuance, wil zaken doorgronden en zit vol met analytisch vermogen. Wat een kwaliteiten! Wees er trots op en omarm je twijfelende zelf.

Proefstuderen?

Heb jij een opleiding op het oog die je leuk lijkt? Heel goed! Maar misschien wil je nét even wat meer te weten komen voordat je je echt gaat inschrijven. Verstandig! Kom eerst eens proefstuderen bij Saxion.

MELD JE AAN VOOR PROEFSTUDEREN

Kijkje nemen bij een Associate degree