Deze dingen moet je écht regelen als je 18 wordt

min. lezen
deze-dingen-moet-je-regelen-als-je-18-wordt

Ein-de-lijk is het zover: je wordt 18! Je mag naar de kroeg, je mag stemmen en autorijden. Laat het goede leven maar beginnen! Maar met dat goede leven komen ook wat dingetjes die je nu zelf moet gaan fiksen. Geen stress: het is allemaal te doen. In dit artikel leggen we je precies uit wat er op je afkomt na je 18de verjaardag.

Laten we allereerst beginnen met het feit dat je ook ná je 18de verjaardag best nog wat hulp nodig hebt, en dat ook zeker mag vragen. Ze zeggen niet voor niets ‘verstand komt met de jaren’, dus je hoeft écht niet alles alleen uit te vogelen. Vraag een vriend, vriendin, oudere broer/zus of ouder om hulp. Je zult zien dat het dan vaak sneller gaat. 

1. Identiteitsbewijs

Zodra je 18 wordt, moet je een geldig identiteitsbewijs hebben. Je kunt een paspoort of een identiteitskaart aanvragen bij je gemeente. Hiervoor moet je een afspraak maken. Een paspoort is handig voor als je verre reizen gaat maken (backpacken in Australië here I come!), met een identiteitskaart kun je in Nederland en de meeste Europese landen reizen. Ook een rijbewijs is in Nederland een geldig identiteitsbewijs. 

2. Een DigiD aanmaken (als je die nog niet hebt)

Een DigiD is geen zeldzame Pokémon, maar je digitale inloggevevens voor alles wat met de overheid te maken heeft. Heel veel dingen kun je vrij eenvoudig zelf online fiksen tegenwoordig. Van het aanvragen van je zorgverzekering (zie stap 2), tot het regelen van Stufi: het kan allemaal met je DigiD. 

Heb je die nog niet? Fiks hem dan snel. Voor de DigiD heb je je burgerservicenummer nodig. Dit nummer staat in je paspoort of op je identiteitskaart.

3. Zorgverzekering en zorgtoeslag

Je bent tot je 18de verzekerd via de zorgverzekering van jouw ouders. Als je 18 wordt, moet daarvoor premie worden betaald. Doe je niets, dan blijf je via jouw ouders verzekerd. Je kunt ook de polis splitsen, of overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Als jongere gebruik je vaak minder zorg en ben je meestal goedkoper uit met een eigen verzekering. Als je zelf een zorgverzekering afsluit, moet je wel zelf de maandelijkse premie betalen.

Je kunt kiezen uit verschillende zorgverzekeraars en polissen. Vergelijk verschillende opties en kies er een die het beste bij jouw behoeften past. Vergeet niet om je tijdig aan te melden, want er geldt een wettelijke aanmeldtermijn.

4. Financiën en administratie

Nu je volwassen bent, is het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor je financiën. Open een bankrekening op jouw naam, als je dat nog niet hebt gedaan. Leer meer over budgetteren, sparen en het beheren van je geld. Je kunt ook nadenken over het aanvragen van een betaalpas en internetbankieren om je financiële zaken gemakkelijk te regelen.

Ook moet je nu een administratie bijhouden. Bewaar de belangrijke brieven die je krijgt zoals brieven van banken, verzekeraars, abonnementen goed, zodat je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn. Overheidsinstellingen (zoals de belastingdienst) sturen je meestal ook een digitale versie. Dat is handig, want dan hoef je al dat papierwerk niet meer per se te bewaren. Dit vind je doorgaans terug in je berichtenbox op Mijnoverheid.nl. 

5. Studiefinanciering

Of je het nu Stufi of Ome DUO noemt: vanaf je 18de heb je als studerende recht op studiefinanciering. Dit kun je fiksen via de website van DUO.

Vergeet daarbij niet dat studiefinanciering (deels) een lening kan zijn die je dus ook deels later moet terugbetalen, dus wees verstandig in je keuzes om wel of niet te lenen. Het goede nieuws is dat de basisbeurs weer is teruggekeert.

6. Overige verzekeringen

Ben je van plan om een (verre) reis te gaan maken? Ga je binnenkort op jezelf en heb je een inboedel die je wil beschermen? Dan zijn er verzekeringen die je kunt afsluiten. Een reisverzekering, inboedelverzekering of aansprakelijkheidsverzekering zijn daar enkele van. Ook hier geldt weer: kijk goed de polis na en bepaal welke verzekering het best bij jou past. En bij twijfel: hulp vragen aan je netwerk!

7. Schrijf je in voor een sociale huurwoning

Wil je graag ooit in een grote stad wonen? Dan is het slim om je nu al in te schrijven voor een sociale huurwoning. Zo kom je op de (jarenlange) wachtlijst te staan en kom je tegen de tijd dat je afgestudeerd bent hopelijk in aanmerking. Een sociale huurwoning is bijna altijd goedkoper dan een koopwoning of een huurwoning in de vrije sector. Voor een sociale huurwoning krijg je bovendien huursubsidie. Hoe eerder je je inschrijft, hoe beter.

8. Denk na over je toekomst en je vervolgopleiding

Misschien ben je allang begonnen met je opleiding, of weet je je hele leven al wat je wil gaan studeren. Maar misschien moet je ook nog kiezen en ervaar je keuzestress. Dat kan, maar is nergens voor nodig. Op deze website vind je enorm veel adviezen die je hopelijk verder kunnen helpen. Ga voor jezelf na wat je graag wilt bereiken in het leven, waar je goed in bent en -heel belangrijk- waar je hart ligt. Dan komt het vast wel goed. 

9. Maak een keuze over orgaandonatie

Niet erg leuk, maar wel heel belangrijk om over na te denken. Op www.donorregister.nl kun je aangeven of jij bij overlijden je organen wil donoren. Hier red je levens mee, dus het is logisch dat de overheid dit graag van je wil weten. Die keuze is aan jou, en deze is geheel persoonlijk en blijft privé. 

Zoals je ziet zijn er een hoop dingen die je ff moet checken als je 18 wordt. Uiteindelijk is het allemaal wel te doen, mits je hier een beetje rekening mee houdt. Je bent zeker niet de eerste en ook niet de laatste persoon op aarde die deze mooie leeftijd bereikt, dus er zijn er al veel die hetzelfde gedaan hebben. Veel succes met het regelen van je eerste stappen als kersverse volwassene!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.