De juiste opleiding kiezen? Lees hoe Max het aanpakte met een studiecoach!

min. lezen
xoeki-Max-de-Haan
Maak je toekomst met Xoeki
Deze content is gemaakt door Xoeki

Branded content

Het maken van een studiekeuze wordt door veel jongeren als lastig ervaren. Maar je staat er niet alleen voor! Zo kun je bijvoorbeeld de hulp inschakelen van een studiecoach, iemand die jou helpt bij het kiezen voor de juiste studie. Dat deed Max ook. Hij vertelt je over zijn ervaring.

“Ik ben Max, 20 jaar oud en afgelopen jaar ben ik begonnen met de opleiding Retailmanagement & Ondernemerschap. Een opleiding waar ik bewust voor gekozen heb omdat het écht bij mij past. Maar om hierachter te komen, heb ik hulp gehad van een studiecoach van Xoeki.”

Welke vervolgopleiding?

“Ik studeerde MBO Junior Accountmanagement en wilde nog graag een vervolgopleiding doen. Door corona was er weinig fysiek les en dus minder begeleiding vanuit school. Er waren weinig mogelijkheden om mij te oriënteren op vervolgopleidingen en dat maakte het lastig om een keuze te maken.”

Studiekeuzehulp

“Na online onderzoek kwam ik bij Xoeki terecht. Zij helpen jongeren bij het maken van keuzes betreft studie en werk. Het sprak mij aan dat het een kort maar krachtig traject is en ik dus hopelijk snel de knoop kon doorhakken. In een telefonisch intakegesprek heb ik de coach leren kennen en dat voelde meteen vertrouwd. Thuis vulde ik een online vragenlijst in over mijn interesses, persoonlijke voorkeuren en vaardigheden. Dit uitte zich in een heel gedetailleerd rapport met een persoonlijk profiel over wat ik wil, wie ik ben, wat ik kan en wat mij motiveert.”

Verschillende profielen

“2 weken later had ik mijn profielgesprek met een coach van Xoeki. Ik had er zin in en was vooral nieuwsgierig. De coach begon met het toelichten van de verschillende profielen. Door het ‘wat ik wil’ profiel kwam ik erachter waar mijn interesses liggen. Zo ben ik een ondernemend type, ben ik graag druk bezig en werk ik met anderen samen naar een resultaat toe. In het ‘wie ben ik’ profiel werd duidelijk wat mijn persoonlijke voorkeuren zijn, waar ik gemotiveerd van word en hoe ik leer. Ik herkende mezelf meteen en dat gaf een vertrouwd gevoel, maar natuurlijk moesten we nog op zoek naar de juiste opleiding”.

Zelf aan de slag

“In het gesprek moest ik zelf ook aan de slag. Ik moest sterke woorden kiezen waarin ik mijzelf het meest herken en mijn ideale situatie schetsen. Door de opdracht van de coach kwam ik er achter hoe ik mijn toekomst in wil vullen, eentje die past bij mijn interesses en persoonlijke voorkeuren. Daarna hebben we gezocht naar een opleiding die mij daar brengt. Samen hebben we een actieplan gemaakt, waar ik de dag daarna meteen mee aan de slag kon.”

Nieuwe studie sluit perfect aan

“Al snel koos ik de opleiding Retailmanagement & Ondernemerschap. Deze sluit perfect aan bij mijn interesses en persoonlijkheid. Ik werk op school veel in projectgroepen, kan vrij handelen en creatief bezig zijn. Het motiveert mij om in teamverband naar een doel toe te werken. Deze kwaliteiten en voorkeuren werden duidelijk in mijn coachgesprek en daar heb ik mijn opleiding dan ook op uitgekozen. Iets wat ik anderen zeker kan aanraden. Doordat ik zo dicht bij mezelf ben gebleven, ben ik ook gemotiveerd om deze opleiding af te ronden.”

Kan jij ook wat zelfinzicht gebruiken?

Neem contact op met Xoeki, wij ondersteunen je graag!

GA NAAR DE WEBSITE

studiekeuzestress-xoeki
Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.