Studeren en werken in de online wereld: zo gaat het eraan toe

min. lezen
branded-twee-glu
logo-glu
Deze content is gemaakt door het Grafisch Lyceum Utrecht

Branded content

De techniek is continue in ontwikkeling. Helemaal in deze tijd, waar (bijna) alles online gaat. Dat vraagt om creatieve, flexibele en technische vakmensen. Word jij blij van websites en apps en zie jij een toekomst in het ontwerpen en ontwikkelen van digitale producten, dan is een opleiding Webdesign of Webdeveloper iets voor jou.

Design en techniek

Ghong (tweedejaars student Webdesign) wist al dat ze ontwerpen leuk vond, maar wilde ook meer weten over wat er aan de achterkant van een website gebeurt en nodig is. Bij de opleiding webdesign ligt de focus op design, maar je leert ook de basis van het programmeren.

Hoewel Ghong nog wel wat meer programmeertalen zou willen leren, is die combinatie precies wat de opleiding voor haar zo interessant maakt. “Tijdens de lessen ondernemen kwam ik erachter dat ik een eigen bedrijf wel zie zitten. Ik had voor mijn studie de domeinnaam ghong.nl al geclaimd. Toen er tijdens mijn opleiding bedrijven naar mij toekwamen met de vraag een website voor hen te maken, kon ik gelijk onder die naam aan de slag. Nu werk ik dus naast mijn studie al voor verschillende klanten. Dat is best pittig, maar ik maak er tijd voor.”

Een onderdeel van de opleiding is Het Bureau. Daar werken studenten van de opleidingen Webdesign en Webdeveloper samen aan projecten van echte opdrachtgevers. “Hier leer je hoe het echt werkt in de ‘echte wereld’. Voor mij ook een goede voorbereiding op mijn eigen bedrijf. Doordat de meeste docenten op school ook uit het vak komen, kunnen zij ook hun ervaring delen met ons. Zo worden we goed voorbereid op de praktijk. Of dat nu is als eigen ondernemer of als werknemer bij bijvoorbeeld een communicatiebureau of multimediabureau.”

ghong

Veel geld verdienen

Giovanni (derdejaars student Webdeveloper) loopt stage bij gohike.nl. Hier ontwikkelen ze digitale producten. Toen hij aan de opleiding begon had hij maar 1 doel: veel geld verdienen. Daarnaast vindt hij het belangrijk om iets te doen wat positief bijdraagt aan de maatschappij. “Die combinatie heb ik helemaal gevonden bij mijn stagebedrijf. We maken websites voor maatschappelijk betrokken organisaties, zoals mantelzorg.nl, als.nl en de nieuwe website van DigiD. Ik heb hier een baan aangeboden gekregen. Dat is heel verleidelijk, maar ik kies er toch voor om door te studeren op het hbo. Ik heb op het mbo een hele goede basis gelegd en praktische kennis op gedaan. Maar ik wil me graag verder ontwikkelen op het hbo. Op naar een goed betaalde baan.”

“Als webdeveloper moet je het leuk vinden om problemen op te lossen. Het is niet alleen een programmeertaal leren, maar ook een manier van denken. In het begin kan het demotiverend zijn omdat het best lastig is, maar als je het eenmaal door hebt, is het echt een heel leuk vak”, aldus Giovanni.

9cd7a6726b5885f61243db270366f93adef071cc43c9d8b5c1e198d9f26f177d

logo-glu
glu.nl Grafisch Lyceum Utrecht

Ontdek wat jij kan studeren aan het Grafisch Lyceum Utrecht!

Ondernemen en studeren tegelijk

Theo van de Kamp (oud student Webdesign) startte in 2014 samen met een medestudent, tijdens zijn opleiding Interactieve Vormgeving (nu Webdesign) zijn eigen onderneming, Mandelo. Een ontwerpbureau dat dynamische merken bouwt door branding, creatieve campagnes en ontwikkeling van digitale platforms en websites.

"Ik wist al heel vroeg dat ik ondernemer wilde worden. Gelukkig kwam ik snel achter dat het binnen de branche webdesign- en ontwikkeling erg makkelijk is om voor jezelf te starten. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat er zoveel freelancers zijn. Ik heb ervoor gekozen om samen met vakgenoten aan de slag te gaan. Met de steun en adviezen van docenten en de kennis van de basisbeginselen van het ondernemerschap bij het vak ondernemen, startte ik in mijn tweede jaar samen met een studiegenoot het ontwerpbureau Mandelo.”

Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een succesvol ontwerpbureau met 7 medewerkers, die niet meer alleen websites maken, maar ook complete campagnes en bedrijven helpen met re-branding. Theo: “Mijn huidige creatief partner is ook een oud student van het Grafisch Lyceum Utrecht. En we hebben ook regelmatig stagiaires van het GLU. Het is altijd fijn om te weten wat je in huis haalt. We zijn erg te spreken over de praktische, technische en creatieve kennis van de studenten van deze school.”

Koen van de Kamp2

Tip voor de studiekiezer

Theo: “Ik raad iedereen met ondernemersbloed aan om te kiezen voor een opleiding bij een vakschool. Je leert het vak van docenten uit het vak, je krijgt de ruimte om te groeien en je passie en creativiteit wordt gestimuleerd.”

Meer weten?

Wil jij de online wereld ontdekken? Ga naar het Grafisch Lyceum Utrecht!

 

BEZOEK DE WEBSITE

branded-twee-glu