Heeft corona tot meer verslavingen geleid onder jongeren?

min. lezen
corona-en-verslaving

De pandemie is voorbij! Gelukkig maar, want het heeft lang genoeg geduurd. Voor iedereen, maar voor jongeren helemaal, was het geen pretje. Het leven stond namelijk stil. Dat leidde tot eenzaamheid, verveling en stress. Het gevolg? Sommigen gingen meer blowen of gamen, raakten verslaafd en kwamen hierdoor vast te zitten in een sleur.

Alles stond stil

Het leven stond stil, alles was dicht. Jongeren hadden niets meer te doen. Doordat er niets meer te doen was, raakten jongeren verveeld – die verveling herken je vast en zeker. Dit was voor sommige jongeren zo erg dat het hen triggerde om meer te gamen, meer te blowen of erger. Met een verslaving als gevolg.

Dat was zelfs zo erg dat studiekeuzecoach Xandra Koops het opvallend vond. Ze kreeg studiekiezers met verslavingsproblemen in haar coachpraktijk. Daarom vinden we het bij Studiekeuzelab belangrijk om er aandacht aan te besteden.

Eenzaamheid

Er zijn verschillende soorten verslaving, van een game- tot drugsverslaving. Volgens het Trimbos instituut was verveling een van de redenen dat jongeren meer drugs gebruikten tijdens de pandemie. Een klein deel van hen gaf aan drugs te gebruiken door stress of eenzaamheid. Wel goed om hierbij te vertellen is dat het hier voornamelijk gaat om jongeren die al eens recreatief gebruikten voor de pandemie.

In een uitgaansonderzoek van het Trimbos instituut eind 2020 bleek dat 89,2% van de ondervraagde jongeren zich geïsoleerd voelde. 70.6% had volgens dit onderzoek behoefte aan hulp. Inmiddels is dat erger geworden. Jongeren geven aan dat ze blowen om hun hoofd leeg te maken

Een tussenjaar kan je verrijken, maar zorg dat je een duidelijke weekinvulling en een ritme hebt."

Xandra Koops, studiekeuzecoach Inspiratiemotor

Xandra Koops van Inspiratiemotor

Hoe kan dit?

Misschien lees je dit nu en denk je: is corona de directe aanleiding voor meer verslavingen onder jongeren? Want voor de lockdown raakten jongeren ook verslaafd. Maar dankzij de isolatie en de verveling die de lockdown meebracht, zijn volgens Xandra meer jongeren verslaafd geraakt. Dat blijkt ook uit de onderzoeken van Trimbos.

Maar hoe ontstaat zoiets? Het begint volgens Xandra bij recreatief gebruik. Vervolgens komen ze in een tussenjaar terecht en kwam corona erbovenop. Dat leidde tot verveling, eenzaamheid, stress en uiteindelijk verslaving.

Vooral het tussenjaar in combinatie met corona is volgens Xandra een trigger. “Corona heeft ervoor gezorgd dat een tussenjaar moeilijk in te vullen was. Reizen, werken en uitgaan waren bijna niet meer mogelijk. Die uitzichtloosheid en een gebrek aan ritme is funest voor sommige jongeren.”

“Zo had ik onlangs een jongen die tijdens zijn tussenjaar gameverslaafd was geraakt. Door het gamen verlegde hij zijn dag-nacht ritme. Hierdoor was hij altijd moe, sprak hij niemand meer, werd hij agressief en passief. “Alle motivatie was weg bij deze jongen. Wat hij nodig had, was een ritme. Dus ik heb – met instemmen van zijn ouders – zijn Playstation mee naar huis genomen en met hem een strakke weekinvulling gemaakt. Uiteindelijk kreeg hij zijn leven weer op de rit en inmiddels is hij niet meer gameverslaafd.” 

Teveel

Ook oud staatssecretaris van volksgezondheid Paul Blokhuis liet onderzoek doen naar jongeren en studenten die teveel gebruikten. 27 procent gaf aan teveel te drinken, en een derde rookte wel eens een joint. Opvallend: bij het wietgebruik is een verband te vinden tussen het gebruik en psychologische problemen, volgens de krant Trouw.

Dat is echt veel. En dat had volgens Xandra Koops niet alleen effect op studenten, maar ook op de studiekeuze van jongeren. Want nu de pandemie voorbij is, heeft het nog steeds een nasleep. De laatste tijd ziet Xandra steeds meer jongeren met een verslavingsprobleem. “Het viel op dat de laatste tijd steeds meer jongeren vastlopen in hun studiekeuze omdat ze tijdens de pandemie verslaafd zijn geraakt.”, zegt Xandra

Somber gestemd

“Ik zie dat jongeren die met een verslavingsprobleem binnenkomen vaak somber zijn. Soms zelfs op het depressieve af. Zo kwam er een jongen bij mij langs die net zijn school had afgerond en met een vervolgopleiding was begonnen. Helaas stopte hij al na anderhalf jaar.”

De pandemie hakte er flink in bij deze jongen. Voor corona blowde hij wel eens met vrienden. Maar sinds de pandemie werd het steeds meer. 

“Toen hij bij me langs kwam, was hij en verslaafd en had hij geen opleiding. Hierdoor had hij geen doel meer en was hij enorm passief en onverschillig geworden.”

Hij had dus een gedwongen tussenjaar en was hierdoor zo ver afgezakt dat hij helemaal vastzat. "Die combinatie was een slechte coctail voor hem. Wat hij nodig heeft, is een ritme en een doel. Zo kan hij uit het dal klimmen en zijn tussenjaar toch nog goed benutten."

Neem je een tussenjaar? Zorg dan voor de juiste invulling

Betekent dit dat een tussenjaar slecht is? Want misschien is het bij veel jongeren de trigger geweest voor verslaving. Moet je dan nog wel een tussenjaar nemen? Jawel, hoor! Zegt Xandra. “Ik ben zeker niet tegen een tussenjaar, het kan je ook verrijken. Maar er moet een goed plan zijn. Gebruik het voor je studiekeuze, ga op reis, ga aan het werk. Zorg dat je een duidelijke weekinvulling en een ritme hebt. Je weekend mag best 3 dagen duren, maar zorg ervoor dat je geen 7 dagen vrije tijd hebt.”

Tussenjaar

Zo maak je optimaal gebruik van je tussenjaar.

Stel, je hebt na je examen een tussenjaar, neem dan eerst een maandje vakantie. Rust even uit, want het is best een intensieve periode geweest. Gebruik die maand bijvoorbeeld om een baantje te vinden. Zorg dat je aan het eind van die maand een baan hebt. Dit heeft twee doelen:

  1. De basisbeurs wordt niet superhoog, dus werk om alvast een buffer te hebben voor je studententijd.
  2. Door te werken behoud je een weekritme. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je in die verveling terechtkomt.

Begin minimaal halverwege het tussenjaar met je studiekeuze. Het is handig om in oktober te checken welke opleidingen numerus fixus hebben. Wil je een numerus fixus opleiding doen, begin dan ook met je studiekeuze in oktober. Als je dat niet wil, kun je nog even wachten tot eind november.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.