Tips en tricks voor je eindexamens die je nog niet wist

min. lezen
examen-tips

De eindexamens zijn begonnen! Een superspannende en belangrijke tijd. Hierna ben je (hopelijk) verlost van de middelbare school en maak jij de volgende stap! Maar voordat het zover is, moet je nog even zwoegen. Hier hebben we een aantal extra tips voor je zodat je het haalt. Veel succes.

Naast de standaard tips als begin op tijd, maak een planning, leer goed en kom op tijd, zijn er nog een paar nuttige tips die je goed kunt gebruiken. Deze tips helpen je net even wat verder te kijken.

1) Maak oude examens

Dit is misschien wel de beste tip die je kunt krijgen: maak oude examens. Hierdoor leer je niet alleen de stof, maar nog belangrijker: je weet welke vragen er ongeveer gesteld gaan worden en hoe er getoetst wordt. Dit is handig om te weten omdat centrale examens vaak net even wat anders gaan dan een schoolexamen. Je weet dus al welk niveau het examen gaat zijn.

Probeer voor elk vak minimaal 2 examens te maken en hou hierbij de gestelde tijd aan die je tijdens het echte eindexamen ook krijgt. Als je voor je oefenexamen een mooi punt scoort, is de kans groot je voor het echte werk ook slaagt. Check achteraf ook het antwoordmodel. Zo raak je bekend met het type antwoorden dat je moet geven. Superhandig! Hier vind je alle oude eindexamens.

2) Ben uitgerust en leer in blokken

Dit zijn eigenlijk twee tips in één, maar deze horen eigenlijk bij elkaar. Voldoende slaap en rust zijn heel belangrijk. Probeer hier een goed ritme in te vinden. Ga op tijd naar bed, zorg dat je hoofd voor het slapen leeg is en pak voldoende pauze tussen het leren. Houd 8 uur slaap per dag aan.

Ga ook niet 6 uur aan een stuk leren. Dat heeft geen zin. Je concentratie is dan allang weg en nieuwe stof opnemen gaat dan niet meer. Hou daarom telkens blokjes van 3 kwartier leren en 10 minuten pauze aan. Loop een rondje, ga even weg van je scherm en begin daarna weer fris aan een nieuw blokje van 45 minuten. In de middag pak je een wat langere lunchpauze.

3) Weet wat je mee moet nemen naar het eindexamen

Is dit een open deur? Misschien wel, maar je moest eens weten hoeveel eindexamenkandidaten niet de juiste spullen meenemen en hun examen daardoor niet goed kunnen maken, of soms niet eens worden toegelaten tot het eindexamen. Lees je daarom goed in in wat je mee moet nemen.

Bij wiskunde moet je bijvoorbeeld je GR meenemen en soms mag je bij Frans een woordenboek meenemen. Je hoort het altijd van tevoren. Doe hier je voordeel mee, want je slaat jezelf voor je kop als je iets vergeet.

4) Blijf rustig

Weet je een antwoord niet? Blijf dan rustig! Als je in paniek raakt kan je een totale black-out krijgen en kun je het eindexamen wel vergeten. Geen stress dus! Als je een vraag niet weet, ga je door naar de volgende. Je kunt op het einde altijd nog op de vraag terug komen. Zo kun je je hoofd leeg maken en je focussen op de andere vragen.

Haal desnoods even diep adem, neem een slok water en ga weer door. Zakt de stress? Mooi! dan kun je verder. Geen paniek, het komt goed. Geloof in jezelf! You got this.

examenstress
Heb je last van examenstress?

Met deze tips ga je jouw eindexamens vol vertrouwen tegemoet

5) Maak gebruik van de tijd die je hebt

Ga niet lopen haasten, je hebt ruim de tijd om alle vragen te beantwoorden. Maak daarom goed gebruik van de tijd die je hebt. Lees rustig de vraag en formuleer je antwoord goed. Raffel je werk niet af. Als je echt niet uitkomt met je tijd, bedenk dan het volgende: je kunt beter één vraag niet beantwoorden en de rest goed maken dan alle vragen maar half beantwoorden. Het laatste levert altijd minder punten op.

Dit punt hangt samen met punt 1: als je hebt geoefend met oude examens, weet je wat er van je wordt verwacht. Zo kun je alles op je gemak maken, raak je niet in tijdnood en heb je geen stress. Ga trouwens ook niet lopen stressen als je ziet dat anderen eerder klaar zijn dan jij. Blijf bij jezelf en focus op je eigen werk!

Met deze extra tips ga jij het redden. Heel veel succes met je eindexamens! Op naar een topvakantie 😊

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.