“Wij zijn de boeren van de toekomst”

min. lezen
Wij zijn de boeren van de toekomst
Door Aeres MBO Dronten Warmonderhof
Door Aeres MBO Dronten Warmonderhof

Branded content

Lekker op de trekker, en werken met geiten en schapen. Zo ziet de toekomst van Anniek van der Vaart (25) eruit. Ze wil boer worden, maar dan wel biodynamisch boer. Want er moet meer natuur komen op het boerenbedrijf, en er moet meer samengewerkt worden met de dieren, de planten en de bodem. Daarom studeert ze aan Aeres MBO Dronten Warmonderhof. Ze vertelt je er hier alles over!

Regeneratieve landbouw

“Ik had me eigenlijk ingeschreven voor een gangbare melkveehouderijopleiding. De zomer voordat ik met die opleiding zou beginnen, werkte ik bij boer Riks in Canada, je weet wel, van die tv-serie 'onze boerderij'. In de periode dat ik bij hem werkte, ging Riks biologisch werken. Van hem leerde ik wat het verschil daartussen is. Hij leerde mij veel over regeneratieve landbouw. Dat opende mij de ogen.

Toen ben ik gaan zoeken naar een plek waar ik biologische landbouw kon gaan studeren. Ik ontdekte de woensdag voordat het schooljaar begon dat Warmonderhof bestond. Ik ben die zaterdag verhuisd en die maandag erna begon ik hier op school.

Wakker schudden

Ik twijfelde eerst nog wel over die vier jaar. Ik was al 22 toen ik begon, en ik was bang dat ik dingen zou missen in mijn leven. Maar nu weet ik dat ik echt op het juiste moment op de juiste plek terecht ben gekomen. Ik weet dat wij, biodynamische landbouwers, de boeren van de toekomst zijn. Dit is de enige vorm van boeren waarmee we door kunnen gaan. Wij lopen voor op mensen die wakker geschud moeten worden. De documentaires en programma’s die je nu ziet op tv over regeneratieve landbouw; dat is wat ze hier op Warmonderhof al zeventig jaar doen!

Hoe duurzaam ben jij?

Hoe kun je met jouw studiekeuze de wereld veranderen? Doe de quiz en kom erachter!

DOE DE QUIZ!

Doe de quiz en zie hoe duurzaam jij bent!

Je leeft niet alleen voor jezelf

Ik heb hier gevonden wat ik niet had verwacht: dat er veel meer in de wereld is dan wij kunnen zien met onze ogen. Dat wat belangrijk lijkt, er vaak niet toe doet, en andersom: dat heel andere zaken waarde hebben.

Ik vind het mooi hoe in de biodynamische-landbouw bewust gewerkt wordt met aandacht geven aan dier en gewas. Ik leer dat dat echt wat oplevert.

Toen ik op Warmonderhof begon had ik een duidelijk doel: een hoogproductieve melkgeitenhouderij beginnen met honderden geiten. Nu denk ik daar heel anders over. Je leeft niet alleen voor jezelf. Ik wil nog steeds met dieren werken, maar niet zo hoogproductief. Daarbij put je het dier te veel uit. Ik krijg hier zoveel kennis aangereikt. Dat zeg ik vaak tegen mijn vrienden: de leraren hier hoeven de les niet voor te bereiden. Ze vertellen zo drie uur lang door.

De leraren hier hoeven de les niet voor te bereiden. Ze vertellen zo drie uur lang door.

Anniek van der Vaart studeert aan Aeres MBO Dronten Warmonderhof

Anniek van der Vaart

Een jaar naar Australië

Als ik klaar ben met de opleiding wil ik om te beginnen graag een jaar naar Australië om te kijken hoe daar de grootschalige landbouw wordt bedreven. En ik wil er fruitbedrijven en permacultuurinitiatieven bezoeken om te ontdekken hoe ze dat daar aanpakken.

Het leukste laagje van jezelf

Ik heb veel gereisd. Hier kwam ik op een Woonderij met mensen die ik niet kende in één huisje te wonen. Vier jaar lang! Dat vond ik spannend in het begin.

Tijdens het reizen ben je nooit lang op één plek en laat je alleen het leukste laagje van jezelf zien. Maar hier ga je een laagje dieper. Hier heb ik ervaren dat mensen er door dik en dun voor je kunnen zijn. Dat is voor mij denk ik een heel goede basis voor mijn verdere leven; dat je leert hoe je banden met andere mensen kan aangaan.

Wij baden en dankten thuis altijd voor het eten, dat was heel gewoon. Maar nu weet ik pas echt waar ik dankbaar voor kan zijn. Dankbaar dat groentes kunnen groeien vanuit zo’n klein zaadje. Voor alles wat leeft, en voor echte vriendschap.”

 

Studenten van Warmonderhof, waaronder ook Anniek, maakten een filmpje over lokaal eten, waarin je kunt ervaren hoe het is om ook te wonen en werken op school. Bekijk het hieronder.

Volg nú de digitale rondleiding. Of meld je aan voor een meeloopdag!

 

BEZOEK WARMONDERHOF 

Bezoek een open dag

Dit is Warmonderhof

Aeres MBO Dronten Warmonderhof is een mbo voor biodynamische landbouw, onderdeel van de Aeres-Groep, een belangrijke groene opleider in het land. De school staat midden tussen het tuinbouwbedrijf, de veehouderij en het akkerbouwbedrijf van Stichting Warmonderhof. Studeer je hier, dan woon je op het erf. ’s Morgens zit je in de klas, ’s middags werk je op het land. Je wordt opgeleid tot ondernemer/bedrijfsleider biodynamisch bedrijf en kunt na vier jaar je eigen bedrijf starten. Kom een dagje meelopen of bekijk de rondleidingsfilm.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.