9 bijzondere studies in binnen- en buitenland

min. lezen
9-bijzondere-studies-in-binnen-en-buitenland

In je zoektocht naar de perfecte studie kom je van alles tegen. Populaire studies als (dier)geneeskunde, de ICT, communicatie of werktuigbouw-kunde zul je altijd houden, maar voor wie verder kijkt dan zijn neus lang is, ziet dat er een hoop te ontdekken valt. In dit artikel geven we je een inkijkje in de verschillende ongebruikelijke en bijzondere studies. Wellicht zie je hier je droomstudie tussen staan.

Bijzondere studies in Nederland en België

Laten we eerst eens binnen de grens (en vlak daarover) kijken. Want zowel in Nederland als in België (Vlaanderen) vind je hier en daar studies waar je wenkbrauwen in eerste instantie op de fronsstand gaan. Vaak zijn dit kleinschalige, specifieke studies voor wie een echte droom heeft. 

1. Dierenverzorger (mbo)

Als je een echte dierenvriend bent, kun je natuurlijk denken aan diergeneeskunde. Maar ook als dierenverzorger moet je een hoop specialistische kennis in huis hebben. Op de mbo-opleiding Dierenverzorgen leer je alles over het verzorgen van dieren. Van paarden, koeien en schapen tot exotische soorten. Voor je het weet werk jij bij Artis of op de Afrikaanse Serengeti!  

2. Pop- en rockopleiding (hbo)

Sta je op en ga je slapen met muziek? Adem je creativiteit uit in verschillende genres? Met deze opleiding word jij de creërend of uitvoerend muzikant en leider van muzikale projecten van de toekomst! Veel beroemdheden gingen je al voor, wie weet rock jij de Lowlands Alpha stage over een paar jaar. 

3. Aquatische Ecotechnologie (hbo)

Deze studie is een hele mond vol, maar heeft alles te maken met water, iets waar we in Nederland en België genoeg van hebben. Verdiep je in duurzame technologieën voor waterbeheer en leer over het behoud en herstel van aquatische ecosystemen, oftewel: natuurbeheer onder water. Alles voor de visjes, toch? 

4. Circusartiest (mbo)

Met deze opleiding word je een ware trapezekunstenaar, jongleur of andere acrobaat. Droom jij ervan om als artiest in een circus of theater te werken? Dan is deze opleiding zeker voor jou! Voor je het weet vlieg jij door de nok van een circustent. 

5. Boswachter (mbo)

Als je een grote liefde voor het bos, natuurbeheer en -bescherming koestert, kun je in Nederland op verschillende plekken de opleiding tot boswachter volgen. Dit is over het algemeen een mbo-bbl opleiding, waarbij je werken en leren combineert. Vanaf dag één dus lekker in de buitenlucht: wat wil een mens nog meer. 

Internationale, bijzondere opleidingen

Voor wie verder kijkt dan bijzondere studies in Nederland en België, gaat er een ware wereld voor je open. Want de échte pareltjes, die vind je vaak in een ander land. We geven je hieronder een inkijkje in deze wondere wereld. 

6. Viking Studies (Londen, Verenigd Koninkrijk)

Voor deze richting aan een University College in Londen moet je verplicht een jaartje op uitwisseling naar een Scandinavisch land. Hier leer je alles over de Middeleeuwse Vikingen en hun invloed op de wereld. 

7. Viticulture (wijnbouw) studies (o.a. Zuid-Afrika of Australië)

Als jij alles wil weten over de wondere wereld van de wijnbouw, zul je over de grens moeten kijken. Onder andere in Zuid-Afrika (Cape University of Technology) en in Australië (La Trobe University), worden bacheloropleidingen in de wijnbouw aangeboden. Een zeer gespecialiseerde opleiding, maar wel eentje waar altijd vraag naar is. Proost! 

8. The Beatles: Music Industry and Heritage (Liverpool, Verenigd Koninkrijk)

The Beatles zijn een van de belangrijkste bands ooit. En ze zijn afkomstig uit Liverpool, dus hier kun je een masteropleiding over deze muziekgroep volgen. Je leert alles over deze band, en hun invloed op de popmuziek. 

9. Brouwen en distilleren (Edinburgh, Verenigd Koninkrijk)

Een echte brouwmeester worden, dat kan in Schotland. Hier leer je alles over hop, gist en de processen achter een schuimend biertje of een goed glas whiskey. Als je deze opleiding af hebt, kun je met een gerust hart je eigen brouwerij beginnen.  

Zoals je ziet zijn er een hoop andere opties mogelijk wanneer je een klein beetje verder zoekt. Gelukkig vind je op internet -en op deze website- een hoop informatie, inspiratie en motivatie om vooral achter jouw droom aan te gaan! Bovenstaande opleidingen zijn slechts een greep uit de vele mogelijkheden: de wereld ligt letterlijk voor je open. Succes met je zoektocht naar een bijzondere studie. 

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.