Daten, zoenen… en dan? Tips voor een fijne tijd

min. lezen
verliefd-zoenen-GGD
ggdbzo
Deze content is gemaakt in samenwerking met de GGD Brabant-Zuidoost

Partner content

De zomervakantie staat voor de deur en we kunnen weer (bijna) zonder beperkingen naar buiten. Dus hup de terrassen op. De zomer is ook het moment van flirten, en daten. Maar weet jij hoe dit moet, of ben je hier nog een beetje onzeker over? En wat zijn de volgende stappen? Dat lees je hier.

De eerste date

Oké, je hebt iemand aan de haak geslagen en hebt je eerste date gepland. Weet je al wat je gaat doen? Misschien een bioscoopbezoek (een echte klassieker), of pak je een terrasje? Hoe dan ook, het is belangrijk om van te voren af te spreken wat je wil gaan doen.

Wat nog belangrijker is, en misschien wat spannender, is wat jullie erna gaan doen. Ga je na afloop met elkaar naar huis, zoen je met elkaar, wil je een stap verder, neem je afscheid of ga je voor actie tijdens een tweede date? Elk van deze opties is natuurlijk goed. Denk hier van te voren wel goed over na, zodat er achteraf geen dingen gebeuren waar jij niet achter staat.

 

Versieren en verliefdheid gaan maar om twee dingen: dat jullie het leuk hebben en dat je elkaar respecteert. Meer daarover lees je op de website van Sense.

Eerste zoen, en daarna…?

Maak je gevoelens dan ook bespreekbaar, zonder dat het heel awkward hoeft te worden. Wil je bijvoorbeeld wel zoenen en je merkt dat de ander dat ook wil, ga ervoor! Maar drijf je wil niet door. Omgekeerd wil dat jij toch ook niet?

Hetzelfde geldt voor de stap erna. Als het na de eerste date goed voelt en je wilt wel wat actie in de taxi, dan kan dat natuurlijk niet zonder dat met de ander te bespreken. Er zijn momenten waarop het heel natuurlijk gaat en jullie binnen no time uit de kleren zijn, maar het is altijd goed om te checken of dit van beide kanten akkoord is. Maak het dus bespreekbaar.

Friemelen en vrijen

Jullie liggen lekker samen op bed en de zin steekt de kop op, maar je weet niet zo goed waar je moet beginnen. Hoe plezier je de ander eigenlijk? Tja, een beetje oefenen kan nooit kwaad. Jullie doen het namelijk wel samen en het is dan ook de bedoeling dat jullie samen plezier hebben.

Je hebt, bij die ene biologieles, vast wel eens wat over voortplanting gehoord, maar seks en friemelen zijn helemaal niet enkel bedoeld om voort te planten. Het is ook gewoon leuk! Maar hoe maak je het leuk? Juist, door het er met elkaar over te hebben. Weet jij wat jij lekker vindt? Vertel het de ander en vraag wat jij het beste kan doen om de ander te plezieren. Zo maak je het leuk voor jullie allebei. Oh en vergeet niet je grenzen aan te geven.

Of je het nu met een jongen of een meisje doet, het allerbelangrijkste is dus dat je goed met elkaar communiceert. Jullie moeten je allebei op jullie gemak voelen. Maak het ook niet moeilijker dan het is. Vind je het spannend? Vertel het dan. Zo voorkom je awkward momenten die het alleen nog spannender maken. Zorg er trouwens ook voor dat je het veilig doet. Gebruik een condoom, ook als je aan de pil bent. De pil houdt een soa (seksueel overdraagbare aandoening) namelijk niet tegen.

rutgers-logo-Nederlands
rutgers.nl Twijfel je over wat je wel en niet kan doen?

Wanneer ga je te ver? Check het op deze website.

Soa… en nu?

Als je het niet veilig doet kan het zijn dat je last krijgt van een soa. Dat is best vervelend. Doe het daarom altijd veilig en vraag van tevoren of de ander een soa heeft.

Mocht het toch voorkomen dat je een soa oploopt, dan is het goed om te weten waar je terecht kunt voor hulp. Doe allereerst een soatest om vast te stellen of die jeuk daar beneden inderdaad een soa is. Als je inderdaad positief bent getest is het zaak om er iets aan te doen. Dat kan bij je huisarts of bij de lokale GGD. Iedere regio heeft een eigen afdeling waar je terecht kunt.

Wat je ook doet, communiceer waar je zin in hebt, wat je lekker vindt en of je het überhaupt wil of niet. Niks is vervelender dan met een slecht gevoel naar huis te gaan. Maak het dus bespreekbaar.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.