“Onze school is net een klein dorp, met hele fijne mensen.”

min. lezen
“Onze school is net een klein dorp”
Door Aeres MBO Dronten Warmonderhof
Door Aeres MBO Dronten Warmonderhof

Branded content

Vigo Maijenburg (22) was altijd al geïnteresseerd in groen en natuur, maar een zomerbaan bij biodynamisch tuinbouwbedrijf Meander gaf de doorslag: hij wilde een opleiding in de richting van natuur of landbouw doen. Met Aeres MBO Dronten Warmonderhof had hij meteen een klik. Hij koos voor de richting tuinbouw. “Warmonderhof is net een klein dorp, met hele fijne mensen.”

Iets met natuur

Vigo heeft een havo diploma en keek naar verschillende opleidingen voordat hij voor Warmonderhof koos. “Ik wist dat ik iets met natuur wilde gaan doen en ging onder andere naar de open dag in Wageningen”, vertelt hij. “Daar vond ik het veel te massaal. Bij De Meander raadden ze me aan om op Warmonderhof te gaan kijken. Een goede tip. De kleinschaligheid, de sfeer, de mensen: Warmonderhof is een plek met een ziel en het voelde meteen goed. Ik had me in de landbouw verdiept en wist dat gangbare landbouw niet de toekomst heeft. Ik wilde leren hoe je de principes van kringlooplandbouw kunt toepassen. Warmonderhof past daar perfect bij. We maken onze bodem dood met de gangbare landbouw. Ik wilde leren hoe je teruggeeft aan de bodem wat je eruit haalt.”

Fijne mensen

Dus koos Vigo voor Warmonderhof. Hij was achttien toen hij naar Warmonderhof kwam, waar hij ging wonen op de campus op het erf. “Gelukkig woon je met mensen van verschillende leeftijden bij elkaar, dus de ouderen maken je snel wegwijs. Bovendien zijn de mensen hier fijn en open. Iedereen wil het gezellig maken. Studenten en docenten kennen elkaar persoonlijk en daardoor voel je snel verbinding.”

Hoe duurzaam ben jij?

Hoe kun je met jouw studiekeuze de wereld veranderen? Doe de quiz en kom erachter!

DOE DE QUIZ!

cta-quiz-warmonderhof

Koeien leren waarderen

Stagelopen is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Vigo koos voor zijn externe halfjaarstage in zijn tweede studiejaar daarom voor Boerderij Veld en Beek, een gemengd biologisch bedrijf met koeien en groenteteelt. Hij specialiseerde zich uiteindelijk in zijn derde jaar in tuinbouw. “Maar tijdens mijn stage heb ik koeien ook leren waarderen”, zegt Vigo. “De afwisseling tussen planten, grond en dieren vind ik mooi.”

De mensen hier zijn fijn en open. Iedereen wil het gezellig maken. Studenten en docenten kennen elkaar persoonlijk en daardoor voel je snel verbinding."

Vigo Maijenburg studeert aan Aeres MBO Dronten Warmonderhof

Vigo Maijenburg

Handen in de aarde

Volgens Vigo heeft kringlooplandbouw dus de toekomst. Wanneer hij naar zijn eigen toekomst kijkt, ziet hij verschillende scenario’s: “Werken bij een eco-hovenier lijkt me wel wat, maar een combinatie van vee en tuinbouw is ook mooi. Zolang ik maar met mijn handen in de aarde kan zitten en resultaat zie van mijn werk. Want dat is het mooie van de tuinbouw: je ziet je producten letterlijk groeien”.

In harmonie met de bodem

De afgelopen jaren heeft Vigo geleerd hard te werken en doorzettingsvermogen te tonen. “Ook zag ik hoe belangrijk het is, goed te zorgen voor onze grond. Ik ontdekte hoe het écht gesteld is met de aarde. De mensheid is de natuurlijke processen aan het vernietigen.” Toch is zijn beeld niet alleen maar negatief. “Juist niet! Ik heb volop hoop dat we als mensen weer in harmonie met de natuur samen kunnen gaan leven. Hier op Warmonderhof heb ik geleerd waar we moeten beginnen.”

 

 

 

 

 

 

Bekijk hier de film ‘Studeren op Warmonderhof’ en volg Pepijn tijdens het wonen, werken en leren.

Volg nú de digitale rondleiding. Of meld je aan voor een meeloopdag!

 

BEZOEK WARMONDERHOF 

Bezoek een open dag

Dit is Warmonderhof

Aeres MBO Dronten Warmonderhof is een mbo voor biodynamische landbouw, onderdeel van de Aeres-Groep, een belangrijke groene opleider in het land. De school staat midden tussen het tuinbouwbedrijf, de veehouderij en het akkerbouwbedrijf van Stichting Warmonderhof. Studeer je hier, dan woon je op het erf. ’s Morgens zit je in de klas, ’s middags werk je op het land. Je wordt opgeleid tot ondernemer/bedrijfsleider biodynamisch bedrijf en kunt na vier jaar je eigen bedrijf starten. Kom een dagje meelopen of bekijk de rondleidingsfilm.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.