Zo behaal je jouw goede voornemens voor 2021 wél

min. lezen
goede voornemens 2021

Gelukkig nieuwjaar! 2020 was waarschijnlijk niet je beste jaar, maar eigenlijk gold dat wel voor de hele wereld. Nu we aan het begin van het nieuwe jaar staan is het tijd om jouw goede voornemens voor 2021 door te nemen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Hier wat tips om je op weg te helpen.

Zie 2021 vooral als een herkansing om de doelen die je jezelf vorig jaar gesteld had dit jaar wel te behalen. Want langzaam zal er weer meer mogelijk worden, waardoor ook jij je doelen zonder tegenslag gaat behalen. Met de volgende tips en tricks kijk je volgend jaar terug op een jaar waarin jij je doelen bereikt hebt.

2021 is het nieuwe 2020

De eerste tip om jouw goede voornemens voor 2021 te halen is de volgende: begin klein. Maak een lijstje met makkelijke voornemens die je met een beetje discipline al snel kunt volbrengen. Wil je minder geld besteden in de kantine op school? Laat je portemonnee in je locker liggen tijdens de pauze. Wil je meer bewegen? Neem dan de fiets in plaats van de bus. Het kost wat doorzettingsvermogen, maar vaak kom je met wat kleine aanpassingen al een heel eind.

 

Beloon jezelf

Misschien klinken bovenstaande voorbeelden wat streng, maar zo bereik je juist de beste resultaten. Het omgekeerde werkt misschien zelfs beter: door jezelf te belonen voor het behalen van (een deel) van je goede voornemens zie je direct resultaat.

Een manier om jezelf te belonen is om af en toe juist datgene te doen wat je af wilt leren. Wil je gezonder gaan eten? Neem dan één dag in de week waarop je mag cheaten en een lekkere pizza of burger eet. Je zult zien dat het gemakkelijker gaat om je goede voornemens voor 2021 te behalen als je af en toe de touwtjes wat los laat. Je hoeft echt niet altijd streng voor jezelf te zijn.

Hou het realistisch

Natuurlijk willen we allemaal miljonair worden. Maar hoe realistisch is het om dat doel in december 2021 al te bereiken? Beter is het om een goede balans te vinden tussen wat haalbaar is voor jou en je tegelijkertijd uitdaagt. Maak er een leuke challenge van, dus!

Stel bijvoorbeeld dat je meer wilt gaan sparen. Bekijk dan eerst wat je iedere maand kunt missen en welke niet-noodzakelijke aankopen je kunt schrappen. Vervolgens bepaal je een streefbedrag per maand en een eindbedrag voor 2021. Met een beetje doorzettingsvermogen heb je aan het einde van het jaar je spaardoel behaald!

Schrijf je doelen op

Tot slot nog een tip zodat je jouw goede voornemens voor 2021 gemakkelijk kunt halen. Schrijf de doelen op die je wilt behalen, en doe dit zo concreet mogelijk. Hoe ga je dit aanpakken en welke consequenties zijn er wanneer je je doel niet behaalt? Ook kan het handig zijn om iemand in te schakelen die je bij de les houdt. Dit kan een vriend(in), familielid of ouder zijn. Zo kom je bijna niet meer onder je eigen goede voornemens uit.

Wat je goede voornemens voor 2021 ook zijn, een goede aanpak is het halve werk. Je zult merken dat je veel voldoening haalt uit het behalen van jouw persoonlijke doelen. Let maar op: 2021 wordt jouw jaar! Veel succes.

onderzoek-studie-werk
wikipedia.com Wat zijn SMART doelen?

SMART doelen kunnen je helpen. Hoe? Klik hier.

Placeholder cta

Simpel in je inbox

Studiekeuzelab helpt je een studie kiezen.