8 tips voor wanneer je niet kunt kiezen tussen twee verschillende studies

min. lezen
Saxion_branded3_kiezen-tussen-twee-studies-tips
Saxion Hogeschool
Deze content is gemaakt door Saxion Hogeschool

Branded content

Wat een dilemma! Druk bezig met je studiekeuze en zelfs twee (of meer) opleidingen gevonden waar je enthousiast over bent. Maar ze liggen in totaal verschillende vakgebieden. En je kan er maar één doen. Hoe weet je dan welke studie het beste bij je past? Geen stress, wij helpen je.

Ten eerste: kunnen we even een momentje pakken om stil te staan bij het feit dat jij blijkbaar een ontzettend brede interesse hebt? Dat voelt tijdens het maken van je studiekeuze misschien niet zo handig, maar het is een kwaliteit om trots op te zijn! Het betekent dat je waarschijnlijk ook meerdere talenten hebt en dat je voor opties openstaat. Die flexibiliteit kan je juist helpen om de knoop door te hakken. Kijk, dat klinkt al een stuk leuker dan ‘keuzestress’, toch? Gooi daar onze tips overheen en eitje!

1. Soul searching 101: Wie ben je eigenlijk?

Voordat je grote beslissingen neemt, is het superbelangrijk om te weten wie je bent. Wat een levensvraag! Oké, lastig om volledig te beantwoorden en natuurlijk verander je altijd. Maar er is een basis: hoe zit jij in de kern in elkaar? Ben je creatief, analytisch, doe je het liefste al jouw schoolwerk in je eentje of werk je liever in groepjes aan een project? Wil je werken op een kantoor en je vastbijten op de inhoud van een lastige casus, of kan je niet stilzitten en heb je het liefste de hele dag contact met mensen?

Neem even de tijd om na te denken en stel jezelf vragen zoals: Wat maakt mij blij? Waar ben ik goed in? Welke dingen vind ik leuk om te doen? Door dit te doen, ontdek je wat je wilt en waar je goed in bent. Beetje hulp nodig? Bekijk hier onze branches om je op weg te helpen.

2. Ontdek de opleidingen. Maar dan écht.

Nu je weet waar jouw voorkeuren liggen en hoe je in elkaar zit, is het tijd om de twee opleidingen in kwestie goed te bekijken. En dan bedoelen we écht even doorspitten. Duik in het lesprogramma van elke opleiding en kijk of de vakken en projecten je aanspreken. Lees de ervaringsverhalen van studenten en oud-studenten om te horen wat zij van de opleiding vinden en hoe het ze is vergaan in hun carrière.

Doe ook onderzoek naar de baankansen en toekomstperspectieven van beide opleidingen, zodat je een goede keuze kunt maken. Hier vind je het volledige opleidingsoverzicht bij Saxion en kun je in de individuele opleidingspagina’s uitpluizen.

3. Maak een lijstje met de pro’s en con’s

Ja, een lijstje. Ouderwets, maar het werkt echt! Breng jouw spitwerk en gedachten in kaart door voor elke opleiding een lijstje te maken met voor- en nadelen. Schrijf op wat je aanspreekt en wat je minder leuk lijkt aan deze studies. Beoordeel deze punten op wat voor jou het belangrijkst is én wat het beste past bij wie jij bent. Denk ook na over de vragen waar je nog geen antwoord op hebt. Jouw ideeën over de studies kun je namelijk checken bij studenten en docenten van de opleiding!

4. Kom naar de open dagen

Na al dit voorwerk is het tijd om je aan te melden voor open dagen bij de studies die je leuk lijken. Zo kun je de sfeer van de opleiding proeven en kijken of het is wat je had verwacht. Tijdens open dagen kun je uitgebreide voorlichtingen volgen, maar ook gewoon in gesprek gaan met studenten en docenten. Aan hen kun je al jouw vragen voorleggen en zelfs aangeven dat je twijfelt. Misschien hebben ze wel een gouden tip! Daarnaast is het heel belangrijk dat je de hogeschool en locatie bij je passen. Zie jij jezelf hier al lopen? Ga dus vooral bij meerdere onderwijsinstellingen kijken en vergelijk. Lees hier alles over de open dagen en studeren bij Saxion.

Bekijk hier de video van Saxion speciaal voor studiekiezers!

5. Proefstuderen en flexibiliteit

Na het bezoeken van een open dag heb je al een beter beeld van de opleidingen. Maar eerlijk is eerlijk, het liefste wil je natuurlijk weten hoe het écht is. Dat kan door te komen proefstuderen! Een soort ‘day in the life’ van een student, waarin je meeloopt of proeflessen volgt. Vooral als je meerdere studies op het oog hebt, is dit een dikke aanrader. 

Weet je nog dat we zeiden dat jouw flexibiliteit een topkwaliteit is? Een tip: mocht je blijven twijfelen, denk er tijdens het proefstuderen aan of de opleidingen je de flexibiliteit bieden om van koers te veranderen als dat nodig is. Zo kies je een opleiding die je niet alleen voorbereidt op een specifieke carrière, maar die je ook algemene vaardigheden biedt en mogelijkheden om in verschillende richtingen te groeien en te ontwikkelen.

6. Volg je gevoel en vraag hulp als je er niet uitkomt

Het is belangrijk om te vertrouwen op je intuïtie bij het maken van je uiteindelijke beslissing. Luister daarom naar je gevoel en wees niet bang om een risico te nemen als het goed voelt. Soms liggen de beste kansen buiten je comfortzone. Als je toch nog twijfelt, aarzel dan niet om advies in te winnen bij deskundigen. Praat met studieadviseurs of loopbaanadviseurs

Conclusie

Het kiezen tussen totaal verschillende opleidingen kan een uitdagend proces zijn, maar het biedt ook de kans om jezelf beter te leren kennen en te groeien. Door jezelf te kennen, de opleidingen grondig te onderzoeken, advies in te winnen en te vertrouwen op je gevoel, kun je een weloverwogen keuze maken die past bij jouw behoeften en doelen. Twijfel is normaal en hulp vragen is prima. Belangrijk is dat je uiteindelijk een keuze maakt die goed voelt voor jou.

Kijkje nemen bij Saxion Hogeschool?

Bekijk hier de data van de open dagen bij Saxion

MELD JE AAN VOOR ONZE OPEN DAGEN

Kijkje nemen bij een Associate degree