Deze blog is geschreven door Houtdatwerkt
Brandend content
Als Machineoperator Houttechniek maak je onderdelen voor de bouw, zoals kozijnen, ramen, deuren en trappen. Je draait je hand niet om voor het schaven of profileren van een onderdeel. Met geavanceerde en computergestuurde houtbewerkingsmachines bewerk je het onderdeel nauwkeurig en vlot.
Je werkt met grote machines, dus nauwkeurigheid en concentratie zijn belangrijk voor de veiligheid. Het onderhoud en de afstelling van deze machines zijn jouw verantwoordelijkheid. Je zorgt ook voor de aan- en afvoer van grondstoffen en (half)producten. Ook als het werk snel af moet zijn, houd je de kwaliteit in de gaten.
Als Montagemedewerker Houttechniek monteer je ramen, deuren en kozijnen. Of werk je op een assemblage-afdeling van houtskeletbouw, dan ben je bezig met het samenstellen en monteren van complete gevels. Aan de hand van een werktekening ga je aan de slag. Je hebt een uitvoerende, vaktechnisch begeleidende en motiverende rol. Je werkt zelfstandig aan je opdrachten. Dat doe je op basis van instructies en een tijdsplanning. Je werkt samen met anderen aan de opdracht en legt verantwoording af aan je (meewerkend)leidinggevende.
Het gaat vaak om bewerkingen die vragen om grote nauwkeurigheid. Je wilt natuurlijk voorkomen dat een deur niet in het kozijn past. Je werkt altijd volgens de veiligheidsinstructies en houdt ook goed de kwaliteitseisen in de gaten.
Als Werkvoorbereider Houttechniek bereid je projecten voor. Je maakt technische tekeningen, koopt materialen in en berekent de kosten. Het is een niveau 4 opleiding. Meestal werk je in een team op het kantoor van een bedrijf. Bij grote bedrijven werk je samen met bijvoorbeeld inkopers, verkopers, calculators, tekenaars of andere werkvoorbereiders. Je stemt projectzaken af en hebt hierin ook een adviserende rol.
Met de mbo opleiding Technisch Leidinggevende niveau 4 word je op het hoogst erkende mbo-niveau opgeleid. Je komt veel te weten over het leidinggeven in een technische omgeving en wat daar bij komt kijken. De praktijkgerichte opleiding zorgt ervoor dat je dit direct kunt toepassen in je dagelijks werk. Je leert werken met allerlei machines die zagen, schaven, boren en frezen. Dat is nauwkeurig werk, want een deur of raam mag niet klemmen of een kier open laten.
Je krijgt veel verantwoordelijkheid. Je wordt namelijk een leidinggevende. Dat betekent dat je planningen maakt, personeel aanneemt en inwerkt en contact hebt met de directie. Na de opleiding houd jij je vooral bezig met het plannen van alle werkzaamheden. Ook bereid je productieprocessen voor. Je zorgt ervoor dat het benodigde materiaal besteld wordt en dat er voldoende medewerkers zijn om een klus te klaren. Je let op de levertijd, maar ook op de veiligheid en de kwaliteit. Voor dit werk moet je goede communicatieve vaardigheden, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en veel vakkennis hebben.
De hbo opleiding Bouwkunde is gericht op projecten voor wonen, werken en recreëren. Deze projecten leren je bouwen, beheren en inrichten. Je doet de kennis op die je nodig hebt voor het bouwontwerp- en uitvoeringsproces, zoals inzicht in zaken als ontwerp, beheer, constructie en uitvoering.
Daarnaast besteed je aandacht aan de economische, maatschappelijke, architectonische, technische en stedenbouwkundige aspecten van bouwen. Na deze opleiding kun je aan de slag op de arbeidsmarkt of je kiest voor de bijbehorende universitaire opleiding.
De hbo bacheloropleiding Technische Bedrijfskunde is gericht op bedrijfsprocessen ontwerpen, verbeteren en managen. Je leert processen beschrijven, beoordelen, (her)ontwerpen en optimaliseren. Bovendien leer je mensen begeleiden bij de invoering van nieuwe bedrijfsprocessen of producten.
Hiervoor doe je technische, economische, juridische, commerciële, organisatorische, sociale en internationale kennis op. Ook leer je de samenhang zien tussen ogenschijnlijk onafhankelijke deelgebieden (de integrale benadering).
De universitaire opleiding Bouwkunde leidt je op tot bouwkundig ingenieur. Je hebt een grote verantwoordelijkheid bij het zoeken naar een optimalisering tussen wetenschap, techniek en vormgeving. Nederland verandert voortdurend demografisch en qua sociale structuren en ziet zich steeds meer voor belangrijke keuzes en ontwikkelingen geplaatst. Duurzaamheid is hierbij een belangrijk uitgangspunt.
Niet alleen duurzaam bouwen is belangrijk maar ook energiebesparende bouwwijzen zijn van belang. Door het creëren van energieneutrale gebouwen kan het gebruik van fossiele brandstoffen worden teruggedrongen. De bouw moet daaraan tegemoet komen en de maatschappij continu stimuleren met innovatieve en marktgerichte concepten. Dit is de uitdaging voor de bouwkundig ingenieur!
8 februari 2021 geschreven door Houtdatwerkt