Zij vonden hun droombaan als keukenmonteur of interieurvakman/vrouw

min. lezen
zij-vonden-droombaan-woonbranche-keukenmonteur-interieurvakman-vrouw
Logo interieurvakman
Deze blog is gemaakt door Interieurvakman/ vrouw

Branded content

Wat is het leukste aan werken in de woonbranche? Vraag het studenten die leren voor keukenmonteur of interieurvakman/vrouw en ze zeggen allemaal hetzelfde: creatief zijn, werken met je handen én blije klanten. Want als jij die keuken hebt geplaatst, of die vloer hebt gelegd, pas dan komt een interieur tot leven. Nieuwsgierig wat er bij deze jobs komen kijken en wat je allemaal leert? Corné, Jadena en Jorian vertellen enthousiast over hun werk.

Corné: van horecatijger naar keukenmonteur: “Ik geef altijd 100%”

Tijdens de eerste lockdown, in 2020, kwam Corné thuis te zitten. “Ik werkte in de horeca, maar door corona viel alles in één klap weg.” In plaats van bij de pakken neer te zitten ging Corné op zoek naar een nieuwe uitdaging.

“Ik zag een busje van De Keukenman, waarop stond dat je kon solliciteren zonder motivatiebrief te sturen. Dat leek me wel wat. Je hoefde alleen maar te bellen voor een baan.” Corné pakte zijn telefoon en kort daarop kon hij beginnen als keukenmonteur. Hij leerde kastjes en werkbladen monteren en allerlei soorten apparatuur installeren en rijdt nu met zijn eigen bus van klant naar klant.

Hoe word je keukenmonteur?

Als keukenmonteur leer je om keukenkastjes en werkbladen te monteren en allerlei soorten apparatuur te installeren. Als je klaar bent leg je de klant uit hoe alles werk. Je bent ook heel veelzijdig: je hebt verstand van gas, water en elektra, en je kunt zagen en afstellen. Meestal ben je twee dagen bezig bij een klant, je hebt dus volop variatie in je werk!

De opleiding voor keukenmonteur is een 2-jarige BBL-opleiding (niveau 2). Je gaat vier dagen werken bij een erkend leerbedrijf en gaat nog één dag naar school. Je hebt dus meteen een betaalde baan, hoe vet is dat?! Er zijn ook bedrijven die een interne opleiding geven.

Interieurvakvrouw Jadena (19): “Elke dag lekker creatief bezig zijn”

Jadena werd tijdens een meeloopdag op het Hout en Meubileringscollege (HMC) in Rotterdam op slag verliefd op de opleiding voor interieurvakman/vrouw. Nu leert ze allerlei soorten vloeren leggen, trappen bekleden en gordijnen en jaloezieën ophangen. Dat doet ze met veel plezier! “Het geeft zoveel voldoening om te zien hoe blij mensen zijn als ik klaar ben. Wij woningstoffeerders staan aan de basis van het interieur van een woning. Zodra de vloer erin ligt kunnen de andere meubels pas geplaatst worden. Dan pas gaat een huis echt leven.”

Deze stoere interieurvakvrouw zit perfect op haar plek. “Ik leer ontzettend veel bij deze opleiding, en ik vind ik het ook heel fijn dat ik niet hele dagen op school hoef te zitten, want ik ben niet zo’n stilzitter. Omdat ik een BBL-traject volg, werk ik vier dagen en ga ik er eentje naar school. Dus geen hele dagen achter een laptop, maar vooral lekker in de praktijk bezig zijn.”

Jadena weet precies wanneer deze opleiding ook iets voor jou is: “Je moet niet van negen tot vijf achter een laptop willen zitten. Nee, je moet echt bezig willen zijn met je handen en een beetje creatief zijn.” Lees hier het volledige verhaal van Jadena

Je moet niet van negen tot vijf achter een laptop willen zitten. Nee, je moet echt bezig willen zijn met je handen en een beetje creatief zijn.

Jadena (19) - Interieurvakvrouw

interieurvakvrouw-jadena

Hoe word je interieur-vakman/vrouw?

De BBL-opleiding voor interieurvakman/vrouw – ook wel woningstoffering genoemd – is er in niveau 2 en 3. Voor deze opleiding ga je direct aan de slag bij een erkend leerbedrijf en krijg je meteen betaald. Dus meteen elke maand geld op je rekening, hoppa!

Je werkt vier dagen en gaat daarnaast één dag per week naar school. Tijdens je opleiding leer je alles wat je moeten weten over materialen en technieken voor het leggen van vloeren. Je leert trappen bekleden en raamdecoratie zoals gordijnen ophangen. Elke dag werk je weer bij een andere klant, zo is geen dag hetzelfde! 

Jorian kreeg een klus in het bisschoppelijk paleis

Interieurvakmensen werken steeds weer op een andere plek. Meestal is dat bij mensen thuis of op grote projecten, zoals kantoren, scholen of ziekenhuizen. Woningstoffeerder Jorian kreeg een unieke klus op een unieke locatie: het werkpaleis van de bisschop in Utrecht.

Jorian is woningstoffeerder bij Oostendorp Interieur- en meubelstoffering. Hij startte er op kantoor voor ‘wat kleine klusjes’, maar werd opslag verliefd op het vak. Werken in prachtige ruimtes, verschillende disciplines, altijd in oplossingen denken, hij vindt zijn werk in één woord prachtig! 

Toen hij de kans kreeg om mee te werken aan het opknappen van het bisschoppelijk paleis in Utrecht hoefde hij geen seconde na te denken. Zijn opdracht was om te zorgen voor nieuwe wandbespanning van stof. In deze video laat hij stap voor stap zien hoe de luxe stoffen worden opgespannen en bevestigd, zodat het prachtige klassieke interieur weer in ere wordt hersteld. 

100% zeker van een job en meteen salaris

Kies je voor een vakopleiding in de woonbranche? Dan ben je 100% zeker van een baan! Want in de woonbranche zitten ze te springen om goede vakmensen. Leer hier meer over de opleidingen en mogelijkheden. Kijk op leerbanenmarkt.nl voor een erkend leerbedrijf bij jou in de buurt. Of neem contact op met de school.

Check de open dagen

Je kunt de opleidingen voor Interieurvakman/vrouw volgen bij verschillende scholen. In maart 2023 zijn er open dagen bij een aantal ROC’s die opleidingen geven. Je bent van harte welkom! Docenten, studenten en bedrijven vertellen je graag alles over het vak komt kijken:

Meld je nu aan