Sebastiaan studeert in Cambridge: ‘Kan het iedereen aanraden’

min. lezen
De Nederlandse Sebastiaan studeert aan Cambridge University

Het Engelse studentenleven op een universiteit als Cambridge is voor veel Nederlandse studenten een droom. Sebastiaan Hoek (21) studeert sinds 2019 aan de Engelse universiteit. Hij vertelt over zijn Engelse studentenleven, dat hem eigenlijk steeds beter begint te bevallen.

“Eigenlijk wilde ik altijd al in het buitenland studeren”, zo vertelt Sebastiaan. Maar de vraag was waar? Voor de studie die ik doe -Natural Sciences met een specialisatie in de natuurkunde- waren er wel wat mogelijkheden, maar de opties daarvoor lagen in Zwitserland of Frankrijk. Aangezien in de meeste landen Bachelorstudies in de eigen taal zijn, en ik niet bepaald uitblonk in Duits of Frans, lag een Engelstalig land meer voor de hand. De Verenigde Staten was te duur, Australië vond ik te ver weg. Zodoende kwam het Verenigd Koninkrijk (VK) op mijn pad.”

Cultuurverschil

Terwijl het eiland op de kaart van Europa op een steenworp afstand van Nederland ligt, zijn de verschillen tussen de twee kanten van het Kanaal af en toe groot. Dit is volgens Sebastiaan iets wat je niet moet onderschatten. “Nederland en het VK zijn twee totaal verschillende culturen, maar dat maakt het juist heel interessant. Ik merkte dat vooral in de humor.”

Sebastiaan geeft een voorbeeld van het cultuurverschil waar hij in het begin mee te maken kreeg. “We doen het in Nederland ook: in onze grappen refereren we aan gezamenlijke kennis, uit onze gedeelde cultuur. Iedereen kent dingen als Dumpert, of tv-series van vroeger. Ook in het VK doet men dat. Maar als buitenlandse student snap je deze grappen dan vaak niet. Dat is gelukkig geen belemmering, want gaandeweg merk je dat er veel meer raakvlakken zijn dan verschillen. Eigenlijk begint het Engelse studentenleven me steeds beter te bevallen.”

The Office Uk, een serie met typisch Britse humor.

In Cambridge zijn ontzettend veel verschillende clubjes waar je lid van kunt worden. Zo is er zelfs een vereniging voor thee- en koffiedrinkers!"

Sebastiaan Hoek, studeert aan Cambridge University

Studentenleven in Engeland

Maar hoe ziet zijn leventje er in Cambridge dan uit? Sebastiaan: “Ik woon met zes anderen in een studentenhuis. In Engeland zijn deze huizen eigendom van de universiteit, daardoor is het gemakkelijker om een kamer te vinden. Ook betaal je in deze huizen alleen voor de tijd die je er bent. Ga je in de zomer een paar maanden naar je ouders, dan stopt je huur. Dat vind ik schappelijker dan in Nederland. Ook kun je op de uni goedkoop en gezond eten.”

“Verder geniet ik ontzettend van mijn leven daar. Na drie jaar heb ik een hechte vriendenkring opgebouwd, en doen we veel leuke dingen. Mijn vriendengroep is een mix van zowel Britse als internationale studenten. Of ik na mijn studie hier wil blijven ben ik nog niet over uit.”

“In Cambridge zijn er ontzettend veel verschillende clubjes waar je lid van kunt worden. Zo is er zelfs een vereniging voor thee- en koffiedrinkers! Zelf zit ik bij de Dutch Society, de natuurkundevereniging en roei ik veel. Met mijn vrienden ga ik graag koken, of speel ik een potje tafelvoetbal of pingpong. Het hoogtepunt van het jaar is een groot feest: het May Ball, ook al wordt dit in juni gehouden. Dit is een groot gala waar uitgepakt wordt met een flink vuurwerk en optredens van bekende artiesten.”

Sebastiaan voor het gala

Sebastiaan (2e van links) voor het May Ball

Cijfers niet het meest belangrijk

Om te kunnen studeren als Nederlander aan Cambridge moest Sebastiaan een aantal dingen doen. “Uiteraard kijken ze naar je cijfers, maar deze zijn niet het meest belangrijk. Dat zit zo: in Nederland haal je bijna nooit een 9 of zelfs een 10 als eindcijfer, terwijl dit in andere landen gebruikelijker is. Je cijfers moeten wel goed zijn, maar wat heel belangrijk is, is je interesse voor de studie.”

Die interesse toetsen ze in twee vormen. Sebastiaan. “Allereerst is daar de motivatiebrief die uitlegt waarom je de studie wilt volgen. Maar men kijkt eigenlijk vooral of jij geschikt bent voor de studie. Wat hier belangrijk is, zijn extra activiteiten tijdens je middelbareschooltijd die in het verlengde liggen van de studie die je wilt gaan volgen. Op basis daarvan mag je op gesprek, waarbij men nog eens extra kijkt naar het waarom achter je keuze. Denk bij extra activiteiten aan gelezen boeken, bijlessen geven of je profielwerkstuk. Met name dat laatste is iets wat ze in andere landen niet kennen. Wanneer je profielwerkstuk aansloot bij je toekomstige studie, kan dit dus heel erg helpen om over te praten tijdens dit gesprek.”

Duurder dan in Nederland

Ook zijn er mogelijkheden om studiefinanciering te krijgen als je als Nederlandse student in het buitenland wil gaan studeren. Als je studie door DUO erkend wordt, krijg je gewoon stufi. Omdat de kosten zo hoog waren, kreeg Sebastiaan zelfs meer dan in Nederland. “Dat was heel fijn, en zorgde ervoor dat ik op eigen kracht de studie kon betalen. Helaas wordt dat nu veel duurder, maar er zijn nog steeds mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een studiebeurs proberen te krijgen, waardoor je (een gedeelte van) je studie vergoed krijgt.”

“Studeren aan Cambridge is helaas wel een stukje duurder dan in Nederland, en de Brexit heeft het er niet beter op gemaakt. Tegenwoordig betaal je zo’n 30.000 euro per studiejaar omdat het VK niet meer in de EU zit. Ik betaal ongeveer eenderde daarvan, omdat ik nog onder de oude regeling val. Ik vind het echt heel jammer dat het zo duur is geworden, want ik zou het iedereen aanraden om in het Verenigd Koninkrijk te studeren. Dus als je de kans krijgt, zeg ik: vooral doen.”

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.