Examenstress? Niet met deze 8 tips!

min. lezen
examen-stress-niet-met-deze-8-tips-website hearder 1076x715
logo-examenbundel
Deze content is gemaakt door ThiemeMeulenhoff

Branded content

Wist je dat over minder dan 50 dagen de eindexamens beginnen? Breekt het angstzweet je uit of heb je alles onder controle? Met deze 8 praktische tips van Examenbundel blijf jij je zenuwen de baas en ga je zeker slagen voor je eindexamens!

1. Start met een realistische planning

Te laat beginnen met leren is één van de grootste oorzaken van examenstress. Dus voor je vol in de boeken duikt: maak eerst een realistische planning. Plan je studietijd ruim voor de examens in en laat het niet aankomen op de laatste dag (of nacht).

2. Zet je zwakke punten op een rij

Weet jij met welke vakken of onderwerpen je de grootste moeite hebt? Hier kom je snel achter door een gratis quickscan te maken.

Haal deze onderwerpen naar voren in je planning, zodat je genoeg tijd hebt om ze echt te begrijpen en ermee te oefenen.

3. Bouw een studieroutine in

Wen jezelf een dagelijkse studieroutine aan waarin je op vaste tijden met je examenstof aan de slag gaat. En houd je ook aan deze routine! Door met regelmaat te leren voorkom je dat je alles op het laatste moment moet doen.

4. Gebruik actieve leerstrategieën

Weet jij welke manier van leren voor jou het meest effectief is? Probeer actieve leerstrategieën te gebruiken in plaats van alleen (passief) je studiemateriaal door te lezen. Voorbeelden hiervan zijn aantekeningen maken, het samenvatten van de belangrijkste onderwerpen, vragen stellen en beantwoorden (bijvoorbeeld met een klasgenoot, oudere broer of zus of ouder), en het uitleggen van de stof aan iemand anders. Dit helpt je om de informatie beter te snappen en te onthouden. En dat werkt weer heel motiverend om door te gaan!

5. Gebruik samenvattingen en oefenmateriaal

Een heel boek goed samenvatten is best lastig. Gebruik daarom een Samengevat, zodat je zeker weet dat je de juiste stof leert. In Samengevat vind je ook veel tips en voorbeeldvragen. En ben je klaar om te gaan oefenen? Pak dan een Examenbundel erbij. Je krijgt inzicht in wat je al kent en welke stof je nog extra moet oefenen. Je kunt gericht leren en oefenen met je boek of in de online omgeving met echte examenopgaven en duidelijke uitleg bij de antwoorden. Zo ben je optimaal voorbereid op het examen en weet je precies wat je te wachten staat!

6. Modder niet in je eentje aan

Vind je het lastig om gemotiveerd te blijven of je aan je studieroutine te houden? Modder dan vooral niet te lang alleen door. Zoek bijvoorbeeld een studiemaatje, word lid van een studiegroep of trek aan de bel bij je mentor of docent. Samen studeren en verantwoording afleggen kan je helpen om gemotiveerd te blijven en door te zetten.

7. Bezint eer ge begint

Na elk examen is het belangrijk om te reflecteren op je ervaringen. Wat werkte wel en wat werkte niet? Probeer bijvoorbeeld te achterhalen waarom je te laat begon met leren en zoek naar manieren om jouw obstakels te overwinnen. Als je weet wat je gewoonten en valkuilen zijn, kun je hier bij volgende examens rekening mee houden.

8. Volg de examenchallenge op TikTok!

Eindexamen doen is spannend, maar je doet het zeker niet alleen! Praat erover met andere examenleerlingen en volg de examenchallenge van @Examenbundel op TikTok. Daar vind je nog meer handige tips en trucs om de komende periode te overleven en met vlag en wimpel te slagen voor je examens. Veel succes!