Welke studie past bij jou? En hoe ontdek je dat?

min. lezen
welke-studie-past-bij-jou-quiz-aeres (1)
Door Aeres MBO Dronten Warmonderhof
Door Aeres MBO Dronten Warmonderhof

Branded content

Raak jij ook de weg kwijt met al die studies die je kunt kiezen? Er zijn zóveel beroepen: piloot, groenteteler, accountant, meubelmaker, etc. Maar hoe weet je welke studie en welk beroep er bij jou past? Jij bent immers uniek! Er is een manier om erachter te komen.

Wij interviewden diverse studenten en ontdekten op basis van hun antwoorden vijf basisprincipes voor je studiekeuze. We zetten ze hieronder heel zwart-wit tegenover elkaar. We hopen dat we je daarmee een stukje op weg kunnen helpen bij het maken van je studiekeuze en het vinden van je droomberoep!

1. Wat is jouw binnen/buitenprofiel?

Het is tegenwoordig heel makkelijk om het gevoel te hebben dat je van alles meemaakt, terwijl je eigenlijk gewoon binnen achter je scherm zit. Veel mensen komen na hun afstuderen terecht achter de computer. Maar vraag je eens af of jij zoveel zitvlees hebt: 8 uur per dag, met een paar korte pauzes…

Velen van ons willen liever veel bewegen, zijn onrustig. Er zijn ook beroepen waarbij je fulltime buiten werkt. En dat 'buiten’ werken kan op verschillende manieren; op het land, in de natuur, maar ook in de stad. Denk aan de bouw, aan het kweken van planten of het houden van dieren. Buiten werken is heerlijk als de zon schijnt, maar hoe leuk is dat wanneer het regent of vriest? Bijna niemand is gemaakt voor fulltime buitenwerk of fulltime binnenwerk. Hoe is dat voor jou?

Binnen of buiten?

Ben jij een binnen- of buitenmens? Stel jezelf deze vragen

  • Binnen achter je bureau of vaak onderweg zijn naar projecten en andere locaties?

  • Binnen op kantoor of binnen in de zorg, het onderwijs of de horeca?

  • Buiten met je handen in de aarde of buiten ‘schoon’ werk verrichten zoals landmeten of de leefomgeving ontwerpen?

2. Wil jij impact maken met je beroep, of moet er gewoon genoeg geld verdiend worden?

De geïnterviewde studenten vertelden dat ze graag iets goeds willen doen voor anderen of voor de wereld. Dat ze geld verdienen wel belangrijk vinden om te kunnen leven, maar dat ‘goed doen’ nóg belangrijker is. Hoe zit dat bij jou? Een leraar of verpleegkundige werkt vaak vanuit een idealistischer motief dan een supermarkteigenaar. Een biologisch tuinder wil goed voor de planten zorgen en gezond voedsel produceren. Een advocaat helpt mensen én ontvangt een heel hoog salaris.

Impact maken of geld verdienen?

Stel jezelf deze vragen

  • Wil jij op feestjes trots vertellen over je werk of vind je het vooral belangrijk om de nieuwste Nikes of je nieuwe Tesla te showen?

  • Wil jij aanwijsbaar goede dingen doen voor de wereld en voor anderen? Of is je loonstrookje aan het einde van de maand genoeg om jou een voldaan gevoel te geven?

3. Alleen werken of samenwerken?

De geïnterviewde studenten genieten ervan om samen te leven, leren en werken. Maar er zijn er ook die liever in hun eentje werken. En jij? Heb je ervaring met samenwerken? Praatgraag of stille Willy? Teamwork makes the dream work? Of solo is the best? Hoe kom jij het beste tot je recht?

Alleen werken of samenwerken?

Stel jezelf onderstaande vragen

  • Voel jij je goed in groepen of breng je veel tijd alleen door?

  • Houd jij van de gezelligheid en dynamiek van een groep? Of is je dat al snel te druk?

  • Is overleggen voor jou geen enkel punt of beschouw je dat al snel als bemoeienis?

4. Met je hoofd of met je handen?

De geïnterviewde studenten waarderen een flinke hoeveelheid praktijk in hun lesdag en werkdag. Ze vertellen dat ze de theorie beter en sneller kunnen begrijpen als ze het direct kunnen toepassen in een praktijksituatie. En ze houden van de afwisseling. Een beweeglijk iemand wordt helemaal gek van de hele dag stilzitten. Een rustiger persoon vindt dat juist wel lekker.

Met je hoofd of handen?

Wat past bij jou? Stel jezelf deze vragen

  • Ben jij na een paar uur in het klaslokaal wel weer klaar met het stilzitten?

  • Of is een rustig dagje in de klas juist jouw grote ideaal?

  • Heb jij praktijk nodig om de theorie goed te kunnen begrijpen? Of zit jij graag alleen maar in je hoofd?

  • Een studie duurt toch al snel een jaar of drie tot vijf. Hoe is voor jou de ideale verdeling tussen theorie en praktijk?

5. Leidinggeven of volgen?

De geïnterviewde studenten denken hier heel uiteenlopend over. Sommigen genieten van een duidelijk omschreven taak en voeren die met plezier uit. Anderen willen liever aansturen en het overzicht bewaken. Sommigen werken graag zelfstandig, dat zijn de ondernemers onder hen. Anderen halen liever het beste uit medewerkers naar boven.

Leidinggeven of volgen?

Aansturen of zelf aan de slag? Wat past bij jou?

  • Jij weet vast wel waar je allergieknop zit: als iemand jou een taak geeft, kun je die dan accepteren of weet je het altijd beter?

  • Hoe gaat het als jij in een groep werkt; pak je dan automatisch de leiding of laat je dat liever aan anderen over?

  • Kun je zelfstandig je dag indelen of wacht je af tot je een taak krijgt?

Bonus tips


Observeer en kom in actie

De wereld is jouw speeltuin, jij mag álle speeltoestellen uitproberen! In actie komen is de beste manier om te zorgen dat jij het leven krijgt dat je wilt hebben. Dus kijk om je heen. Vraag in je eigen kennissenkring wat mensen voor beroep hebben. Vraag of je mag komen meedraaien, of een halfuurtje mag praten over wat het beroep inhoudt en welke studie ze hebben gedaan. Zit er veel verschil tussen de studie en het echte werk? Wat vinden ze het belangrijkste aan hun werk en waarom? Wat zou een reden zijn waarom ze deze baan zouden opzeggen? Zo krijg je een idee over de redenen en motivaties van hen om juist díe ene baan of díe ene studie te kiezen.

Kies liever een meeloopdag dan een open dag

Spreekt een studie of beroep je aan? Kijk of een school je wil laten meelopen tijdens theorie en praktijk. Dan ervaar je pas echt of jij dat drie of vier jaar gaat volhouden en je krijgt een idee van het werk na je studie. Vaak kun je op een meeloopdag studenten spreken zonder leraren of voorlichters erbij. Dan krijg je het authentieke verhaal en hoor je ook wat er misschien minder leuk is aan de opleiding.

Dit waren de interviewpartners

De geïnterviewde studenten voor dit artikel zijn studenten aan Aeres Warmonderhof, een opleiding voor een baan in de brede sector van de biologische en biodynamische landbouw en voeding. Ze kozen heel bewust voor een studie waarbij ze konden wonen, werken en leren op één plek. Elke ochtend zitten ze in de klas en elke middag werken ze in de praktijk. Kom een dagje meelopen of bekijk de rondleidingsfilm.

Volg de digitale rondleiding of meld je aan voor een meeloopdag!

 

BEZOEK WARMONDERHOF 

2022 Brikke Sels 5