5 belangrijke vragen over jouw eigen zorgverzekering

min. lezen
zorgverzekering afsluiten studenten goed verzekerd en mbo met zorg verzekerd
MBO MET ZORG VERZEKERD en Studenten Goed Verzekerd
Deze content is gemaakt door Studenten Goed Verzekerd en Mbo Met Zorg Verzekerd

Branded content

Nu je gaat studeren, is het tijd om je eigen zorgverzekering af te sluiten. Dit is het moment om goed na te denken over welke zorgverzekering bij je past. Om de juiste keuze te maken, is het handig om jezelf enkele belangrijke vragen te stellen. We zetten er 5 voor je op een rij.

#1 Kan ik niet gewoon bij de zorgverzekering van m’n ouders blijven?

Als je 18 wordt, ben je verplicht je eigen zorgverzekering af te sluiten, ook wanneer je nog thuis woont. Wanneer je dezelfde zorgverzekering afsluit als je ouders, kan dat voor jou onnodig duur zijn. De kans is namelijk groot dat hun zorgverzekering niet aansluit op jouw zorgbehoeften. Dan betaal je dus premie voor zorg waarvoor je niet verzekerd wilt zijn. Dat kan je maandelijks onnodig veel geld kosten.

#2 Wat kost een zorgverzekering?

Dat hangt er natuurlijk helemaal vanaf welke verzekeraar en welke verzekering je kiest. Maar voor de verplichte basisverzekering betaal je tussen de € 108,25 en € 152,90 euro per maand met een eigen risico van € 385,-. Het is dus zeker de moeite waard om kritisch naar de prijs te kijken. Of je ziek of gezond bent en of je wel of niet thuis woont (bij jouw ouders), heeft geen invloed op jouw zorgpremie. Verder is de premie afhankelijk van het vrijwillige eigen risico en het aanvullende zorgpakket en dat je eventueel kiest.

#3 Is het handig om te kiezen voor een hoog vrijwillig eigen risico?

De eerste zorgkosten die je maakt, betaal je altijd zelf. Dit noemen we het eigen risico. Dit jaar is het verplichte eigen risico voor iedereen € 385. Je kunt ervoor kiezen om dit bedrag te verhogen, maximaal met € 500 euro. In dat geval betaal je dus zelf de eerste € 885 van je zorgkosten die je dat jaar maakt. Het voordeel is dat je in ruil daarvoor korting op je premie krijgt van de verzekeraar. Als je geen of weinig zorgkosten maakt, kun je hier jaarlijks een aardig bedrag mee besparen. Wil je kiezen voor een hoger vrijwillig eigen risico? Kijk dan eerst kritisch naar je budget en je verwachting van de zorgkosten die je in een jaar gaat maken.

Bekijk hier welke zorgverzekering bij jou past
mbozorgverzekerd.nl Ga jij aan het mbo studeren?

Bekijk hier welke zorgverzekering bij jou past.

#4 Hoe weet ik welke zorg ik nodig?

Iedereen heeft zijn of haar eigen, specifieke zorgbehoeften. Kijk daarom bij het afsluiten van jouw zorgverzekering goed naar wat jij nodig hebt. Denk goed na over de zorgkosten die je verwacht te gaan maken. Loop je bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut? En wil je je tandartskosten verzekeren of betaal je die zelf? Verdiep je goed in je eigen zorgbehoefte voor je een zorgverzekering afsluit.

#5 Is er een zorgverzekering speciaal voor studenten?

Om het jou makkelijk te maken heeft Zilveren Kruis een speciale zorgverzekering ontwikkeld voor studenten, namelijk Studenten Goed Verzekerd (voor HBO en WO) en MBO Met Zorg Verzekerd (voor MBO) Deze zorgverzekeringen zijn zo ontwikkeld dat ze aansluiten op de meest voorkomende zorgbehoeften van studenten. Ze bieden bijvoorbeeld psychologische ondersteuning, een zorgbehoefte die sinds corona flink gegroeid is onder studenten.

Bekijk hier welke zorgverzekering bij jou past.
studentengoedverzekerd.nl Ga jij naar het hbo of het wo?

Bekijk hier welke zorgverzekering bij jou past.

Check de voordelen

Wil je weten welke voordelen een speciale zorgverzekering voor studenten jou te bieden heeft? Kijk dan op mbozorgverzekerd.nl (voor MBO) of op studentengoedverzekerd.nl (voor HBO/WO). Je kunt op deze websites ook direct je premie berekenen.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.