Tessa (20) studeert in Eindhoven, is lid van een studentenvereniging en zit bij een dispuut. “Op mijn middelbare school in Amsterdam had ik veel vrienden die lid (van een vereniging, red.) zouden worden. Mijn ouders zijn ook lid geweest, in Eindhoven. Hierdoor wist ik hoe leuk een studentenvereniging is. Zo ben ik gaan kijken bij een aantal studentenverenigingen en heb er een gekozen.”
Een dispuut is een clubje studenten, meestal binnen een studentenvereniging, waarvan verenigingsleden lid kunnen worden. Elk dispuut heeft een eigen identiteit en een eigen dispuutshuis, waardoor er voor ieder wat wils is. Disputen zijn bijna altijd gescheiden in mannen en vrouwendisputen.
Bij een dispuut horen verschillende activiteiten. Zo is er een wekelijkse samenkomst en worden er sporttoernooitjes georganiseerd. Met je dispuut ga je ook elke week naar de sociëteit van de studentenvereniging en ga je langs bij andere disputen. “Het is echt een soort familie.” aldus Tessa.
Je maakt hier vrienden voor het leven. Voor mij zijn mijn dispuutsgenoten net zussen."
Tessa vertelt vanuit haar ervaring hoe je lid wordt van een dispuut in Eindhoven. “Voordat je lid wordt van een dispuut word je (meestal) eerst lid van een studentenvereniging. Volgens het ‘stappenplan’ van de Eindhovense studentenverenigingen heb je eerst de introductieweek van de vereniging, pas daarna komt de ‘kiesperiode’. Dat is het moment waarop een dispuut je uitnodigt voor een selectieperiode. Je kunt je dus niet aanmelden, je moet gevraagd worden. “Maar in Eindhoven wordt bijna ieder nieuw lid gevraagd, al weet ik dat dat in andere steden niet altijd zo is.”
Terug naar de kiesperiode, deze bestaat in Eindhoven uit een paar rondes waarbij telkens een aantal mensen afvalt. Het begint met de ‘doorkom’. “Dit is vaak een diner bij het dispuutshuis. Ronde twee is de 24-uurs. Tijdens die 24-uurs gaat ons dispuut naar een pretpark, blijven aspirant leden slapen en hebben we een brak ontbijt de volgende dag. Tot slot is er een belmoment waar je gevraagd wordt om ‘kennismaker’ te worden. Je bent dan dus nog geen lid. Dat hele proces duurt van september tot en met oktober. Je bent dus behoorlijk druk in die tijd en je staat continu aan.”
Na het belletje begint je ontgroening pas, dit duurt nog een half jaar. “Elk dispuut in Eindhoven kent zo’n lange ontgroeningsperiode, maar ik weet dat in andere steden de ontgroening klaar is voordat de studie begint.”
“Tijdens de kennismakingsperiode heb je te maken met de ontgroening waardoor je moet meedoen met alle activiteiten. Als kennismaker moet je bijvoorbeeld elke dinsdag zorgen voor het diner. Daarnaast moet je altijd voorbereid zijn op de ontgroeningsavond (ook iedere dinsdag).” Maar, zo zegt Tessa, “Je wordt ook zeker meegesleurd naar de universiteit om te zorgen dat je je vakken haalt!”
Na de ontgroeningsperiode ben je lid van een dispuut. Nou, dan ben je lid, en dan? “In het begin voelt het alsof je in het middelpunt van de belangstelling staat. Maar je moet ook van alles regelen. Zo organiseer je activiteiten en moet je cadeautjes regelen als je op borrel gaat bij een ander dispuut. Zelf heb ik het eerste jaar als heel leuk ervaren. Je krijgt namelijk heel veel aandacht. Alles draait om de eerstejaars en als je op de goede plek zit met de juiste mensen, dan is het een heel leuk jaar.”
Je leest het: er gaan een hele hoop activiteiten gepaard met een dispuut. Zo verzamel je je elke dinsdag in je dispuutstrui bij het dispuutshuis om 18:00 uur (tot hoe laat je wil). “In het huis wonen 9 van de 20 meiden – de jongerejaars wonen bijna altijd op het dispuutshuis. Eerst eten en kletsen we, vervolgens gaan we om 21:00 uur naar de sociëteit (het clubhuis van de studentenvereniging).” Daarnaast zijn er een heleboel andere activiteiten die je doet met je dispuut, jaarclub en andere verenigingsleden doet.
Tessa vindt het dipuutsleven erg leuk. “Je maakt dingen mee die je hoopt mee te maken tijdens je studententijd: zoals de borrels en toernooitjes. Bovendien creëer je hechte vriendschappen. Maar het is ook een vermoeiend ‘altijd aanstaan’ leventje waar ik soms wel echt even van moet bijkomen. Afmelden mag wel, maar daar heb je wel een goede reden voor nodig.”
Toch zijn er sinds corona een aantal dingen veranderd. “We merkten binnen ons dispuut dat het nogal zwaar was om alles na corona weer op de oude manier op te pakken. Daarom zijn we sindsdien iets soepeler met de afmeldingen. Er is nu wat meer ruimte om te zeggen dat het je teveel wordt je dat even je rust wil pakken. Dat vind ik een verbetering.”
Tessa kan het iedereen die in een vreemde stad gaat studeren aanraden om lid te worden van een studentenvereniging. “Maar ook zeker van een dispuut. Je maakt hier vrienden voor het leven. De vriendschappen zijn ook diepgaander dan op de middelbare. Voor mij zijn het net zussen. Tegelijkertijd is een dispuut ook een (sociaal) vangnet in je studentenstad. Als je ouders in een andere stad wonen, dan is het wel fijn om een groep te hebben waar je op terug kunt vallen. Ten slotte leer je ook enorm veel mensen kennen in de stad. Het is dus een makkelijke manier om je snel te vestigen in een vreemde stad. Maar ik zou wel alleen lid worden van een dispuut als er een echte klik is met de andere leden en als je bereid bent om er veel tijd in te steken. Want als je niet die goede vriendschappen hebt, dan denk ik niet dat het je tijd waard is."
“En ben je geïnteresseerd in lid worden? Ga vooral zelf op pad, spreek met leden (kan heel makkelijk via een DM of via de website). Elke studentenvereniging en elk dispuut werkt net even anders, dus verdiep je daarin.”
1 augustus 2022 geschreven door Boy Cornelissen