Tips en recepten voor een studentikoos kerstdiner!

min. lezen
Tips-en-recepten-voor-studentikoze-kerstdiners

De feestdagen staan voor de deur! Tijd om Mariah Carey op repeat te zetten, je huis in kerstlichtjes te wrappen en... natuurlijk lekker te eten. Want zeg nou zelf, kerst draait om gezelligheid én een goed gevulde buik. Maar hoe flans je een feestelijk kerstdiner in elkaar als je een skere student bent? Wij geven je hier een aantal slimme tips en heerlijke budgetvriendelijke recepten waarmee je indruk maakt op je vrienden. Zo zet jij een volledig 3-gangendiner op tafel voor €6,50 per persoon. Ho, Ho, Ho! 🎅🎄

Tip 1: Sharing is caring  

Samen eten is natuurlijk het allergezelligst. Daarom tip nummer 1: organiseer een pot-luck. Iedereen neemt een gerecht mee (voorgerecht, hoofdgerecht of toetje) en zo tover je samen een uitgebreide kersttafel tevoorschijn zonder dat je portemonnee leegloopt. Plus, je ontdekt misschien nieuwe gerechten!

Tip 2: Kliekjesdag

Heb jij 1e kerstdag bij je ouders doorgebracht? Neem die leftovers gewoon mee! Met wat broodjes en  kruidenboter maak je binnen no time een luxe kerst-tapasplank. Bonuspunten als je het in chique schaaltjes serveert.

Tip 3: 3e Kerstdag 

Vind jij het niet erg om de kerst een dagje uit te stellen? Dan is hier tip nummer 3! Ga de dag na kerst inkopen doen. Vaak is het kerstassortiment dan in de aanbieding. Heb jij straks lekker een rollade met 50% korting op tafel staan. Katjing!

Tip 4: Vrijwilligerswerk

Dit is natuurlijk ook de tijd van het jaar om wat te doen voor je medemens. Daarom worden er in bijna iedere stad wel diners georganiseerd voor minima en dak- of thuislozen. Meld je aan als vrijwilliger, dan mag je vaak daarna zelf ook mee-eten. Goed voor je karma en je kerstgevoel. 

Tip 5: Shop slim

Tip nummer 5: Het is een hele sport om zo goedkoop mogelijk te shoppen, vooral tijdens de feestdagen. Hier een aantal gouden regels om goede producten te scoren voor zo min mogelijk doekoes. Check aanbiedingen, kies huismerken en koop producten die in het seizoen zijn. 

 

3 gangen kerstdiner voor €6,50 p.p.  

Wil je je vrienden écht verrassen? Ga all-out met dit complete 3-gangendiner! Het is niet alleen superlekker, maar ook budgetproof. Zeg maar hallo tegen je nieuwe culinaire titel: de kerstkoning(in). 🎄👑

Gang 1 | Easy Kerst Caprese 🎄

Prijs: €1,90 p.p
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk 
Tijd: 15 minuten 

Boodschappenlijstje voor 4 personen:

  • 100 gr cherry trostomaten
  • 200 gr mozzarella
  • 1 el olijfolie
  • peper
  • 70 gr pesto
  • 4 tl balsamico crème
  • 12 basilicumblaadjes
pexels-table-3639169-13241736

Bereidingswijze 🍅

Snijd de tomaatjes doormidden en meng ze met de mozzarella, olijfolie en peper. Verdeel op borden en lepel er wat pesto over. Garneer met balsamico crème en basilicum. Serveer in een glas voor extra fancy vibes. 

Gang 2 | Skere Beef Wellington 🤌

Prijs: €2,80 p.p
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Tijd: 1 uur en 45 minuten 

Boodschappenlijstje voor 4 personen:

  • 500 g rundergehakt
  • 1 kleine ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 el paneermeel
  • 1 ei
  • 1 tl mosterd 
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • Zout en peper naar smaak
  • 250 g champignons 
  • 1 el zonnebloemolie of margarine
  • 6 plakjes ontbijtspek 
  • 1 rol bladerdeeg 
  • 1 ei, losgeklopt
pexels-nadin-sh-78971847-20095443

Bereidingswijze🍳

1. Meng het gehakt, ui, knoflook, paneermeel, ei, mosterd, paprikapoeder, tijm, zout en peper. Maak hiervan een mooie staaf en laat 30 minuten opstijven in de koelkast. 

2. Snijd de champies in kleine stukjes en bak tot ze droog zijn. Laat dan afkoelen.
Leg de plakjes ontbijtspek naast elkaar op een stuk vershoudfolie.

3. Verdeel de afgekoelde champignons erover en leg de gehaktstaaf erop en rol alles strak in met de folie. Leg nog 30 min in de koelkast. 

4. Wikkel de gehaktstaaf in het bladerdeeg, bestrijk met een losgeklopt eitjes en bak 25 minuten op 200°C.

Gang 3 | Soezentoren voor €1,75 🤤

Prijs: €1,75 p.p
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Tijd: 1 uur en 10 minuten 

Boodschappenlijstje voor 4 personen:

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gr roomboter 
  • ¼ tl zout
  • 100 gr bloem
  • 3-4 eieren
  • 500 ml slagroom (spuitbus of zelf kloppen)
  • poedersuiker, om te bestuiven
  • 250 gr. chocolade (kleur naar keuze)
pexels-senanur-ulusoy-182138396-13805490 (1)

Bereidingswijze🧑‍🍳 

1. Maak soezendeeg door melk, water, boter en zout aan de kook te brengen. Voeg dan de bloem toe en roer tot een deegbal. Laat afkoelen.

2. Voeg de eieren een voor een toe tot het deeg glad is.

3. Spuit het deeg in dotten op bakpapier en bak 20-25 minuten op 210°C.

4. Vul de afgekoelde soezen met slagroom en stapel ze op tot een toren. Giet er gesmolten chocolade over en decoreer naar wens met bijvoorbeeld, verschillende kleuren chocolade, fruit of sprinkels of hagelslag. 

Bon appétit & Merry Christmas!

Met deze tips en recepten wordt jouw kerstfeest een knaller, zonder dat je bankrekening rood hoeft te staan. 🌟🎅