Hoe zorg jij ervoor dat je jouw goede voornemens dit jaar wel haalt?

min. lezen
Goede voornemens 2022

Gelukkig nieuwjaar! Hopelijk wordt dit jaar iets beter dan vorig jaar. Laten we vooral vooruitkijken naar 2022. Een nieuw begin. Daar horen natuurlijk goede voornemens bij. Maar zoals elk jaar is het zo verschrikkelijk moeilijk om je eraan te houden. Daarom geven we jou een aantal goede tips, zodat je het deze keer wel haalt!

Goede voornemens halen

Zo'n 80% van de goede voornemens sneuvelen. Dat is mega veel. Hoe zorg jij ervoor dat je jouw goede voornemens wel volhoudt?

Ook al zijn de mogelijkheden begin dit jaar beperkt – sportscholen zijn bijvoorbeeld dicht – er zijn genoeg manieren om toch je goede voornemens vol te houden. Ga bijvoorbeeld niet naar de sportschool, maar sport buiten. Nu een beetje koud, maar daar kan je je op kleden. Lees maar snel verder, want met deze tips wordt de kans een stuk groter dat je het volhoudt.

Begin klein

De eerste tip om jouw goede voornemens voor 2022 te halen is de volgende: begin klein. Maak een lijstje met makkelijke voornemens die je met een beetje discipline al snel kunt volbrengen. Wil je minder geld besteden in de kantine op school? Laat je portemonnee in je locker liggen tijdens de pauze. Wil je meer bewegen? Neem dan de fiets in plaats van de bus. Het kost wat doorzettingsvermogen, maar vaak kom je met wat kleine aanpassingen al een heel eind.

Beloon jezelf

Met deze kleine aanpassingen bereik je al snel de beste resultaten. Dat is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom kan het een goed idee zijn om jezelf te belonen. Door jezelf te belonen voor het behalen van (een deel) van je goede voornemens geef je jezelf weer nieuwe energie om verder te gaan.

Een manier om jezelf te belonen is om af en toe juist datgene te doen wat je af wilt leren. Wil je gezonder gaan eten? Neem dan één dag in de week waarop je mag cheaten en een lekkere pizza of burger eet. Je zult zien dat het gemakkelijker gaat om je goede voornemens voor 2022 te behalen als je af en toe de touwtjes wat los laat. Je hoeft echt niet altijd streng voor jezelf te zijn.

Hou het realistisch

Natuurlijk willen we allemaal miljonair worden. Maar hoe realistisch is het om dat doel in december 2022 al te bereiken? Beter is het om een goede balans te vinden tussen wat haalbaar is voor jou en je tegelijkertijd uitdaagt. Maak er een leuke challenge van, dus!

Stel bijvoorbeeld dat je meer wilt gaan sparen. Bekijk dan eerst wat je iedere maand kunt missen en welke niet-noodzakelijke aankopen je kunt schrappen. Vervolgens bepaal je een streefbedrag per maand en een eindbedrag voor 2022. Met een beetje doorzettingsvermogen heb je aan het einde van het jaar je spaardoel behaald!

Schrijf je doelen op

Schrijf de doelen op die je wilt behalen, en doe dit zo concreet mogelijk. Hoe ga je dit aanpakken en welke consequenties zijn er wanneer je je doel niet behaalt?

Een goede manier is door je doel op te delen in stappen. Wil je bijvoorbeeld de halve marathon lopen? Begin dan eerst eens met 5 kilometer (of 3, of zelfs 1 kilometer – het gaat erom dat je het in kleine mootjes hakt) , daarna 10 en bouw het zo op. Schrijf op hoe je dat gaat doen en hoe lang je nodig denkt te hebben. En telkens als je een van je kleine doelen hebt behaald, vier het dan!

Wat zijn smart doelen?
wikipedia.com Wat zijn SMART doelen?

SMART doelen kunnen je helpen. Hoe? Klik hier.

Bespreek het met vrienden en familie

Het opschrijven van je voornemens werkt natuurlijk goed. Zo vergeet je nooit wat het precieze doel nou ook alweer was. Maar om toch voor een stok achter de deur te zorgen, is het ook slim om het eens met je familie en vrienden te bespreken. Zo gaat het voornemen 'leven'. Deze mensen kunnen je ook nog eens bij de les houden. Dreig je af te wijken, of te verslappen? Dan kan iemand je daarop wijzen. Van een beetje groepsdruk is nog nooit iemand slechter geworden.

Hou vol

Het kan wel eens voorkomen dat je je doel een keer niet haalt. Soms is dat bewust, zoals tijdens die ene cheatday, maar soms is het onbewust – bijvoorbeeld als je een keer niet kunt sparen, of als je een keer niet kunt sporten. Dan kan het best balen zijn als je het een keertje niet haalt.

Het gaat echt wel eens voorkomen dat het even niet lukt, dat kan gebeuren. Het is niet het einde van de wereld! Maar geef niet meteen op, hou vol en je gaat zien dat het (uiteindelijk) wel lukt. Dus ga niet meteen bij de pakken neer zitten. Recht je rug en ga door.


Welke goede voornemens je voor 2022 ook hebt, een goede aanpak is het halve werk. Je zult merken dat je veel voldoening haalt uit het behalen van jouw persoonlijke doelen als je deze daadwerkelijk haalt. Zo wordt 2022 jouw jaar! Veel plezier.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.