Deze content is gemaakt door Koninklijke Horeca Nederland
Branded content
Branded content
“Via mijn broer kreeg ik een bijbaan als afwasser in de keuken van een restaurant. Op een drukke dag werd ik gevraagd om te helpen in de bediening. Er ging een wereld voor me open,” vertelt Nina over haar kennismaking met werken in de horeca. Nu werkt ze bij Vive la Vie, een luxe restaurant in Groningen.
“Mijn werkgevers hebben veel vertrouwen in me. Anderhalf jaar geleden vroegen ze me, ondanks mijn jonge leeftijd, om maître te worden.” De maître van een restaurant zorgt ervoor dat alles goed loopt, ontvangt gasten en zorgt ervoor dat de bediening weet wat ze moeten doen.
Nina is erg blij dat ze toevallig ontdekte hoe leuk werken in de horeca is. “Ik zat op het vwo en daar krijg je eigenlijk geen informatie over opleidingen en banen in de horeca. Dat vind ik erg jammer, want het is een geweldig vak. Ik werk nu tweeënhalf jaar bij Vive la Vie en ben echt nog nooit met tegenzin naar m’n werk gegaan. Op school was ik niet goed in samenwerken, maar nu geniet ik daar juist elke avond van. Je kunt dit niet alleen doen; je werkt met collega’s die net zo enthousiast zijn als jij.”
De jonge maître heeft ook andere banen gehad in de horeca. Maar werken in fine dining, dus luxe restaurants, vindt ze het leukste.
“Ik heb de European Bartender School gedaan en een tijdje gewerkt in een cocktailbar, maar ik miste de gasten. Het leuke aan fine dining is dat het echt een avondvullend programma is en dat je daardoor ook een band opbouwt met je gasten. Het is geweldig als je een klik hebt met gasten en ze terugkomen.”
Naast haar baan in de horeca studeert Nina psychologie. “Mijn studie sluit goed aan bij mijn werk. Als maître stuur ik zelf het team aan en daar kan ik de kennis uit mijn studie goed voor gebruiken.”
Ook in het contact met gasten is haar kennis handig. “Bij welke tafel maak je welk grapje, wie wil meer over de gerechten weten en wie komt gewoon om te eten? Daar moet je natuurlijk gevoel voor hebben, maar er komt ook wel wat psychologie bij kijken.”
Nina Veldhuis (21) - Maître bij Vive la Vie in Groningen
Nina heeft veel plannen voor de toekomst. “Je raakt in de horeca nooit uitgeleerd. Na mijn studie wil ik mijn WSET level 4 Diploma Course halen in de wijn. Dat is een hoge, internationale wijnopleiding. Ik wil nog naar het buitenland en nog meer leren door in restaurants van hoog niveau te werken. En ik wil graag nog beter worden in Duits, zodat ik gasten ook in die taal kan bedienen.”
Wat haar einddoel is, weet ze ook al. “Uiteindelijk zal ik terugkeren naar Drenthe, waar ik vandaan kom. Daar wil ik mijn eigen fine dining restaurant openen.”
Nina doet mee aan de NHGP, een wedstrijd voor jonge horecatalenten. Ze zit in de finale, samen met negen anderen gastheren en -vrouwen. Een onderdeel van de wedstrijd is dat de jury langskomt in jouw restaurant. “Ik was eerst best zenuwachtig, maar merkte al snel dat het heel geïnteresseerde en enthousiaste gasten waren die gezellig kwamen tafelen. Dus dat was vrij snel weg,” vertelt Nina over het bezoek van de jury. Nu maar hopen dat ze wint!
© Foto's: Marigoldtwelve. Alle rechten voorbehouden.
geschreven door Koninklijke Horeca Nederland