Hoe jouw kleine keuzes grote impact kunnen hebben

min. lezen
kleine-keuzes-grote-impact-warmonderhof
Door Aeres MBO Dronten Warmonderhof
Door Aeres MBO Dronten Warmonderhof

Branded content

Veel jongeren zijn boos op de oudere generaties omdat die hen hebben opgezadeld met een milieuprobleem. Misschien is dit herkenbaar voor jou, of misschien houd je je hier helemaal niet mee bezig. Hoe zit jij in de wedstrijd als het gaat om ‘een goede voorouder zijn’? Welke kleine keuzes kun jij nú maken, om een betere wereld achter te laten voor degenen die na jou komen?

Zevengeneratiedenken

Kies in het belang van jouw achter-achter-achterkleinkinderen

Je plant een boom niet om zelf in de schaduw ervan te kunnen zitten. Veel inheemse volken zoals de Iroquois en de Aboriginals, denken bij belangrijke beslissingen zeven generaties vooruit: wat zal het effect van deze beslissing zijn op de generaties die na ons komen? Het zorgt ervoor dat ze andere keuzes maken; keuzes die veel meer uitgaan van het algemeen belang en dus het belang van een gezonde aarde met gezonde mensen.

In dit artikel benoemen we een aantal kleine stappen waarmee jij het verschil maakt voor de generaties die na jou komen. Stel je voor dat iedereen dit gaat doen…

Koop eten van de boer om de hoek

Verminder de uitstoot van broeikasgassen en vergroot de gezelligheid in je leefomgeving

Door bij een lokale boer je eten te kopen, verdient die boer meer geld. Dat vergroot zijn bestaanszekerheid waardoor jij bent verzekerd van voedsel van dichtbij. Je leert hoe voedsel wordt verbouwd en je leert de boer kennen, en hij of zij leert jou ook kennen. Je ontmoet plaatsgenoten die ook bij die boer hun producten kopen. Zo bouwen jullie samen aan een fijnere leefomgeving waarin mensen elkaar waarderen, groeten en naar elkaar omkijken.

Jouw eten komt uit het seizoen dat het beschikbaar is. Dat scheelt gas om een kas te verwarmen. Je eten hoeft bovendien niet met het vliegtuig of de vrachtwagen uit Verweggistan te komen. Je bespaart brandstof, waardoor er minder olie uit de bodem hoeft te worden gehaald. Dat is beter voor de bodem en het milieu. Doordat jouw eten minder transportkilometers maakt, wordt er geld bespaard en help je de uitstoot van schadelijke gassen verminderen. Daardoor wordt het broeikasgaseffect verminderd. 

aereswarmonderhof.nl
aereswarmonderhof.nl Vind je dit interessante materie?

Lees dan eens waarom deze jongeren kozen voor een studie aan Warmonderhof

Eet goed vlees

Voorkom dierenleed en gezondheidsproblemen 

Het vee in de gangbare veehouderij in Nederland wordt voor een deel gevoerd met soja als krachtvoer; om ze snel groot te krijgen en veel melk te laten produceren. Dat is niet alleen roofbouw op het dier. Soja bevat het vrouwelijk geslachtshormoon. Eet je vlees uit de intensieve veehouderij, dan consumeer je ongemerkt flinke hoeveelheden van dit stofje. Goed vlees is vlees van dieren die veel buiten hebben gelopen en die voornamelijk gras, ruwvoer en eventueel wat graan gevoerd krijgen; in plaats van krachtvoer. De dieren groeien rustiger, waardoor ze gezonder zijn. Dit goede vlees bevat meer gezonde stofjes voor ons mensen.

Dieren die met aandacht en rust worden geslacht, bevatten ook minder stresshormonen. Dat stofje wil je niet in je lichaam hebben toch? Het leven is al ingewikkeld genoeg! Dieren in de biodynamische veehouderij krijgen die goede zorg. Ze zijn veel buiten en hun natuurlijke diergedrag is leidend voor hoe de biodynamische boer zijn bedrijf inricht. Door te kiezen voor biodynamisch gehouden dieren, help je veel leed voorkomen.

kleine-keuzes-grote-impact-aeres

Eet minder vlees 1

Voorkom kap tropisch regenwoud

Maandelijks worden vele tientallen voetbalvelden oppervlakte van het regenwoud in Brazilië gekapt om er soja op te telen. Ook worden er gevaarlijke bestrijdingsmiddelen met vliegtuigjes over uitgespoten. De bewoners van het gebied worden ziek van die bestrijdingsmiddelen. De kap van het woud en het gif zorgen bovendien voor verminderde biodiversiteit in dit gebied, dat bekend staat als ‘de longen van de aarde’ en als de bakermat van de soortenrijkdom aan dieren en planten in de wereld. Wanneer je kiest voor vlees dat biodynamisch is geproduceerd in eigen land, voorkom je veel van deze ellende. 

Eet minder vlees 2

Bespaar water, zorg voor meer landbouwgrond voor mensenvoedsel

Om één kilo rundvlees te produceren heb je 15.500 liter water nodig. De wereld kampt met een droogteprobleem. Maak je rekensommetje maar: eet je een paar dagen per week geen vlees, dan bespaar je per persoon zo 10.000 liter water: per wéék! Bovendien hebben we veel monden te voeden in de wereld. Daarom kunnen we die gronden waarop nu het voer van koeien wordt geteeld, beter gebruiken voor het telen van mensenvoedsel.

Last but not least: de intensieve veehouderij produceert veel mest. Het gebruik van te veel mest en kunstmest zorgt ervoor dat de bodemdieren doodgaan. Ook veel bijzondere planten, en de vlinders en insecten die daarvan leven, verdwijnen door het teveel aan varkens- en koeienmest. Allemaal redenen om je vleesconsumptie te beperken. 

Bekijk hoe het leren, wonen en werken op Warmonderhof gaat

Eet biologische of biodynamische groenten en fruit

Zorg voor meer bijen, een vruchtbare bodem en je eigen gezondheid

Waarom zou je gif gebruiken voor de teelt van groenten en fruit, als het ook zonder kan? Landbouwgif zorgt voor vermindering van de biodiversiteit, voor bijensterfte en voor gezondheidsproblemen bij de consumenten en de mensen die naast de landbouwgronden wonen of werken. Biologische boeren gebruiken geen gif.

Biodynamische boeren gaan nog een stapje verder. Ze telen maximaal vijftig procent bodembelastende gewassen en reserveren tien procent van hun grond voor natuur op het bedrijf. Zo werken ze actief aan vergroting van de bodemvruchtbaarheid en de natuurwaarden op hun land, waardoor planten en dieren daar beter kunnen leven. Dus: als je voor het schap staat bij de Appie: kies voor bio of biodynamisch. Kleine moeite, groot plezier toch?

Is je interesse gewekt en wil je hier meer over weten?

Vind je dit interessante materie en wil je er meer over leren? Kijk dan eens op de site van Warmonderhof, de school die opleidt voor een baan in de brede sector van de biologische en biodynamische landbouw en voeding. Hierin is plaats is voor een gezonde natuur en dierenwelzijn. De studenten van deze school maken er hun beroep van om deze dingen te weten en toe te passen in de praktijk; zo werken ze samen aan een betere wereld. Hoe gaaf is dat?

Welkom om een dagje mee te lopen!

Kom je ook eens kijken op Warmonderhof? Deze opleiding is een combinatie van leren, werken en wonen. ’s Ochtends zit je in de klas, ’s middags werk je in de praktijk. Loop een dagje mee! 

BEZOEK WARMONDERHOF 

meeloopdag-aeres-warmonderhof