Met deze drie voorgerechten scoor je tijdens het kerstdiner

min. lezen
voorgerecht-1-svo
svo-logo
Deze content is gemaakt door SVO vakopleiding food

Branded content

Voor je het weet is het alweer kerst en zit je met familie of vrienden aan het kerstdiner. Tijdens de kerstdagen is lekker eten natuurlijk extra belangrijk. Vind je koken leuk en wil je je familie verrassen met een bijzonder voorgerecht? Deze drie voorgerechten zijn makkelijk om te maken én erg lekker.

1. Voorgerecht met vis: avocado-zalmtartaar met een Japans tintje

Vis doet het altijd goed als voorgerecht tijdens het kerstdiner. Zijn jij en je familie dol op sushi? Dan is dit voorgerecht zeker een succes. En ook mooi: binnen een half uurtje staat het op tafel.

Ingrediënten voor vier personen

  • 300 gram verse zalm
  • 2 eetrijpe avocado’s
  • 2 eetlepels verse bieslook
  • 1 citroen
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 theelepel sojasaus
  • 2 eetlepels mayonaise
  • Geroosterde sesamzaadjes
  • Wasabi
  • 1 kookring (Ø 10 cm)

 
Zo maak je het

  1. Snijd de rauwe zalm in kleine blokjes en marineer die met sesamolie en sojasaus.
  2. Snijd de avocado in kleine blokjes.
  3. Meng de zalm en de avocado met een eetlepel citroensap, de gesneden bieslook en de mayonaise en voeg wat peper toe.
  4. Maak met de kookring vier ‘taartjes’: leg een kookring op het bord, schep een kwart van je avocado-zalmtartaar in de ring, druk hem aan en haal de ring weg.
  5. Strooi sesamzaadjes over de taartjes en serveer er los wat wasabi bij, voor gasten die van pittig houden.

voorgerecht-1-svo

2. Vegetarisch voorgerecht: gevulde champignons uit de oven

Gevulde champignons zijn makkelijk om te maken en je kunt er alle kanten mee op. Ga je voor een vegetarische variant? Dit lekkere recept maak je in twintig minuten.

Ingrediënten voor tien gevulde champignons

  • 10 grote kastanjechampignons
  • Een handje walnoten, grof gehakt
  • 4 eetlepels roomkaas
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • Peper en zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel peterselie

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Haal het steeltje van de kastanjechampignons af en snijd voorzichtig een kommetje in de champignons, waar de vulling in past.
  3. Snijd de steeltjes van de champignons in kleine stukjes.
  4. Snijd het sjalotje fijn en pers de knoflook uit.
  5. Fruit de sjalot, de knoflook en de steeltjes champignons in een pan met de zonnebloemolie.
  6. Zet het vuur uit. Voeg dan de roomkaas, fijngehakte peterselie en de walnoten toe in de pan. Roer alles goed door. Voeg ook wat peper en zout toe. 
  7. Vul de champignons met je vulling. Dat kun je doen met een theelepeltje.
  8. Doe de champignons in een ovenschaal en zorg dat ze goed tegen elkaar staan, zodat ze niet om kunnen vallen.
  9. Zet de champignons zes tot acht minuten in de oven.
  10. Serveer de champignons op een mooi bord en strooi er wat fijngehakte peterselie overheen.

voorgerecht-2-svo

Zo maak je de allermooiste foodfoto’s
Zo maak je de allermooiste foodfoto’s

Handig voor je prachtige kerstvoorgerechten

3. Voorgerecht met vlees: feestelijke carpaccio-bonbons

Carpaccio is een populair voorgerecht met kerst. Wil je er een creatieve twist aan geven, maak dan deze feestelijke carpaccio-bonbons.

Ingrediënten voor vier personen

  • 250 gram carpaccio
  • 200 gram mascarpone
  • 1 eetlepel truffeltapenade
  • 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • Een zakje rucola
  • Een bakje geroosterde pijnboompitten
  • Een klein kommetje of glaasje

Zo maak je het

  1. Meng de mascarpone met de truffeltapenade, de Parmezaanse kaas, de helft van de pijnboompitten en peper en zout.
  2. Leg een stuk plasticfolie in het kommetje of glaasje. Leg hier een plak carpaccio op. Schep een kwart van de vulling op het plakje carpaccio.
  3. Vouw de plasticfolie dicht en draai er een bolletje van.
  4. Draai de plasticfolie strak aan en haal de bonbon uit het kommetje. Maak alle andere bonbons.
  5. Leg de bonbons een uur in de koelkast. Haal ze daarna uit de plasticfolie en serveer ze op een bedje van rucola. Strooi er de rest van de pijnboompitjes en Parmezaanse kaas overheen.

voorgerecht-3-svo

Meer leren over eten en drinken?

Vind je het leuk om bezig te zijn met eten en drinken? SVO vakopleiding food is gespecialiseerd in opleidingen op het gebied van eten en drinken en heeft verschillende voltijd-mbo-opleidingen (BOL). Tijdens onze BOL-opleidingen leer je over versproducten, klanten, marketing, gastvrijheid en de processen in de foodproductie. Je krijgt veel verschillende vakken zoals fooddesign en digitale vaardigheden. Tijdens je opleiding ben je lekker veel bezig met de praktijk. In de keuken ga je aan de slag met allerlei versproducten en leer je de smaken kennen. Doordat de opleidingen zo breed zijn, ontdek je vanzelf welke kant je écht op wilt in de wereld van eten en drinken. 

Interesse in meer?

Meld je dan aan voor een open avond van SVO

MELD JE AAN

zo-maak-je-de-allermooiste-foodfotos-cta