Zo maak je de allermooiste foodfoto’s

min. lezen
svo-vakopleiding-food-fotos
svo-logo
Deze content is gemaakt door SVO vakopleiding food

Branded content

Ben je gek op eten en drinken? En vind je het leuk om mooie foto’s te maken van lekkere gerechten? Dan heb je vast gemerkt dat het best lastig is om Instagram-waardige foodfoto’s te maken. Maar met deze acht tips lukt het je wél!

1. Inspiratie verzamelen op Pinterest en Instagram

Voordat je begint met fotograferen, is het handig om inspiratie op te doen op Instagram en Pinterest. Die kanalen staan bomvol met de mooiste foto’s van eten en drinken. Zo leer je wat jij mooie foodfoto’s vindt. Licht en kleurrijk? Of donker en sfeervol? Hoe wordt het eten gestyled? En welke ondergrond wordt gebruikt?

2. Alles draait om mooi licht

Een gerecht ziet er op de foto het lekkerste uit als je het fotografeert in zacht daglicht. Zet je gerecht niet in de volle zon, want dan verpesten de harde schaduwen je foto. Eten fotograferen in de buurt van een raam of buiten in de schaduw werkt veel beter.

3. Zorg voor een heldere foto

Je gerecht ziet er lekkerder uit als je de foto een beetje overbelicht. Daarmee wordt de foto ‘witter’. Op je camera of telefoon zit de knop ‘belichtingscompensatie’ (een plusje en een minnetje onder elkaar). Zet de belichting een plusje of meer omhoog en probeer uit welke instelling de beste resultaten geeft. Gebruik nooit de automatische flitser, want die levert geen mooie foto’s op.

svo-vakopleiding-food-fotos-helder

4. Kies je hoofdonderwerp uit

Als je een foto van eten en drinken maakt, staan er vaak meerdere onderwerpen op je foto. De ingrediënten van een gerecht bijvoorbeeld. Of een schaal met gebakjes. Het is belangrijk om één hoofdonderwerp te kiezen: het lekkerste of opvallendste deel van het gerecht. Dat onderwerp moet scherp zijn.

5. Scherpte en onscherpte in je foto’s

Scherptediepte is heel belangrijk in foodfotografie. De scherptediepte is het deel van de foto dat scherp is. Bij een kleine scherptediepte is een klein gedeelte van de foto scherp. De achtergrond is dan onscherp. Bij een grote scherptediepte is juist veel scherp. Je kunt de scherptediepte controleren door het diafragma (stand A) van je camera in te stellen. Een grote opening (een klein getal, zoals 2.8) zorgt voor kleine scherptediepte. Die stand is erg mooi voor foodfotografie. Zo krijgt je scherpe hoofdonderwerp alle aandacht.

Heeft je telefoon meerdere lenzen? Daarmee kun je ook met scherptediepte werken. Bij iPhones heet dit de portretmodus. Bij de meeste Android-toestellen kun je kiezen voor het diafragma-icoontje.

6. Fotografeer eten en drinken van dichtbij

Fotografeer eten en drinken altijd van dichtbij. Alles wat afleidt van je gerecht, laat je uit beeld. Van dichtbij zie je bovendien meer details in het eten. Zo ziet het er nog lekkerder uit.

7. Kies de juiste hoek bij het fotograferen

Eten fotograferen doe je meestal óf van bovenaf, óf schuin van voren. De beste keuze hangt af van je onderwerp. Denk daarom steeds goed na over wat je écht wilt laten zien op je foto. De mooie laagjes in een taart? Of een tafel vol kleine gerechtjes? Probeer ook gerust creatieve hoeken uit. Misschien komt die lekkere hamburger wel het beste tot zijn recht als je hem op ooghoogte fotografeert.

8. Tips voor de styling van je foodfoto

Het leuke van foodfotografie is dat je helemaal los kunt gaan met de styling. Kies voor een mooie achtergrond of ondergrond. Een houten plank bijvoorbeeld, of een krant, ovenrooster of juten zak. Strooi wat losse ingrediënten op het bord, leg bloemen naast het bord, of fotogeniek bestek. Alles kan, dus wees creatief!

Denk ook na over de kleuren, want die bepalen de sfeer in je foto. Ook leuk: breng actie in je foto. Laat iemand stroop over een stapel pannenkoeken gieten of wijn in een glas schenken. Leuk om mee te experimenteren!

Meer leren over het promoten van eten en drinken?

Vind je het leuk om bezig te zijn met eten en drinken? Kijk dan eens naar de mbo-opleidingen van SVO vakopleiding food. SVO is gespecialiseerd in opleidingen op het gebied van eten en drinken en heeft diverse voltijd-mbo-opleidingen (BOL). Je krijgt veel verschillende vakken, waaronder marketing en fooddesign. Foodfotografie hoort daar ook bij. Zo leer je hoe je producten het beste kunt promoten. Doordat de opleidingen zo breed zijn, ontdek je vanzelf welke kant je écht op wilt in de wereld van eten en drinken.

Ben jij een echte foody?

Check dan meteen welke opleidingen SVO aanbiedt

BEKIJK DE OPLEIDINGEN

zo-maak-je-de-allermooiste-foodfotos-cta