5 dingen om te doen na je eindexamen

min. lezen
EF-studiekeuzelab
EF-Logos_EF Education First Blue
Deze content is gemaakt door EF Education First

Branded content

Na een bijzonder schooljaar zitten veel van jullie nu middenin de eindexamens. Over een paar weken ontvang je (als het goed is) je diploma en heb je alle tijd van de wereld om eindelijk te doen wat je wilt.

Klein probleem: je hebt eigenlijk geen idee wat dat dan is.

Misschien begin je in september aan een vervolgopleiding, maar heb je wel even genoeg van studeren, online lessen en toetsen. Als dat ook voor jou geldt, dan is een tussenjaar zo’n slecht idee nog niet. Tijdens een tussenjaar, of in de maanden tot je aan je studie begint, kun je rustig van je vrijheid genieten en bedenken wat je nou eigenlijk echt wilt met je leven.

Wij geven je een paar ideeën voor de komende maanden.

1. Ervaar het leven op een High School in het buitenland

Neem je een volledig tussenjaar? Dan is een High School Exchange Year van EF een once in a lifetime kans. Dit is je laatste mogelijkheid om op een High School in Amerika, Engeland of Ierland naar het lokale leven mee te maken. Saai? Integendeel! Het schoolsysteem in deze landen is compleet anders ingericht dan in Nederland. Met alle (sport)clubs, evenementen en buitenschoolse activiteiten zul je je geen moment vervelen. En daarnaast bouw je een hechte band op met je gastgezin en nieuwe vrienden!

“Mijn high school exchange year heeft mijn leven compleet veranderd en is de beste beslissing die ik ooit gemaakt heb. Elke dag is een nieuw avontuur en je leert enorm veel over jezelf. Je sluit vriendschappen voor het leven en de school-spirit is geweldig. Deze plek is echt mijn tweede thuis geworden.” -Alicia

2. Leer een nieuwe taal

Meer talen kunnen spreken staat gelijk aan meer mogelijkheden. Bedenk hoe internationaal onze wereld is geworden en hoe belangrijk het is om te kunnen communiceren met mensen uit andere werelddelen. Wist je dat je een taal veel sneller leert wanneer je het dagelijks spreekt, dan wanneer je alleen maar woordjes en grammatica stampt in een klaslokaal? Tijdens een taalreis van EF verbreed je je horizon door jezelf onder te dompelen in een nieuwe cultuur en nieuwe vrienden van over de hele wereld te maken.

“Ik wil tijdens mijn tussenjaar aan een universiteit in Canada studeren. Daar is niet alleen een goed Engels niveau voor nodig, maar ook Frans. Daarom heb ik gekozen om deze zomer eerst twee maanden met EF naar Parijs en Nice te gaan om mijn spreekvaardigheid te perfectioneren.” -Irem

3. Pak een oude hobby op of begin aan iets nieuws

Is er iets wat je vroeger graag deed, maar waar je in de laatste jaren van de middelbare school weinig tijd meer voor had? Of is er iets wat je altijd al hebt willen doen? Denk aan een sport, een creatieve hobby of reizen. Hobby’s kunnen je helpen om te ontdekken wat jij nou écht leuk vindt om te doen en waar je in de toekomst mee verder wilt. Zou je dit jaar heel graag nog willen reizen? Wil je weer beginnen bij een sportclub, of meer leren over fashion design, toerisme, of kunst?

“Het is lastig om überhaupt iets te plannen in de coronatijden, maar mijn reis naar Tokio vind ik zo’n leuke kans dat ik hem niet wil laten schieten. Ik doe namelijk liever iets nuttigs, dan dat ik nog een paar maanden stil zou zitten. En met de Veilig Leren Garantie van EF durf ik dat risico wel te nemen!” -Julius

EF-5-tips-na-je-eindexamen

4. Bereid je optimaal voor op je droomstudie of baan

Heb jij al een idee van wat je wilt gaan doen de toekomst? Je middelbare schooldiploma is natuurlijk je eerste stap in die richting. Maar voor veel opleidingen en beroepen zijn er nog andere vereisten of dingen die jou een voorsprong kunnen geven op leeftijdsgenoten. Denk bijvoorbeeld aan het halen van je Cambridge Engels diploma, of een ander taalcertificaat, buitenlandervaring, werkervaring, of een foundation year of pre-master. Zorg dat je een streepje voor hebt voordat je aan een vervolgopleiding begint.

“Ik heb een tussenjaar van negen maanden genomen, omdat ik eerst Spaans wil leren voordat ik Journalistiek ga studeren. Later wil ik namelijk journalist worden in Latijns Amerika. Ik heb gekozen voor vier maanden bij EF Málaga en daarna vijf maanden bij EF Costa Rica.” -Nieke

5. Doe iets wat je nog nooit gedaan hebt

“Als je iets wilt wat je nog nooit hebt gehad, dan moet je iets doen wat je nog nooit hebt gedaan.” Dit is het perfecte moment om uit je comfort zone te stappen en je dromen waar te maken. Natuurlijk is het spannend om iets totaal nieuws te gaan doen, maar dat is wat nodig is om de persoon te worden die je wilt zijn. Wil je voor het eerst uit huis gaan? Alleen op vakantie? In het buitenland wonen? Nieuwe mensen leren kennen? Zoek een bijbaantje, spaar genoeg geld en ga ervoor!

“Op Schiphol was ik supernerveus en vroeg ik me af waarom ik in hemelsnaam besloten had om alleen naar Spanje te gaan. Little did I know dat mijn leukste zomervakantie met EF op het punt stond om te beginnen.” -Noortje

Namens EF wensen we je heel veel succes met je (eind)examens!

Toch gezakt?

Natuurlijk gaan we er vanuit dat je slaagt, maar valt de uitslag onverhoopt toch tegen? Ook dan zijn er mogelijkheden om een tussenjaar te nemen. Hoe?

LEES HET HIER

ef-education-first-buitenlandervaring-webinar
Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.