Studiekeuze voor dummy’s: eerste hulp bij het vinden van een opleiding

min. lezen
saxion-branded-1-nieuw-pakket
Saxion Hogeschool
Deze content is gemaakt door Saxion Hogeschool

Branded content

Allereerst: nee, we noemen JOU absoluut geen dummy. We zouden niet durven! 😏 Maar laten we eerlijk zijn, iedereen kan wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van een studie, toch? Helemaal als alles nieuw is. Check hier het stappenplan van Saxion Hogeschool!

Na een bloedhete zomer komt het ineens met bakken uit de lucht. Oftewel: het najaar is echt ingekickt en de scholen zijn weer open. En jij zit nu volle bak in het (een-na-) laatste jaar van de middelbare of mbo-4. Dat betekent ook dat jij je vanaf nu kan gaan oriënteren op een hbo-opleiding. Maar hoe maak je eigenlijk een goede studiekeuze? Begin bij het begin en ga goed voorbereid naar een open dag. Hoe? Nou, met ons stappenplan hieronder.

1. First things first: deal met je studiekeuzestress

Eerlijk is eerlijk, een studiekeuze maken is voor de één zo gepiept, terwijl de ander blijft strugglen. En om je gelijk gerust te stellen: waar je ook bent in je keuzeproces, er zijn genoeg manieren om een opleiding te vinden die echt bij jou past. Mocht je nou écht geen idee hebben waar je moet beginnen, duik dan eerst eens in onze tips en trucs bij keuzestress. Daar kun je zien in welke keuzefase je zit en wat je kunt doen om jezelf wat richting te geven.

2. Bezoek een onderwijsbeurs

Ben jij klaar voor de volgende stap? Nice! Ga dan eens rondkijken op een onderwijsbeurs. Handig, want hier kun je je namelijk heel breed oriënteren. Bijvoorbeeld tijdens de Onderwijsbeurs Noordoost op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober in de IJsselhallen in Zwolle. Deze editie is het thema ‘Expeditie Studiekeuze’. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat je hier opleidingen op mbo, hbo en universitair niveau vindt bij ruim 90 (onderwijs)instellingen uit binnen- en buitenland. Enne, Saxion staat bij stand 72. 😉 Dus kom langs en we helpen je persoonlijk op weg met jouw studiekeuze!

3. Doe je laatste voorbereiding tijdens de online open dag

Oké, misschien ben je bij de onderwijsbeurs geweest en wil je verder kijken. Goed bezig, tijd voor de volgende stap! Op woensdag 2 november organiseert Saxion weer een online open dag. Jouw doel hier: opleidingsvoorlichtingen volgen. Tijdens deze livestreams krijg je inhoudelijke info over specifieke opleidingen en kun je al jouw vragen stellen aan onze studenten. Heel gezellig en de perfecte manier om alvast verder te komen in jouw studiekeuzeproces!

Hoe werkt dat eigenlijk?
Je meldt je aan en kunt heel easy thuis via je laptop of telefoon meedoen met de livestreams. Eventueel in je onesie, geen oordeel hier.

4. Bezoek de open dag en ga los!

Hoppa, jij bent nu wat ons betreft klaar om op pad te gaan tijdens een open dag! Na de online open dag willen we je daarom heel graag uitnodigen voor de open dagen op 4 (in Apeldoorn) of 5 (in Deventer & Enschede) november. Zo kun je echt even sfeer proeven bij Saxion. Maak een grande tour door het gebouw en stel je voor hoe het is om hier rond te lopen als student. Is het groot, klein, druk, rustig, gezellig?

Daarnaast heb jij je goed verdiept en voorbereid, dus kun je met zelfvertrouwen jouw favoriete interessegebied induiken. Ga langs bij de studie(s) waar jij blij van wordt en stel de vragen die jou helpen bij het doorhakken van de knoop.

Hoe werkt dat eigenlijk?
Je meldt je aan voor de open dag in Apeldoorn, Deventer of Enschede, onze studentensteden. Je tekent je in voor een bepaald tijdslot en daarna bepaal je zelf hoelang je blijft. Gezellig joh.

P.S.
Sta jij op de open dag en heb je nou nog steeds geen enkel idee welke studie je leuk lijkt? Geen stress! In Deventer en Enschede hebben we een hele club deskundigen (studentdecanen, studieadviseurs en studenten) klaar staan in de centrale hal die jou op weg kunnen helpen.

P.P.S.
Je kan het! 💚

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.