Voormalig Tio-student Pieter eigenaar van sterrenrestaurant

min. lezen
Tio-Pieter-Timmer-
tio-logo-nieuw-1
Deze content is gemaakt door Tio Business School

Branded content

Tio-alumnus Pieter Timmer heeft op 23-jarige leeftijd geschiedenis geschreven als de jongste eigenaar van een met een Michelinster bekroond restaurant in Nederland. Chef Mario Ridder draagt zijn restaurant Joelia (1 Michelinster) in Rotterdam over aan Pieter vanaf 1 januari.

Ook voor Tio is dit een bijzonder moment van trots, want Pieter heeft Hotel- en Eventmanagement gestudeerd aan Tio Rotterdam. 

Joelia* in Rotterdam

“Negen jaar geleden startte ik Joelia in het Hilton in Rotterdam”, vertelt chef Mario. “Ik besefte dat het tijd was voor een nieuwe eigenaar, dus ging ik op zoek naar de meest geschikte kandidaat. Tussen kerst en oud en nieuw kwam Pieter met zijn familie dineren aan onze Chef's Table. Ze kozen voor prachtige flessen wijn. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid: wie zijn deze gasten? Ik schoof aan en we raakten in gesprek over wijn, de horeca en meer.

Die avond hoorde ik Pieters vader zeggen: ‘Pieter, begin zo snel mogelijk voor jezelf, je moet nooit te lang voor een baas werken.’ Voor mij was dat het moment om mijn telefoonnummer te geven, met de gedachte: 'Misschien heb ik wel iets!' In januari en februari hebben we regelmatig samengezeten, ik met mijn vrouw, Pieter met zijn vader. Deze leuke gesprekken werden steeds serieuzer.”

Pieter voegt toe: “In april hebben we elkaar officieel de hand geschud. Het nieuws konden we pas halverwege augustus bekendmaken. Ik denk er soms nog aan terug dat we die avond, grappig genoeg, thuis nog een discussie hadden over waar we die bewuste avond zouden gaan eten. Stel je voor dat we in een ander restaurant hadden gezeten, dan was dit misschien niet gebeurd!”

De kans van je dromen

Pieter: “Zo'n kans krijgen was een beetje onwerkelijk. Ik dacht: wat overkomt mij nou? Sinds mijn dertiende werk ik al in de horeca, eerst in de keuken en later in de bediening. Op mijn vijftiende liep ik stage bij Joelia, mijn eerste stage op dit niveau. Ik heb het bedrijf altijd bewonderd, volgde ontwikkelingen en ben er door de jaren heen regelmatig geweest. Voor mij komt alles nu samen.

Ondanks mijn ervaring bij andere restaurants, ook in het buitenland, is dit echt waar ik altijd van heb gedroomd. Joelia heeft mijn liefde voor restaurants op dit niveau echt doen opleven. Het is een droom die uitkomt!”

Toekomstplannen

Pieter deelt zijn toekomstplannen: “Vanaf het begin van volgend jaar ben ik voor de helft eigenaar, een jaar later voor de volle 100 procent. Het verloopt geleidelijk; Mario en ik zitten dagelijks een halfuur samen. Ik vuur al mijn vragen en ideeën op hem af. Er vinden ook veranderingen plaats: het menu wordt aangepast en we willen meer aandacht besteden aan duurzaamheid. Lokale producten krijgen de voorkeur. Hoewel we nog steeds een mooi stukje Wagyu uit Japan halen en truffels importeren, gaan we alles wat we lokaal kunnen verkrijgen, uit Nederland halen.”

Hospitality bij Tio

Pieter blikt terug op zijn tijd bij Tio: “Ik ben via een klasgenoot van de middelbare hotelschool bij de hbo-opleiding Hotel- en Eventmanagement  bij Tio Rotterdam beland. Hij sprak enthousiast over zijn ervaringen en raadde me aan eens te gaan kijken. Die klasgenoot heeft vorige week zijn MBA gehaald bij Tio!”

De juiste mindset

Pieter benadrukt de waarde van zijn tijd bij Tio: “Ik heb een geweldige tijd gehad bij Tio. Ik denk dat vooral de ondernemende en actieve houding bij Tio mij heeft gevormd. Uiteraard neem je kennis op het gebied van finance, marketing, strategie en ondernemerschap mee. Maar mijn manier van denken én persoonlijke ontwikkeling hebben bij Tio echt een positieve wending genomen.”

Wat wil je meegeven aan andere studenten?

Pieter sluit af met een advies: “Ga achter je dromen aan! Zo simpel is het: als je een kans krijgt waarvan je denkt 'dit komt maar één keer in je leven voor', pak die dan en wacht niet! Natuurlijk moet je het wel goed overwegen, maar als het een kans is waar je altijd van hebt gedroomd, gewoon doen!”

Meer weten over Tio, de vestigingen en de opleidingen?

Ga naar de website, of meld je meteen aan voor één van de open dagen!

cta-tio-2022-2023