Hbo-diploma in 2 jaar? Ga voor een Associate Degree

min. lezen
hbo-diploma-in-2-jaar-ga-voor-associate-degree-1
Saxion Hogeschool
Deze content is gemaakt door Saxion Hogeschool

Branded content

Heb jij (bijna) je havo-, vwo- of mbo 4-diploma binnen? Wil je wel een vervolgopleiding, maar twijfel je of vier jaar studeren bij je past? Dan is een Associate degree misschien wel iets voor jou. Een Asso-wattes? Bijna! 😉 Wij leggen je hieronder graag uit wat dat nou is.

Wat is een Associate degree?

Yep, je las het goed: het is mogelijk om in twee jaar tijd een hbo-diploma te halen! Maaruhm, hoe werkt dat? Een Associate degree (ook wel ‘Ad’, bekt wat makkelijker 😁) is een tweejarige studie in het hoger beroepsonderwijs (hbo) en zit qua niveau tussen een mbo-4 en een hbo-bachelor in. Een bachelor is dus de ‘normale’ vierjarige studie op het hbo. Meer hierover weten? Bekijk dan hier de Ad-pagina van Saxion.

Welke Associate Degrees zijn er?

Ad’s kun je zowel in voltijd als in deeltijd volgen. Dat bekent dus als fulltime student of als parttimer, wanneer je bijvoorbeeld al aan het werk bent. In plaats van nu een heel lijstje met Ad’s hier te noemen, kun je beter even een kijkje nemen bij ons volledige aanbod van Ad’s. De komende jaren verwachten we trouwens nog veel meer Ad’s te ontwikkelen. En heel leuk: 3 van onze Ad’s ontvingen al een Topstudie-beoordeling!

saxion-associate-degrees

Voordelen van een Associate degree

Ad’s zijn momenteel erg populair onder studiekiezers. Maar waarom eigenlijk? Nou, best logisch: je hebt binnen 2 jaar een diploma op hbo-niveau! Daarnaast ben je met een Ad-opleiding vaak praktijkgerichter bezig dan bij een hbo-bacheloropleiding. Je studeert, maar bent gelijktijdig stage aan het lopen of zelfs al aan het werk. De theorie die je krijgt tijdens de lessen, leer je meteen toe te passen en te testen in de praktijk. Zo leer je snel problemen te herkennen en bereid je jezelf al heel concreet voor op het werkveld. Studenten die voor een Ad kiezen zeggen daarom vaak dat deze manier van studeren beter bij ze past dan alleen maar in de boeken zitten.

Past een Associate degree bij mij?

Maar is een Ad ook iets voor jou? Eigenlijk kun je dit heel makkelijk checken met dit lijstje. Een Associate degree-opleiding is voor jou misschien interessant als:

  • Je (bijna) een havo- of vwo-diploma hebt, maar (nog) geen vierjarige hbo-bacheloropleiding wilt volgen;
  •  Als je je liever focust op de praktijk dan de theorie;
  • Je een mbo-4-diploma hebt en verder wil studeren, maar vier jaar te lang vindt;
  • Je al een aantal jaren werkervaring hebt (op mbo-4- of havoniveau) en je graag verder wil specialiseren in je beroep.

Toelatingseisen voor een Associate degree

Oké, misschien is een Ad dus interessant voor jou! Goed om dan even te checken wat de toelatingseisen zijn. Om toegelaten te worden tot een Associate degree-opleiding heb je een havo-, vwo- of mbo-4-diploma nodig. Heb je geen van deze diploma’s op zak en ben je 21 jaar of ouder, dan kan je vaak deelnemen aan een 21+toelatingsonderzoek. Hier kun je meer lezen over toelating.

Wat kun je doen met een Associate degree?

Je ontvangt als je slaagt een erkend diploma op hbo-niveau. Na het behalen van je diploma kun je dus direct aan de slag in het werkveld. Heb je toch de smaak van het studeren te pakken? Dan kan je vaak heel makkelijk verder studeren voor een hbo-bacheloropleiding in dezelfde richting. Bekijk hier het volledige studieaanbod van Ad’s en bachelors bij Saxion.

Kijkje nemen bij een Associate degree?

Ben jij wel benieuwd en wil je meer weten over Ad’s en wat ermee kunt? Kom bij ons langs!

MELD JE AAN VOOR ONZE OPEN DAGEN

Kijkje nemen bij een Associate degree