Hoe moet je in deze tijden voorlichting krijgen over een studie?

min. lezen
voorlichting tijdens corona

Tja, het zijn nu eenmaal rare tijden. En aangezien jij nu bezig bent met je studiekeuze, geldt dat helemaal voor jou. Open dagen, meeloopdagen en voorlichtingen gaan allemaal even anders. Maar hoe kun jij je toch een beetje oriënteren? Juist ja, door middel van webinars. Daar heb je vast wat vragen over. We beantwoorden hier vier prangende voor je.

Wat zijn webinars?

Webinars zijn eigenlijk niets meer dan online voorlichtingen die gegeven worden door bijvoorbeeld docenten en studenten van scholen, opleidingen en bedrijven. Zij kunnen jou alles vertellen over hoe het is om te studeren, hoe het eraan toe gaat op een school of een studie en welke stappen je kunt zetten als je interesse hebt. 

Vaak moet je een account aanmaken of je naam en mailadres achterlaten om in de webinar omgeving te komen. Zo kunnen presentatoren jou ook herkennen als je tijdens het webinar een vraag hebt – wel zo handig. Het is dus niet zo dat je alleen maar zit te luisteren. Je kunt ook actief meedoen door vragen te stellen. Deze vragen worden dan live beantwoord.

Het mooie is: een webinar is meestal achteraf terug te kijken. Dus als je op dat tijdstip niet kunt, of je bent te laat binnengekomen, dan kan je het gewoon in je eigen tijd terugkijken. Wel doen dan hè, want er worden altijd wel interessante onderwerpen besproken.

Wat heb je eraan?

Tijdens een studiekeuze webinar wordt er van alles besproken: van studeren bij een bepaalde opleiding, tot hoe het is om te studeren en van waar moet je op letten tijdens het maken van een studiekeuze, tot een training over waar je sterke punten liggen. Kortom: alles wat met een studiekeuze te maken heeft, wordt besproken.

Je krijgt tijdens een webinar dus veel informatie en je krijgt de kans om al je vragen (best wel anoniem) te stellen. Dat is niet alleen handig, het is ook nodig! Want normaal gesproken zou je in deze tijd open dagen en onderwijsbeurzen afstruinen op zoek naar een leuke studie bij een leuke school of universiteit in een leuke stad!

Open dagen gaan nog wel door, maar het is niet zoals voor corona. En omdat het dit jaar even allemaal anders gaat, wordt het onderdeel ‘voorlichtingen’ online gedaan.

Gaat het altijd in 1x goed?

En nu denk je misschien: zo’n webinar loopt vast altijd gesmeerd, de presentatoren doen het zeker altijd supergoed en de techniek gaat soepel. Niet altijd. Jouw leraar moest waarschijnlijk ook even wennen aan een nieuwe online omgeving toen hij op afstand lessen ging geven. Zo moesten ook de voorlichters soms ook even wennen aan een online omgeving.

Het komt dus ook weleens voor dat een webinar een beetje saai lijkt of moeilijk te volgen is, of je hebt geen geluid. Denk maar zo: voor iedereen is het even wennen.

Zijn er goede voorbeelden?

Ja, die zijn er zeker! Naast dat scholen en universiteiten zelf webinars geven, zijn er ook organisaties waar je een dag of zelfs meerdere dagen webinars kunt volgen.

Tip: kijk eens op de websites van verschillende scholen en universiteiten of zij zelf webinars aanbieden. Die kunnen altijd van pas komen ;)

Zo hebben wij zelf twee keer de Studiekeuzelab Voorlichtingsweek georganiseerd: één keer in september en één in november. Veel van jullie hebben een account aangemaakt en webinars bekeken! Mocht je nog iets willen terugzien? Dat kan, ook als je nog geen account hebt. Maak hem snel aan en kijk webinars terug.

Naast de Voorlichtingsweek hebben we in november ook de International Days georganiseerd voor iedereen die plannen of dromen heeft om naar het buitenland te gaan voor een studie, stage of een tussenjaar. Van over de hele wereld waren er scholen en organisaties die een webinar gaven over een avontuur in het buitenland. Ook deze webinars kun je terugkijken op de website!

voorlichtingsweek
voorlichtingsweek.nl Webinars terugkijken?

Door hier te klikken kun je alle webinars terugkijken van de Voorlichtingsweken en de International Days

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.