Deze content is gemaakt door de Nederlandse Vereniging voor Euritmietherapie
Branded content
Branded content
Vanuit een holistisch mensbeeld is de euritmietherapie ontwikkeld. Euritmietherapie spreekt het zelfhelend vermogen aan. Een euritmietherapeut werkt met alle leeftijden en veel verschillende klachten. Met kinderen, volwassenen, gehandicapten, ouderen, zowel met somatische klachten als met psychische problematiek. Denk aan ADHD, concentratie-problemen, astma, stand van het gebit, motoriek, diabetes, kanker, hartproblemen, etc.
Nina heeft altijd erg van bewegen gehouden. Als kind verzon zij samen met haar vriendinnetje dansjes en voerde deze voor familie op. Toen zij met 18 jaar niet werd toegelaten voor de dansacademie begon ze met de studie Art en Design. Na een jaar stapte ze over op Creative Writing. Maar ze is altijd blijven dansen bij verschillende dansscholen. Daar voelde ze dat ze een soort van diepere laag miste. Die kon ze er voor zichzelf dan wel bij bedenken, maar toch was het voor haar te zeer op het fysieke gericht.
Ze zegt: “Bij de euritmie-opleiding is heel veel aandacht voor bewustzijn, lichaamsbewustzijn, maar ook je verhouding tot de ruimte en de mensen om je heen. En innerlijk bewustzijn: ‘wat voel ik eigenlijk?’ Het is voor mij heel erg een gevoelsopleiding. Ik leer hier eigenlijk om hoofd, hart en lichaam te verbinden.”
Met de lockdown voelde ze: “Ik wil gewoon bewegen, maar ik wil ook dat het niet alleen esthetisch is, maar dat het ook echt een expressie is van wat ik voel en van de muziek.” Daar was ze heel erg naar op zoek. Toen kwam ze bij de euritmie terecht en ze kwam erachter dat hier ook op taal wordt bewogen. Toen was het alsof alles op zijn plek viel: ze vond in die beweging die diepere laag, de verbinding met muziek én ze kon haar liefde voor taal en het schrijven en poëzie ook met het bewegen verbinden!
Nina, derdejaars student Euritmie
Nina vindt het fijn dat het een kleine opleiding is met veel persoonlijk contact. Er is veel tijd en ruimte voor ieders eigen leerweg. Er wordt echt gekeken naar jou, wie je bent als mens. Ze is nu bezig met een kunstzinnig groepsproject met zeven studenten van 19-33 jaar. “Het is eigenlijk altijd gezellig in de klas. We hebben veel lol met elkaar, maar we weten ook wanneer we serieus aan de slag moeten.”
Verder is de BA ook een pedagogische opleiding. In het eerste en tweede jaar heb je één uur pedagogische euritmie. In het eerste jaar doe je snuffelstages en in het tweede jaar ga je al een spel of oefening met een klas doen. Haar oma zei al: “Je moet later met kinderen gaan werken!” Maar toen ze 18 was voelde ze dat ze die verantwoordelijkheid nog niet aan zou kunnen. Pas nu ze wat ouder is, voelt ze dat ze dat wel kan.
Daarna overweegt ze de master Euritmietherapie gaan doen. Het lijkt haar fantastisch om te leren hoe de euritmie in het lichamelijke doorwerkt. En je krijgt een brede basis aan medische vakken. Deze master kun je doen bij de Alanus Hochschule, in Duitsland of in Engeland. Vanwege de taal kiest Nina dan voor Engeland.
Als je echt niet (ook) voor de klas wilt staan, kun je in Zwitserland in vier jaar direct euritmietherapeut worden. Je kunt een weekje meelopen om de opleiding te leren kennen. Of naar de Open Dagen in Nederland gaan, die op de website staan van de euritmietherapeuten.
Kom eens kennismaken: je bent van harte welkom!
20 november 2023 geschreven door Nederlandse Vereniging voor Euritmietherapie