Zo zet je LinkedIn optimaal in: 6 tips op een rij

min. lezen
6-tips-voor-linkedin

Sluit Insta, TikTok, of X maar even af; LinkedIn is hét online platform met een zakelijk tintje dat je prima kunt inzetten bij je studie- en werkgerelateerde zaken. Bijvoorbeeld wanneer je op zoek bent naar kamer of stage, maar ook als je net afgestudeerd bent en je je snel wilt wagen aan een mooie startersfunctie. In dit artikel geven we je 6 tips over hoe je alles uit je LinkedIn-profiel kunt halen.

Tip 1: Begin eraan! 

Vraag je je af of een LinkedIn-account in je studententijd van toegevoegde waarde is? Het antwoord is ja. Meer dan je denkt! Wereldwijd hebben meer dan 500 miljoen mensen een account op LinkedIn. Tussen die mensen zitten o.a. veel recruiters van bedrijven die graag in contact komen met studenten. Join the club; alleen al voor het netwerk is het top!

Tip 2: Houd je cv bij 

Een goed geschreven cv is waardevol. Een LinkedIn-profiel kun je eigenlijk zien als een online cv. Daarbij biedt LinkedIn mogelijkheden om je ervaringen en functies makkelijk toe te voegen en overzichtelijk aan je netwerk te presenteren. Staan je opleiding(en) en werkervaring erop? Recruiters kijken al snel of je relevante werkervaring hebt. Niet vergeten dus! 

Pro tip: plaats een link naar je echte cv, zodat werkgevers die in jou geïnteresseerd zijn die meteen kunnen bekijken. Heb je een persoonlijke website of blog? Ook dat is de moeite waard om op je LinkedIn-profiel te plaatsen. 

Tip 3: Gebruik een professionele profielfoto

Je dagelijkse selfie op Snap kun je op LinkedIn beter achterwege laten. Maak een professionele foto van jezelf die bij het zakelijke platform past. Zorg voor een rustige achtergrond en sta rechtop. Houd oogcontact met de cameralens en smile. 😃 Maak vervolgens een uitsnede van de foto waarin alleen je schouders en hoofd te zien zijn. 

Onthoud: je foto is de manier waarmee werkgevers je zullen herinneren. Het is dan ook belangrijk dat je jezelf laat zien op de foto. Draag kleding dat bij je past en draag je haar niet anders dan normaal. Blijf jezelf! 

Tip 4: Vul vaardigheden in

Het invullen van je persoonlijke vaardigheden zorgt ervoor dat je beter vindbaar bent. Op basis van deze gegevens kan LinkedIn je suggesties geven over relevante banen en openstaande vacatures. 

Wist je dat…
Je ook op LinkedIn kunt zoeken naar vacatures. Veel bedrijven plaatsen hun openstaande functies op het platform waardoor je er gemakkelijk op kunt solliciteren. Bij vacatures staan vaak ook een aantal vaardigheden aangegeven die bij de functie passen. Komen die overeen met die van jou? Dan is het misschien wel een match!

hoe-ontdek-ik-mijn-kwaliteiten-en-stappenplan-studiekeuze
Kwaliteiten ontdekken

Zo begin je daarmee

Tip 5: Ga actief aan de slag met bijdragen 

Een post op LinkedIn heet een bijdrage. Wil je iets delen dat mogelijk interessant kan zijn voor je zakelijke netwerk? Schroom niet en wees actief in het posten van jouw inzichten,  ervaringen en mijlpalen. Laat ook van je horen als je een bijdrage van iemand anders interessant vindt of iemand kunt feliciteren met een prestatie. 

Tip 6: Maak connecties

Op je carrièrepad kom je veel verschillende mensen tegen. Op LinkedIn kun je makkelijk connecties leggen en je netwerk uitbreiden. De manager bij je (bij)baan, huidige collega’s én oud collega’s, maar ook studiegenoten en zelfs docenten van je opleiding, zijn handige connecties. Wie weet wie je in de toekomst nog eens kan inspireren en verder kan helpen. 

Ook kun je een poging wagen bij mensen die je (nog) niet in het echt hebt ontmoet. LinkedIn heeft een sterke zoekfunctie waarmee je mensen kunt vinden op basis van o.a. het bedrijf waarvoor ze werken, de branche, functietitel, etc. Zoek de mensen die dezelfde interesses hebben, stuur een connectieverzoek met een persoonlijk en relevant bericht en wie weet…sleep jij je eerste ‘grote mensen baan’ binnen wel binnen via Linkedin!

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.