Apothekersassistent, heb jij het in je?

min. lezen
Haas-Helpende-hand
sba-nieuw-logo
Deze content is gemaakt door SBA - Werk in de Apotheek

Branded content

Wil jij zorgprofessional worden en heb je interesse in medicijnen? Lees dan in deze blog alles over de opleiding tot apothekersassistent!

Welke opleiding ga je doen?

Om apothekersassistent te worden, doe je de driejarige opleiding tot Apothekersassistent aan een ROC. Annelie Lankhaar zit in het derde en laatste jaar van de opleiding van het Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch en vertelt hoe de opleiding eruit ziet.

Annelie Lankhaar (18) :“Mijn buurvrouw heeft mij enthousiast gemaakt voor deze opleiding. Zij werkt als apothekersassistent en ik mocht een dagje met haar meelopen; dat vond ik ontzettend leuk.

De opleiding is best pittig, ik moet veel leren, meer dan ik had gedacht. Vooral de namen van de medicijnen zijn lastig, maar tegelijkertijd vind ik het ook wel weer een uitdaging! We krijgen les in geneesmiddelenkennis, patiëntenzorg, Nederlands, Engels, rekenen. En we lopen natuurlijk stage! Daar leer je nog het allermeest, merk ik wel. Alles wat je doet wordt twee keer gecontroleerd en dat is ook echt fijn. Je wilt natuurlijk geen fouten maken.

Hoewel ik derdejaars ben, heb ik nog niet het gevoel dat ik al helemaal zelfstandig aan de slag kan. Ik zal in de praktijk nog veel moeten leren en daar heb ik ook echt zin in. Het contact met mensen vind ik een van de leukste onderdelen van het werk. Deze opleiding is een echte aanrader voor iedereen die van samenwerken houdt en niet te beroerd is om flink te leren en aan te pakken. Ik heb geen seconde spijt van mijn keuze!"

foto 2 studiekeuzelab

SBA_logo_
werkindeapotheek.nl Heb jij het in je?

Doe de test en check of jij het in je hebt om apothekersassistent te worden!

‘De opleiding is een aanrader voor iedereen die van samenwerken houdt!’

Annelie Lankhaar

Maar… wat doe je als apothekersassistent de hele dag?

Veel verschillende dingen! Je neemt recepten aan, geeft voorlichting en instructie aan patiënten die langskomen in de apotheek, zet geneesmiddelen klaar die op het recept staan, beantwoordt vragen aan de telefoon en dat wissel je af met het verwerken van recepten in de computer, controleren van geneesmiddelen die door collega´s zijn klaargezet en, in sommige gevallen, het bereiden van geneesmiddelen. Geen dag is hetzelfde, geen patiënt is hetzelfde. Daarom is het goed als je een flexibele houding hebt.

Je hebt de hele dag contact met patiënten, collega’s en andere zorgprofessionals, zoals huisartsen en doktersassistenten. Het is dus belangrijk dat je de Nederlandse taal goed beheerst. Dan kun je goed adviseren en zorg je ervoor dat de patiënt met de juiste informatie en het juiste geneesmiddel naar huis gaat. Dus is het belangrijk om goed te kunnen luisteren en de juiste vragen te kunnen stellen.

Jij zorgt ervoor dat patiënten hun medicijnen in de juiste hoeveelheid en samenstelling meekrijgen, netjes verpakt en voorzien van een etiket en een bijsluiter. Patiënten mogen niet te veel, te weinig of – erger nog – verkeerde medicijnen krijgen. Daarom is nauwkeurig zijn zo belangrijk.

Je weet veel over gezondheid en medicijnen, dat leer je in de opleiding. Als er patiënten met of zonder recept de apotheek binnenlopen, dan ben jij degene die ze te woord staat en adviseert. Samen met jouw collega’s verwerk je alle recepten, controleer je recepten en help je elkaar. Dus een helpende hand willen bieden, moet je ook liggen.

Best veel en gevarieerd werk hè? In het filmpje vertelt Lichelle over haar werk in de apotheek. Dat geeft je een goed beeld van het beroep van apothekersassistent.

Meer weten?

Check de website voor meer informatie!

 

GA NAAR DE WEBSITE

SBA studiekeuzelab